kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Döviz hesapları çözülür bonoda kazanç sürer
Döviz hesapları çözülür bonoda kazanç sürer

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen.

Bankacılık sektörünün kı 2003 yılının ardından yeniden "iyi bir yıla" girdiğine işaret eden Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, sektörde başlayan yeni dönemde döviz hesaplarında çözülmenin artacağını ve yatırımcının devlet kağıtlarından kazanmaya devam edeceğini söyledi.

Sektörde müşteri odaklı kılık dönemine hazırlıklı olmayan bankaların ise "geç kaldıklarını" belirten Özen, Reuters'ın sorularını yanıtladı. Özen, "Bilançolar açıklandıktan sonra da görüleceği gibi, 2003 yılı bankalar için çok kı geçti ve 2004 yılının da çok kı bir yıl olacağını düşünüyorum; tabii ki istikrar ortamı devam ettiği sürece" dedi.

Bankacılık sektörünün, faizlerin düştüğü ortamda yüksek ksağladığına ve geçiş döneminin "çok iyi kullanılması" gerektiğini belirten Özen, Bugüne kadar sadece hazine bonosundan para kazanmış bir bankanın bugün karar verip de 'ben artık müşteri işlemlerine ağırlık vereceğim' demesi biraz komik olur doğrusu. Bu geç kalınmışlıktır. Çünkü müşteri odaklı bankacılık, inanılmaz teknoloji ve özellikle de büyük insan kaynağı yatırımları gerektirmektedir."

Sözlerini "Bu arada bankacılık sektörü devlet iç borçlanma senetlerinden para kazanmaya da devam edecektir" diyen sürdüren Özen, enflasyon tek haneye inse dahi önümüzdeki 2-3 sene daha reel faizlerin yüksek olacağını ve önemli bir reel faiz ortamı olacağını, bu nedenle sektörün hazine bonosundan da para kazanacağını ama bunun oran olarak "çok ciddi şekilde azalacağını" öngördü.

Özen, "Özellikle diğer enstrumanlara başarılı bir şekilde geçen bankaların gelirlerinin ağırlığı, bireysel krediler, yatırım fonları, sigortacılık işlemleri, uzun vadeli ev kredilerinden çok daha büyük kbeklemektedir" dedi. Bankacılık sektörünün geçen yıl reel bazda büyüdüğünü, ancak çok önemli sıçramalar yaşanmadığını vurgulayan Özen, sektör bilançosunun Milli Gelir (GSMH) içindeki payının önemli ölçüde büyümesi için, öncelikle tek haneli enflasyon dönemine geçilip, bu durumun kalıcılığına dair güven ortamının yerleşmesi gereğine işaret etti.

Özen, bankacılık sektörünün yeni dönemde uzun vadeli ipotek kredileri, fonlar ve borsa aracılığı ile sigortacılık alanlarında da büyüyeceğine ve özellikle yüksek enflasyon nedeniyle bilançolarda önemli bir etkisi olmayan ipotek bankacılığının gelecek dönemde önem kazanacağına dikkat çekti.

Kaliteli kârın kaynağı borsa olacak
ANCAK Bankacılıkta son dönemde tartışılan aracılık maliyetleri hakkında da bilgi veren Özen uzun vadeli ipotek kredilerinin hayata geçmesi için öncelikle genel maliyetleri düşürecek mevzuat değişikliklerine ihtiyaç olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Sermaye piyasalarıyla tüketici kredisi işini birleştirip, oradaki verimi yakaladığımız zaman bu alanda patlama yaşanacaktır. Verilen uzun vadeli kredi sadece bilançoda kalacaksa, bu işten önemli bir kazanç sağlanamaz." Özen, "Artık yavaş yavaş likit fonlardan B tipi, B tipi fonlardan A tipi fonlara ve doğrudan borsaya geçişler yaşanacaktır" dedi ve bankalar için kaliteli bir gelirin borsa aracılığından geleceğini söyledi.

İnanılmaz büyüme 2006'da yaşanır
GARANTİ
Bankası Genel Müdürü Ergun Özen Asıl büyük büyümeler o zaman görülecektir. Bu nedenle ben bankacılık sektöründeki inanılmaz büyümelerin 2005- 2006 yıllarında geleceğini düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti: "Dolayısıyla, bankacılık sektöründe 2003 yılında yüzde 5 dolayında olduğu tahmin edilen ekonomik büyümenin biraz üzerinde bir büyüme bekliyorum. Sektörde geçen yıl işler gerçekten iyi gitti, çünkü düşen faiz ortamında, dış ticaret hacimleri de 100 milyar doları geçti ve yüksek marjlı tüketici kredilerinde yüzde 100'ün üzerinde büyümeler yaşand"
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tüpraş için planlarımız hazır
 Topu kapan Antalya'ya koştu
 Notebook pazarı Anadolu ile büyüyecek
 '3.5 katrilyon 1 yılda toplanacak'
 En 'diplomatik' alışveriş Çankaya'ya da yapılacak
 Turkcell'e islami kredi
 FB, 100 bin taraftarı borsaya bekliyor
 Doları, terör uyarısı zıplattı
 Vergi daireleri MTV için bugün de açık
 Hazine'den, haftaya 4 ayrı ihale
İLKER SARIER
Tekzip metni
AYDIN DOĞAN'I UZAN'LARA BENZETME ÇABASI,...
SERVET YILDIRIM
Prodi dedi ki...
Paran var mı, derdin var. Parası...
Korku cinayetleri çözüldü...
Kayseri'de dört cinayet, bir ifade ile aydınlandı.Katil zanlıları...
'Methadon kullansaydı Burçin Bircan yaşardı'
Yasaklı ilaç tartışma yarattı
Uyuşturucu bağımlılığının...
Sonunda yakalandılar
Sonunda yakalandılar
Gülben Ergen ile 'gizli' sevgilisi Mustafa Erdoğan ilk kez birlikte...
80'lerden ışınlanmış!
80'lerden ışınlanmış!
Modacılar, bu kış 80'li yılların görünümü moda olacak diye...
IMKB
E: 18,301 D:% -3.44
DOLAR
S: 1,345,000 D:% 0.60
EURO
S: 1,674,000 D:% -0.77
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.