kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

TOBB'u taca atmayalım

Dün 2004 yılından beklentilerini açıklayan TOBB 2003'e de karne verdi. Yıllar boyu merkez sağ siyasetçilerin destek kıtası görüntüsü verdikten sonra Rifat Hisarcıklıoğlu ve arkadaşları yönetiminde partiler üstü çizgi iddiasını ortaya koyan TOBB'un giden yıl-yeni yıl değerlendirmesi sağlam bir eleştirel düşünce kararlılığı yansıttı. TOBB Başkanı hükümetin 2003 yılında neleri başarıp neleri başaramadığını son derece serinkanlı bir üslupla ortaya koydu. "Ne şiş yansın, ne kebap" denilmedi. Malum, bu adalet değil, adil adamı oynamaktır. TOBB'un değerlendirmesinin ayrıntılarına girmeme gerek yok, isteyen tam metne ulaşabilir. Dikkati çekmek istediğim, bu metindeki eleştiri üslubudur.. Hükümetin başarısı tam teslim edilmiş, eksikliğe vurgu da esirgenmemiştir. Ne övgü şehveti sergilenmiş, ne yergi.. Önemli birey veya kurumlarda eleştirilecek yönler görmenin, kısacası kusur bulmanın o sinsi ve şeytani lezzetine esir düşülmemiş. Kibirsiz vakar, yılışmasız hoşgörü.. Allah Hisarcıklıoğlu ve takımının partiler üstü çizgisini bozmasın. İnşallah TOBB değerlendirmesindeki takdirler hükümetin şevkini artırır, uyarılar da yol gösterici olur. Esasen bu tür takdir ve tenkitler 2003'un sonuna doğru çok kişi ve kurum tarafından yapılmıştı. Burada farklı olan, hükümetin 'önyargılı' demesine fırsat vermeden eleştiri ve dilek yansıtabilmektir.

Huu, bir de Maastriht ödevi vardı
İktidar zaten 2003'ten 2004'e taşınan sorunlarla ilgili TOBB'un veya başkasının uyarılarına önyargılı diye burun kıvırma lüksüne sahip değil. Ortada muhalefet olmadığı için bu eleştiriler çok önemli. Kaldı ki, ciddi bir muhalefet olsa da bu eleştirilere konu olan hususlar köpürtülebilir, cinsten değil. Sözgelimi; üç sosyal güvenlik kuruluşunun yol açtığı açığın ürkütücü boyutlara varmasını bir muhalefet partisi diline nasıl dolasın? Buradan halkın tepkisi sağılamaz ki.. Sadece ekonomik kara delik oluşturdukları söylenip öneri getirilir. Bu da siyasi prim yapmaz. Hasılı muhalefet partisi böyle netameli bir alanı kaşısa kendi başını ağrıtır: -Vay, demek sen emekçinin sağlığına ve ihtiyarlık maaşlarına tahammül edemiyorsun ha?! Oysa en önemli ölçütlerden biri bu.. Ekonomi geneliyle iyiye giderken bu açık karşısında çareniz yoksa yakında ayağınız fena kayabilir. Ayrıca bu ölçüt sadece iktisadi bunalımı aşmakla ilgili değil. Avrupa Birliği üyesi olmak için de şart! Malum, Kopenhag'dan önce Maastriht ölçütleri var. Siyasi ölçütlerin medyada daha çok yer alması gerçek önceliği yansıtmıyor. Bu tercihte üç ana sebep etkin. - Siyasi ölçüt daha kolay haber oluyor. - Türkiye'de kendi etnik emellerine açılım arayanların oluşturdukları iç ve dış lobiler acilci baskı uyguluyor. - Türkiye'yi istemeyen AB kadroları Ankara'nın siyasi uyumda direneceğini zannettikleri için engellemeci bahaneleri burada aradılar.

Kavak hızıyla çam yetişmez
Oysa asıl mesele ekonomik. Bütün sorunlar çözülse ve bütün Avrupa'lılar Türkiye için aşk ile yanıp tutuşsa bile, AB'nin artık bizdeki ekonomik kara delikleri kapayacak takati yok. Onun için Maastriht ölçütleri işin temeli. TOBB'un da işaret ettiği üzere, sadece sosyal güvenlik kurumlarındaki delik bile Maastriht'te toplam kamu açığı için belirlenen sınırı aşmış durumda. Böyle bir kara deliği dolduracak tasarınız yoksa istediğiniz kadar siyasi ölçüt geliştirin o kapı açılmaz. Maastriht ölçütlerini yakalamak, üyelik ihtimalimiz sıfır bile olsa bizim için farz! Ekonomik ölçütleri gerçekleştirmede mucizevi hızlara ulaşmak mümkün. Mesela denizinizde petrol çıkar, İngiltere gibi baş aşağı giderken yukarı fırlarsınız! Siyasi ölçütler ancak kağıt üzerinde hızlı gerçekleştirilebilirler. Siyasi dönüşüm ise bir kültür işidir ve hazım zamanı gerektirir. Sözgelimi yepyeni bir yargıç, asker ve polis nesli yetiştirene kadar hukuk devleti olmak fantezi dahi değildir. Bunun böyle olduğunu AB de bilir. Bizi alacaklarsa, tayy-i mekan eder gibi zamanı yutmamızı isteyecek değiller. Onun için, akıllı AB'cilik önce ekonomik atılıma ağırlık vermektir. Ekonomide yapısal dönüşümü geciktirip siyasi ölçütleri öne çekmek, hükümetin kendi geleceği için de yanlış. TOBB'un tahlillerini yabana atmamalı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Entel kavram jimnastiği   / 15-01-2004
 TOBB'u taca atmayalım   / 12-01-2004
 Eleştiriden yararlanmama teknik ve Terim'leri   / 09-01-2004
 Barutsuz YÖK savaşı   / 08-01-2004
 İki kere ikinin dünü-bugünü   / 05-01-2004
 Düşünce yapısında değişim   / 03-01-2004
 Sarık-cübbe-üniforma   / 02-01-2004
 Çağdaş 'Teslis' ve yılbaşı   / 01-01-2004
 Ya Ankara'da tarihin başı?   / 29-12-2003
 Erdoğan'ın rakipsizliğine dair   / 27-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Meclis alkışı hak etti
Tüm televizyon kanallarında...
AHMET HAKAN COŞKUN
Ey AKP yetkilileri!
FARKINDAYIM, bugünlerde çok...
ÖMER ÇELİK
Sol, istikrar ve değişim
'İstikrar' ve 'değişim'...
HINCAL ULUÇ
Gençlere gerçek fırsat.. Akademi Türkiye!..
Akademi...
Mutsuz olurlar
Mutsuz olurlar
Başkan Bilgili'nin "Alırız" dediği Arif, Bülent, Hakan Ünsal, Hakan...
Sistemin adı Pierre
Sistemin adı Pierre
Teknik Direktör Daum, şampiyonluk umutlarını takımın en golcü ismi...
Hem övdü hem uyardı
Hem övdü hem uyardı
40 yıldır Türkiye'ye gelen ilk AB Komisyonu Başkanı olan Romano Prodi...
Vekillere dokunulacak
TBMM Genel Kurulu, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku...
Valinin omuzladığı adam
Valinin omuzladığı adam
İzmirli hayırsever işadamı Tonguç Ösen, Hüsnü Bornovalı İlköğretim...
Danıştay Başkanı: Tüm yargı yıpratılmamalı
Danıştay Başkanı: Tüm yargı yıpratılmamalı
İddiaların yargıya yönelik güvensizliği artıracağı uyarısında bulunan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.