kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan tarafsız arabulucu önerdi
Arabulucu sürprizi

Başbakan Erdoğan Davos'ta görüştüğü BM Genel Sekreteri Annan'dan Kıbrıs'ta kendi planı temelinde çözüm görüşmeleri için bir an önce çağrı yapmasını istedi.

TARAFSIZ ARABULUCU
ERDOĞAN görüşmelerin konunun siyasi taraf olmayan ve her iki tarafın da güvenilir bulduğu bir arabulucu gözetiminde sürmesini önerdi.


***

Erdoğan tarafsız arabulucu önerdi

Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan Kıbrıs sorununun çözümü için iki tarafın da güvendiği bir arabulucu atamasını istedi. Ancak bir isim önermedi BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise Türkiye'nin adımlarını cesaret verici bulduğunu söyleyerek, 'Her iki halk da çözüm istiyor. Bu kez fırsat kaçmasın' yorumunu yaptı.

KIBRIS'TA çözüm süreci kritik bir dönemece girerken Başbakan Tayyip Erdoğan, Davos'ta görüştüğü BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a, "arabulucu" atamasını önerdi. Erdoğan, "Türkiye olarak iyi niyetliyiz, istekliyiz, kararlıyız, tüm kurumlarımızla tam mutabakat sağladık ve süreci geciktirmeyeceğiz.

Ancak Rum tarafı da istekli şekilde masaya davet edilmeli" deyince, Genel Sekreter Kofi Annan, "Açıklamalarınız cesaret verici. Sayın Başbakan çözüm için tarihi bir fırsat yakalandı" değerlendirmesini yaptı. Başbakan Erdoğan'ın, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Davos Seehof Otel'de yaptığı ve bir saat süren görüşmesine Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakan'ın danışmanları Egemen Bağış ile Ömer Çelik de katıldı.

5 ÖNEMLİ MESAJ
Erdoğan, BM Genel Sekreteri'ne, "Planınızı referans alarak 1 Mayıs'a kadar çözüme ulaşmayı istiyoruz" dedi ve şu mesajları verdi:

1- İki tarafa da güven veren bir arabulucu tayin edilsin

2- Türk tarafı mutlaka müzakere masasında olsun. Biz, garantör ülke olarak Kıbrıs Türkleri'ne gereken telkini yaparız.

3- Mutabakata varılacak metin referanduma sunulsun.

4- Türkiye süreci geciktirmeyecek. Çözüm konusunda kararlıyız. Tüm kurumlarımızla görüşme yaptık ve mutabakat sağladık.

5- Türk tarafı olarak çözüm için her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Ancak yeni engeller çıkarılmasın ve çözüm konusunda Rum tarafının daha istekli olması sağlansın.

ANNAN: 'CESARET VERİCİ'
Erdoğan'ı dinleyen BM Genel Sekreteri Annan, "Açıklamalarınız cesaret verici. Çok çok olumlu. Taraflar bu yaklaşım gösterirse neticeye varmak kolaylaşır" dedi. Kofi Annan, Türkiye'nin gündeme getirdiği "tarafsız arabulcu" önerisini de cesaretle ele alacağını belirterek, şöyle devam etti: "Çözüme yönelik çabalarınızı ve girişimlerinizi takdirle karşılıyorum. Kıbrıs'ta her iki halk da çözüm istiyor. Sayın Başbakan, çözüm için tarihi bir fırsat yakalandı. Bu fırsat kaçırılmamalı."

ERDOĞAN'IN YORUMU
Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından, danışmanları ile kısa süreli değerlendirme toplantısı yaptı. Erdoğan, görüşmenin çerçevesini şöyle yansıttı: "BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptığımız görüşme gayet verimli geçti. MGK Toplantısı'ndan sonra açıklanan bildiride yer aldığı gibi, bizler Annan Planı referans olmak kaydıyla BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonunu desteklediğimizi açıkça ifade ettik. Çözümsüzlüğün asla çözüm olduğuna inanmadığımızı, müzakere sürecinde Türk tarafının muhakkak yer alması gerektiğini, bu konuda garantör ülke sıfatıyla Türkiye olarak Kuzey Kıbrıslı Türkler'e gerekli telkini yapacağımızı söyledik." "Bu konuda, siyasi alanda taraf olmadığı bilenen ülkelerden bir arabulucunun devreye girmesini, işin başından itibaren sonuna kadar bu işi iyi takip edebilen ve taraflara güven veren bir arabulucu ile bu işin yürütülmesini ifade ettik" diyen Başbakan, "Sayın Genel Sekreter de bu konuyu cesaretle değerlendireceğini, belirttiler" dedi.

'İSİM ÖNERMEDİK'
"Temennim o ki Kıbrıs'ta bir çözüme varalım. Herhangi bir engel, ileri sürülerek 1 Mayıs süresini aşma gibi bir gayretin içine girilmesin. 1 Mayıs'tan önce bu iş bir neticeye kavuşturulsun" diyen Erdoğan, daha sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. 'Uzlaşma olsa da olmasa da planın referanduma gitmesini, Rumlar kabul ederse Türk tarafı da kabul edecek mi?' ve Her şartta referandumun, BM Genel Serketeri'nin ön koşulu olduğu söyleniyor' sorularını "Öyle bir ön koşul yok. Referandum tabii ki mutabakat metni üzerinden yapılacaktır. Bu mutabakat metni de 1 Mayıs'tan önce referanduma götürülmeli" şeklinde yanıtlayan Erdoğan, 'Bir arabulucu ismi önerdiniz mi?' sorusuna da "Hayır isim önermedik. Bu konuyu sayın Genel Sekreter değerlendirecektir" şeklinde yanıtladı.



DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Talat: Türkiye ile birlikte hareket edeceğiz
 Yunanistan memnun değil
 Beyoğlu'na doktor aday
 'Avukat arkadaş' Eminönü adayı
 Washington, Colin Powell'ı arabulucu olmaya hazırlıyor
 Özel Temsilci De Soto'ya veto
 Arabulucu olarak isim önermedik
 İsviçre Cumhurbaşkanı Deiss'ten 'Ermeni özrü'
 Hükümet gerginlik istemedi
 Başkandan seçim uyarısı
 Genelkurmay destek verdi Tolon sert çıktı
MUHARREM SARIKAYA
ABD'ye arabuluculuk çağrısı
Başbakan Recep Tayyip...
YAVUZ DONAT
Herşeyin başı "hukuk"
Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya...
 atv 19.00
"Atv Ana Haber"
 atv 19.45
"Spor"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
 TRT 1 18.35
"Kuzenlerim"
Hamile Yengesini döve döve öldürdü
İSTANBUL Bağcılar'da, ağabeyinin evinde kalan genç kendisini...
Kurbanının evinde cüzdanını düşürdü
İZMİR Buca'da son bir yıl içinde yedi kadına döverek tecavüz...
İpekçi'nin sergisi kara yenik düştü!
İpekçi'nin sergisi kara yenik düştü!
Borusan Otomotiv'in kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.