kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küreselleşme yeni yetme pazarları da büyütüyor
Küreselleşme yeni yetme pazarları da büyütüyor

Davos toplantılarına, pek çok ülkeden iki binden fazla kişi katılırken, küreselleşme karşıtları "ısınmak içini zenginleri yakın" sloganları ile sokağa döküldü Newsweek Dergisi'nin araştırması ise eylemcilerin aksine küreselleşmenin gelişmekte olan pazarlara da yaradığını, büyümesine katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

ABD'DEKİ 11 Eyül terörist saldırılarının ardından dayanışma amacıyla geçen yıl New York'ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl tekrar İsviçre'de Davos kentinte yapıldı. Açılışını İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin yaptığı, ABD Başkanı George W. Bush dahil pek çok ülke başkanı ve liderlerinin de yeraldığı, yarın sona erecek olan Davos toplantılarına Türkiye'den de, başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere bazı bakan ve bürokratlar da katılıyor.

KÜRESELLEŞME KARŞITLARI
İki binden fazla ekonomik ve siyasi liderin yeraldığı, uluslararası terörizm ve global ekonomi konularının esas gündem maddesi olduğu bu yılki Davos toplantıları sırasında yine küreselleşme karşıtı gruplar eylem yaparken, İsviçre polisine de zor anlar yaşattı. Küreselleşme karşıtları, globalleşme ile uluslararası devlerin dünya pazarlarını tamamen ele geçirmelerinin sağlandığını öne sürerek, bu tür toplantıların yapıldığı hemen her yerde protesto eylemine geçiyorlar. Ancak Newsweek'in yaptığı bir araştırmaya göre, küreselleşme gelişmekte olan, diğer bir ifadeyle yeni yetme pazarlara da, canlılık kazandırıyor, büyümesine katkıda bulunuyor. Derginin araştırmasında, küresel iyileşmenin garip bir şekilde büyük pazarlara memnuniyetsizlik, gelişmekte olan ekonomilere ise güven verdiği belirtiliyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN DERDİ
Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda biraraya gelen dünya liderlerinin refah ve uluslararası güvenlik konularına ağırlık verdikleri de belirtilen Newsweek'in haber araştırmasına göre, dünyanın başlıca ekonomileri düzelme gösterirken, 2004 ABD büyüme açısından en kârlı yılını yaşayacak. Araştırmada, Japon ve Alman ekonomilerinin uzun süredir devam eden uyuşukluk halini atlatmaya başladığı ancak güvensizlik ve kararsızlığın bu ülke ekonomilerinin üstüne kara bulut gibi çöktüğü ifade ediliyor. Çin, Güneydoğu Asya, bazı Latin Amerika ülkeleri ve Afrika için olumlu gelişmeler yaşandığına da dikkat çekiliyor.

2004 OLUMLU GEÇECEK
1993'ten beri gelişmekte olan ekonomiler açısından en olumlu göstergelerin 2004 yılına ait olduğunu vurgulayan Morgan Stanley Gelişen Pazarlar yöneticisi Ruchir Sharma, beklentilerin piyasaları da olumlu etkileyeceğini belirtiyor. Ekonomi tahmincilerinin, öngörülerini sınırlı tutmasının da etkisi ile Güneydoğu Asya'da, yüzde 6'dan fazla büyümenin engellendiği, ayrıca Rusya ve Polonya'da da yüzde 5 oranında bırakıldığı iddia ediliyor. Dergide yer verilen Global Insight'ın araştırmasına göre, büyüme reaksiyonunu en dramatik olarak dışlanmış ekonomiler verirken, Venezüela'da 2003 yılında yaşanan yüzde 10 gerilemenin, bu yıl yüzde 5 büyümeye dönüşmesi bekleniyor. Irak'taki durumun ise yüzde 21.2'lik bir gerilemeden yüzde 39.7 büyüme yönünde olacağı öngörülüyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türkiye yabancıların üretim merkezi olacak
 Stratejik ortaklıkla hedef 1.5 milyon tonluk üretim
 Ak sakallı dede 'kuzine' aldı, İnoksan'ın yolu açıldı
 Yiğit'in Ekspres'teki hissesi devir edildi
 ÖTV indirimi otomobilde ikinci eli vurdu
 Çiftçiye, 250 trilyonluk ödeme yolda
 Dolardaki düşüş AB'yi korkutuyor
 Bayar: Kanuna aykırı hiçbir şey yapmadım
 Asya kaplanları, tekrar eski günlerine dönecek
 Deftardar sizi izliyor
İLKER SARIER
"Alo Boğa Hattı" büyük bir hizmet
Hemen baştan...
ALİ SAYDAM
İyi ki Ergen-Erdoğan çifti oradaymış...
Vizontele...
Hamile Yengesini döve döve öldürdü
İSTANBUL Bağcılar'da, ağabeyinin evinde kalan genç kendisini...
Kurbanının evinde cüzdanını düşürdü
İZMİR Buca'da son bir yıl içinde yedi kadına döverek tecavüz...
İpekçi'nin sergisi kara yenik düştü!
İpekçi'nin sergisi kara yenik düştü!
Borusan Otomotiv'in kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde...
Şu şöhretlileri anlamak çok zor!
Şu şöhretlileri anlamak çok zor!
Yarı çıplak dolaşıyorlar, ama yakalanınca kızıyorlar
Ünlülere akıl...
IMKB
E: 18,518 D:% -2.02
DOLAR
S: 1,332,000 D:% -0.22
EURO
S: 1,690,000 D:% 0.42
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.