kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Çok mu içe kapanıyoruz?

NATO'nun "Afganistan'daki en yüksek sivil temsilcisi" Hikmet Çetin yarın Türkiye'den ayrılıyor ve "yeni görevine" başlıyor... Dün Hikmet beyle birlikteydik. Çin ve Polonya Büyükelçilerinin, TÜTAV Başkanı Kemal Baytaş'ın, CHP Milletvekili İnal Batu'nun, Yargıtay'dan Mustafa Aydın'ın, Dışişleri'nden Büyükelçi Deniz Uzmen'in ve daha birkaç konuğun katıldığı öğle yemeğinde. Yemekte, Çetin'le yan yanaydık. Özellikle "dünya sorunları" konuşuldu. Bir ara "Türkiye'yi de konuşsak" dedik. Hikmet Çetin'in ağzından çıkan ilk sözler şunlar oldu: - Türkiye'nin dünyadaki imajı zannedilenden çok daha iyi... Türkiye çok önemli ülke... Büyük ülke.

***

Çetin'e göre siyasi istikrar ile birlikte "ekonomik istikrar da kalıcı kılınabilirse..." "Yatırım ve üretim artırılırsa..." "İstihdam sağlanırsa..." "Türkiye'nin ufku giderek aydınlanır." Hikmet bey bunları anlattıktan sonra ekledi: - Birkaç adım daha kaldı. - Hangileri? - Kıbrıs... Son gelişmeler olumlu... Ve AB'den takvim alınması... Müzakerelerin başlaması... Bunlar da olsun, artık Türkiye'yi kimse tutamaz.

***

Hikmet Çetin'le vedalaştıktan sonra "Andrew Mango ile" konuştuk. "Atatürk" kitabının yazarı, Türkiye uzmanı İngiliz gazeteciyle. Bay Mango birkaç yıldır "yeni bir kitap" yazıyor: The Turks Today. (Bugünkü Türkler) Kitabında "Atatürk'ten sonraki Türkiye'yi... Bugünü... Ve Türkiye'nin sorunlarını" anlatıyor. Kitap bu yaz, İngiltere'de yayınlanacak.

***

- Bay Mango... Kitabınızda "sorun olarak" neleri yazıyorsunuz? - Genç nüfusu... Nüfusun üçte biri 20 ile 30 yaş arasında... Türkiye'nin öncelikli sorunu onlara iş vermek... Okuyan ve meslek sahibi olan gençliği, heba etmemek.

***

Andrew Mango'nun "yeni kitabında" işlediği konulardan biri de "değişim... Modernleşme." Mango'ya göre bu "sancılı bir süreç." - Neden? - İspanya, Yunanistan, İtalya modernleşme sürecinde iç savaş yaşadı... Türkiye'de terör oldu... Binlerce insan öldü... Ama bir iç savaş yaşanmadı... Bunun da iki nedeni var. - Neler? - Toplumsal dayanışma... Ve Ordunun bir bütün olması... Ordunun kendi içinde birliğini koruması.

***

Mango'ya göre "değişim ve modernleşme süreci" devam ediyor. Tabii "sürecin getirdiği sancılar da." Mango: - Türkiye bu süreçte, merkezdeki yetkileri azaltacak, devlet yapısını hantallıktan çıkaracak ve taşraya yetki devredecek... Bu kolay iş değil... Baş ağrıtacak, sancılı bir iş... Ama bu geçişi sağlamaya da mecbursunuz... Konu şu veya bu iktidar konusu değil... Türkiye'nin ana sorunu... Ve nazik bir konu, nazik bir süreç.

***

Hikmet Çetin'le ve Andrew Mango ile yaptığımız konuşmaların "notlarını" masaya serdik. İkisi de gelecek için "aydınlık" sözcüğünü kullanıyor. Ve ikisi de "istihdam" diyor: "Genç nüfusa iş sağlanması."

***

Hikmet Çetin "Türkiye'nin imajı sanılandan çok iyi" diye konuşmuştu. Andrew Mango da: - Siz Türkiye'de çok içe kapanıyorsunuz... Dışarıdan bakınca imajınız sizin sandığınızdan iyi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İğneli koltuklar   / 15-01-2004
 Çok mu içe kapanıyoruz?   / 14-01-2004
 Demokratik katılım   / 13-01-2004
 Sakıp Sabancı Hükümete ne dedi?'   / 12-01-2004
 Yerel seçim raporu   / 11-01-2004
 İnsan hakları... Ve patatesin hakları   / 10-01-2004
 Medyaya 'eşit mesafe'   / 09-01-2004
 Başbakan: "Müsteşarımı değiştirmeyeceğim"   / 08-01-2004
 Gerçek gündem   / 07-01-2004
 Gittik, gördük, çizdik   / 06-01-2004
YAVUZ DONAT
Türkiye keseleniyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek dün sabah...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 19.30
"Ana Haber"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
 TRT 1 18.05
"Bizim Evin Halleri"
Güzelliğimizi geri istiyoruz
İki yıl önce çıktıkları seyahatten ömür boyu silinemeyecek izlerle...
Spastik çocukların mucize dostları
Bursa Doktor Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve...
Çağla'dan çorap şov
Çağla'dan çorap şov
Ünlü mankenler, önceki gece Swissotel'de düzenlenen bir çorap...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.