kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 
Kedi Anne'nin gözyaşları.. 'Ah Miniş'im, vah Baboş'um'
"Global düşünür, yerel yaşirem..."
Kedinin şiiri

Kedi Anne'nin gözyaşları.. 'Ah Miniş'im, vah Baboş'um'

Van'ın girişinde "koca bir anıt" gördük. Dediler ki "pişikin heykeli." Pişik "kedi" demek. Van'da, üniversitenin hemen arkasında, karların ortasında bir bina gördük. Van kedisi "Araştırma Merkezi." Vanlılar'ın deyimiyle "pişik evi." Van kedisi ile ilgilendiğimizi gören İkram Kali sordu. - Sizi Kedi Anne ile tanıştırayım... İster misiniz? Biz "pişik anne" diyecek olduk. İkram "Van şivesine çabuk alıştınız" diye güldü. Ve Alipaşa Mahallesi, Toraman Sokak, 55 numaralı evin kapısını çaldık.

TANRI MİSAFİRİ
- Hele kim kapıyı tıngırdatiir?.. Bekleyesen, namazdayım, selam verip, yetişirem. Az sonra kapı açıldı: - Aha kimi görürem?.. Sen gazetecisen?.. Bana misafir mi gelmişsen? İçeri girdik, oturduk. "Kedi anne" hemen sağa, sola telefon etmeye başladı: - Aha çatlayasez, patlayasez... Bana Angara'dan Tanrı misafiri gelmiştir... Bilin baham, kimdir?.. Kıskançlıhtan ölesez.

SEVİM KAPTANOĞLU Yavuz beg. Benim adım Sevim Kaptanoğlu. Vanlılar bana söyler Kedi Anne. 500 senelik Vanlı'yek. Kurtuluş Savaşı'nda 50 şehit vermişek. Ayrıcanan, Ermeniler 30 akrabamızı yakmışter. 22 yıldır kedi beslirem. Ne zaman yarişma olir, katılirem. Birincilik madalyasini hep ben alirem. Van'da en güzel pişik, benim pişiğimdir.

ANNE'NİN GÖZYAŞLARI
"Kedi Anne"nin evi kedi resimleriyle
dolu. Ama evde hiç kedi yok. "Neden yok" diye sorunca... Kedi Anne başladı ağlamaya: - Miniş var idi benim kızimdi... Baboş var idi, benim oğlumdi... Ne zaman ben gitti Hacca, pişik üzüldi, agzina ekmek koymadi... Hasretlik çekti... Ben döndü, geldi Hacdan... Pişik bir hefta boyinca agladi... Sonra öldi... Kedi anne kaldi kedisiz... Miniş'im, kızim benim... Baboş'um mert, yigit oğlim... Duvarın dibina gömmüşam.

SİBEL CAN
- Kedi Anne, üzülme... Ve bize Miniş'i anlat. - Güzellik kraliçesi idi... Hakan Ural Van'da asker iken, karısı Sibel Can buraya gelmiş idi... Senin gibi misafirim olmuş idi... Miniş'i sevmiş idi... Allah'ın birliğine inandığın gibi inanasen, yedi yaşındaki çocuktan akıllı idi... Van gölünde yüzer, musluktan su içer, misafire kapıyı açardi... Laf dinler, insan gibi tuvalete gider idi...

TV YILDIZI KEDİLER
Kedi Anne, hem ağladı, hem anlatmaya devam etti. - Bir hafta boyunca aç kalsa, hırsızlığa tenezzül etmez idi... Amerika'dan, Japonya'dan geldiler... Miniş'imi, Baboş'umu televizyona çektiler... Ah benim yavrularim, öteki dünyaya erken gittiler... Kedi Anne'yi yalnız bıraktiler... Ben ağlamayim de kimler ağlasin?

JAPONYA'DA YARIŞMA
Japonya'da "kedi yarışması" olmuş. Bir Japon, Van'a gelmiş. Kedi Anne'den 15 milyona bir kedi almış. Bu kediyle yarışmaya katılmış. Gerisini Kedi Anne anlatsın: - Benim sattiğim pişik, Japonya'da birinci olmiş... Sahibi de 200 bin dolar mükafat almiş... Sahibi bana mektup yaziy... Pişik Anne, sağolasin diyi.

KAPAK KIZI MİNİŞ
Van'da, hacı kadın "erkek eli sıkmaz... Erkekle resim çektirmez." Ama Kedi Anne'nin bize kanı kaynadı. Ve boynumuza sarılıp, ağlamaya başladi: - Yavuz bey... Miniş'im öldi, Baboş'um öldi... Miniş'im öyle güzel idi ki, İstanbul Hava Yolları'nın dergisine kapak bilem olmuş idi... Ah Miniş'im, vah Baboş'um.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnsan hakları... Ve patatesin hakları   / 10-01-2004
 Medyaya 'eşit mesafe'   / 09-01-2004
 Başbakan: "Müsteşarımı değiştirmeyeceğim"   / 08-01-2004
 Gerçek gündem   / 07-01-2004
 Gittik, gördük, çizdik   / 06-01-2004
 Uçurumdan düşen maliyeci   / 05-01-2004
 Peynirciler Çarşısı'nda işler kesat   / 04-01-2004
 Dünyada Van, ahrette iman   / 03-01-2004
 Kedi Anne'nin gözyaşları.. 'Ah Miniş'im, vah Baboş'um'   / 02-01-2004
 Bahçesaray... Yoksulluğun romanı   / 01-01-2004
YAVUZ DONAT
Yerel seçim raporu
Gaziantep'te "aralıksız onbeş yıl"...
 atv 17.45
"Çocuklar Duymasın"
 atv 19.00
"Atv Ana Haber"
 atv 19.45
"Spor"
 Star 17.40
"Sinema"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
Nefes almaya çalışıyordu
Doğuştan astım astası olan 16 yaşındaki Erman, hava almak için...
Hocanın ajandasından 229 isim çıktı
Okutman Gönül İ'nin telefon ajandasından; TV'de program yapan ünlü...
Mankenler bu kez haberci
Mankenler bu kez haberci
Moda fuarlarında podyumda görmeye alıştığımız Cansu Dere ve Selin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.