kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
simidin yarısını Atina'ya sakladım
simidin yarısını Atina'ya sakladım

Yıllardır simit satan adam, Türkiye’ye birincilik getiren zayıf kızdan etkilenmiş, tablasından bir simit alıp ona vermişti.Bu Türk halkının bir armağanıydı. Simitin yarısını yiyen Elvan, diğer yarısını ise bu anı unutmamak için sakladı..

Yarışmayı ilk sırada bitirmişti. 10 bin kadar seyirci, bu küçük kızı alkışlıyordu gönülden. Hocasıyla başarısını paylaşan kız, duşunu almak üzere içeri gitmeye niyetlendi. İşte tam o sırada karşısında gördü adamı. Yıllardır statlarda simit satıyordu adam. Ama bir Türk atletinin çıkıp böyle bir zafer kazanması etkilemişti onu. Laf aramızda zayıf da bulmuştu küçük kızı. Utangaç kızın yanına yaklaştı. Evine ekmek parası götürdüğü simit tezgahının üzerinden seçtiği simidi kıza verdi. Bu sadece simitçinin değil Türk halkının bir armağanıydı kıza. Yarısını yedi simitin. Diğer yarısını da odasına götürdü bu anı unutmamak için.

5 bin metre koşar gibi
Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Avrupa Milletler Kupası'nda Türkiye'ye birincilik kazandırdığında yaşadığı bu anı Elvan Abeylegesse için unutulmayacak. Tıpkı Metrocity'de alışveriş yaparken konuşmadan kendisine sarılan yaşlı kadın gibi. Paris'te dünya beşincisi olurken hepimizi etkileyen bir sakinliği, bir durgunluğu vardı Elvan'ın. Gerçek yaşamda da sanki 5 bin metre koşuyor gibi temkinli. Etiyopya'ya çalışmaya gitmeden önce röportaj yaparken de bunu net olarak gördük. Hatta röportajı Addis Ababa'da yapma isteğimizi de sırf çekingenliğinden reddetti. Biz de dayanamayıp sorduk, "Peki Atina'da Olimpiyat şampiyonu olduğunda ne yapacaksın? Orada bizim dışımızda bir de dünya medyası olacak". Yanıt zekiceydi, "Onu da o zaman düşüneceğim". Bu parlak zekanın elektronik mühendisi olmak için çaba gösterdiğini hatırlatalım. Etiyopya'dan Türkiye'ye geldikten 2 yıl sonra Ertan Hatipoğlu'nun eline teslim edilir. Ertan Hoca, başarılı sprinterler yetiştirmiştir. İzmir Çilekli'de ilk gerçek idmanları ikisi için de gülümseten bir anı: "Ertan Hoca, ben ve bir arkadaşım çamurlu bir tarlaya geldik. Ne kadar koşalım dedik. 10-15 dakika deyince güldük. Biz koşarken o, gazetesine dalmıştı. Aradan 1.5 saat geçti. Biz hala koşuyorduk. Sonra bizi farketti. Saatine baktı ve her şeyi anladı."

Hiçbir diziyi kaçırmıyor
Etiyopya'da atletizme ilk başladığında bu işi pek sevmediğini söyleyen Elvan, Derartu Tulu hayranlığıyla yavaş yavaş ısınmış bu spora. Öyle ki artık yaşamı sadece atletizm. ENKA Kulübü'ndeki çalışmalarının haricinde yaşamı evde televizyon seyrederek geçiriyor. Hobisi televizyondaki hemen tüm dizileri izlemek. İlk zamanlar onu kaale almazlar rakipleri. Artık beni ciddi bir rakipleri olarak görüyorlar. Yarış öncesinde merhabalaşıyoruz. Ama yarışta dirsekler, engellemeler oluyor tabii." Peki ya seyirci? Artık 70-80 bin kişilik statlarda koşuyor, Eskiden çekiniyordum. Ama artık alıştım." Seyircinin önemini Edinburgh'da yapılan Avrupa Kros Şampiyonası'nda iyi kavramış Elvan, Pistin çok yakınındaydı seyirciler. Hepsi Radcliffe'i destekliyordu. Çok büyük bir baskıydı." Ertan Hoca'nın İskoçya'ya gidememesi ne kadar etkili olmuştu ikincilikte? Bu soruya yanıt verirken sanki yarışı yaşıyor Elvan, "Biz internetten pisti incelemiştik ama çok farklı çıktı. Ertan Hoca'nın olmaması beni zorladı." Burada araya giriyor Ertan Hoca, "Biz Radcliffe'in her zaman yaptığı gibi ileri çıkacağını düşünerek bir taktik hazırlamıştık. Ama orada Elvan'ın gücünü düşünerek son 600 metreye kadar atak yapmamış. Benim bildiğim şu. Bir daha Radcliffe ile nerede karşılaşırsak karşılaşalım geçeceğiz"

Hayali mühendislik
Tabii herkes Radcliffe gibi sportmen değildi. Etiyopyalı Adere'ye ülkesinde bir soru soruluyor. "2000 metrede sizden iyi derece yapan kim?" Yanıt geliyor, "Bilmiyorum". Adere, Atina'da Elvan'ın rakiplerinden biri olacak. Tıpkı 18 yaşındaki Dibaba gibi. Elvan her zamanki alçakgönüllülüğüyle, "İnşallah başarırız" diyor. Hoca ise iddialı: Bu yıl krosta verim aldık. Şimdi 2 ay Etiyopya'da 2500 metre yükseklikte çalışacak. Olimpiyat şampiyonu olabilmek için 14:30 potansiyelinizin olması gerekir. Etiyopya'da rakiplerimizi seyredeceğim. Bir Miss X çıkmazsa yarış bizimle Etiyopyalılar arasında geçecek." Peki taktik konuşmaları? Ertan Hoca'ya göre taktik konusunda yaptıkları çalışmalar, bir üniversite eğitimi sürecine yaklaşmış. "Start noktasında olmaya çalışırım. Münih'te Avrupa Şampiyonası'nda yerim kötüydü beni görmesi zordu. Ama Paris'te benim bulunduğum bölgeden geçerken göz göze geliyorduk. Ona el hareketleriyle taktik verdim. Son metrelerde arkasına bakmak yerine ileriye baksa madalya kazanacaktı." Elvan, her yarışa dua ederek başlıyor ama asıl uğuru bambaşka. Babasını yarış öncesinde mutlaka arıyor. Fanatik G.Saraylı Elvan, takımının seneki gidişatından memnun değil. Bir de kilo durumu var Elvan'ın. 40 kilo oluşu ona avantaj ya da dezavantaj getiriyor mu? Burada Ertan Hoca bilimsel bir açıklama getiriyor, dakikada bir insanın oksijen üretimi 17-18 litredir. Bu oksijen kilo başına paylaşılır. Bu da az kilolu sporculara avantaj getirir. Az kilo, az kas kütlesi demek. Böyle olunca Elvan gibi sporcuların uzun atak yapması gerekir. Örneğin Szabo, ataklarını son 200-300 metrede yapar. Adere zayıftır ve 400-450 metre atak yapar." Elvan'ın güçlenebilmesi için GNC, ürünlerini veriyor. Elvan "Yemek ayırmam. Her şeyi yerim" diyor. Amerikan üniversitelerinden teklifler alıyor. Şimdilik böyle bir projesi yok. Dedik ya aklı fikri elektronik mühendisi olmakta. Veda zamanı. ENKA Sadi Gülçelik Tesisleri'nden ayrılırken Elvan ve ekibinin gözlerinden kazanma hırsını görüyoruz ve Atina'yı heyecanla bekliyoruz. 56 yıldır Olimpiyat madalyasına hasret kalan Türk atletizmine 2 altın birden gelecek gibi. Ne dersiniz?

MERT AYDIN

DİĞER SPOR HABERLERİ
 2006'yı bekleyeceğim
 Hakan: Geliyorum
 Futbol kürüm'ün
 Ümit'le ipler koptu
 F.bahçe'ye Yeni Bir Tesis Daha
 Bonservisi BDDK'da
 Hassan'a komik haciz
 D.Bükreş maçı yağmura teslim
 Nihat Kahveci 'AB'ye GİRDİ
 Oynamaya hazırım
 Seçime Doğru
 D.Bakır 11'i şekilleniyor
 Canaydın ile 2 yıl daha mı?
 Ben bilmem başkası bilir!
 Divan öncesi imza şov
 Kemal ancak kupa maçına
 DAUM: Böyle rakip tehlikeli
 Günün İçinden
 Süper Lig Günlüğü
 Ülker şölen için sahada
 Avustralya havası çarptı
 Ne bitmez intikammış
 Kunter'in genç yıldızları dağıldı
 Efes Pilsen tutulmuyor
VEDAT BAYRAM
Terim'in ruh hali
Ülkemizin yerleşik gelenekleri bir bir...
Ucuz etin yahnisi bol olur
Ucuz etin yahnisi bol olur
Hükümet tarafından ulaşımı rahatlatması düşüncesi ile uygulamaya...
AKP Disiplin Kurulu Kutlu'yu sadece uyardı
AKP Disiplin Kurulu Kutlu'yu sadece uyardı
Atatürk'ün mareşal üniformalı fotoğrafını eleştiren Adıyaman...
Dayak korkusu ölüm korkusunu bile yendi
Dayak korkusu ölüm korkusunu bile yendi
3 yıl önce ayrıldığı eşinin, kapıyı kırarak eve girmesi üzerine...
Minik Buse nasıl öldü?
Minik Buse nasıl öldü?
BUSE Ö. 2 yaşında talihsiz bir minik kız. Adana'da annesinin...
Kaya bir yaşına daha girdi
Kaya bir yaşına daha girdi
Ünlü sanatçı Hülya Avşar'ın işadamı eşi Kaya Çilingiroğlu, 40. yaş...
Tavlada rakip tanımıyor
Tavlada rakip tanımıyor
Havana doğumlu seksi top model Daisy Fuentes, üniversitede...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.