kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Gerçek gündem

Dün Londra'da "İngilizler'in çok önem verdiği bir toplantı" başladı... Konusu: "Eğitimde kalitenin yükseltilmesi." Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik de bu toplantıya katıldı. "İngiliz Eğitim Bakanı'nın konuğu" olarak. O İngiltere ki... Eğitiminde bir "kalite sorunu" yok. Ama "gündeminin ilk sırasında" eğitim var. "Eğitim kalitesinin artırılması... Teknolojinin eğitimde kullanılması" var. "İngiliz siyaseti" bununla meşgul. "İngiliz medyası" bunu tartışıyor. "İngiliz üniversiteleri" bunu konuşuyor. Bizim gündemimizde ise böyle bir konu "zurnanın son deliği."

***

Milli Eğitim Bakanı'nı İngiltere'den aradık. Konuştuk. "Artık Nuh Nebi usulüyle eğitim dönemi sona erdi" diye söze başladı: - Çağdaş eğitime geçmeye mecburuz... Bu da söylemle olmaz... Eylem gerekli. Bakan'ın "söyledikleri" doğru. Ama "bir başka doğru daha" var: "Bu konu Türkiye'de sağlıklı şekilde tartışılamıyor." İşin içine önce "ideolojiler" giriyor. Sonra da "karşılıklı hakaretler... Suçlamalar."

***

Doç. Dr. Hüseyin Çelik telefonda önümüze bir "tablo"serdi: Öğrenci sayımız 19 milyon. Eğitim personeli (600 bini öğretmen) bir milyon. Ve 60 bin de okul. Yani eğitimde kemiyet (nicelik) sorunu yok. Keyfiyet (nitelik) sorunu var. Okul binası yapmakta başarılıyız. Bina, arı kovanıdır. Ama bu kovanın içinde kaliteli bal üretiliyor mu? Okul yapımı ile o okulda kaliteli eğitim verilmesi konusu, at başı yürümek zorunda. Sayın Donat bugün bütün Avrupa bunları konuşuyor.

***

Geleceğin Avrupa'sı "hayli yaşlı" olacak. Geleceğin Türkiye'si ise "gepgenç." Yarının Avrupası'nın "genç... İyi yetişmiş, lisan bilen insan gücüne" ihtiyacı var. Bu konu bizim için "yaşamsal önemde." Ama "gündemimizde" yok.

***

Almanya "eğitimde kalite sorunu olmayan" bir başka ülke. Ve Almanya'da öğrenci "dördüncü sınıftan sonra" bir yabancı dil okumaya mecbur. "Dokuzuncu sınıfta" ise... "İkinci yabancı dili" okumaya. Diyeceğimiz o ki... Günümüzde Almanya bile "eğitimde kaliteyi artırmanın" peşinde. "Siyaseti... Üniversitesi... Medyası" bunu konuşuyor. Ya biz?

***

Türkiye "Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı" projesine girdi. "Kendi isteği ile" girdi. Ve bunu da eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz yaptı. "Kutlanacak, unutulmayacak" bir iş. Bu projeye göre "yarın" Avrupalı gelecek (akreditasyon kurulu) bizim üniversitelerin kalitesini denetleyecek. (Tabii, biz de Avrupa'yı.) Kalite bakımından "standardı tutturamayan üniversitenin" mezunu ne Türkiye'de iş bulabilecek, ne de Avrupa'da. Yani eğitim kalitesi artık "Türkiye'nin iç meselesi" olmanın çok ötesinde.

***

Dün Londra'da "geleceğin Avrupa'sında eğitimin önemi... Eğitimin kalitesi... Kalitenin yükseltilmesi" konuşuldu. "Avrupa siyaseti" bu toplantıya odaklandı. "Avrupa medyası" bu toplantıyı izledi. Bizim ise böyle bir konuya Fransız kalmamız" ne kadar acı? Yarın çocuklarımıza "bunun hesabını" nasıl vereceğiz?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnsan hakları... Ve patatesin hakları   / 10-01-2004
 Medyaya 'eşit mesafe'   / 09-01-2004
 Başbakan: "Müsteşarımı değiştirmeyeceğim"   / 08-01-2004
 Gerçek gündem   / 07-01-2004
 Gittik, gördük, çizdik   / 06-01-2004
 Uçurumdan düşen maliyeci   / 05-01-2004
 Peynirciler Çarşısı'nda işler kesat   / 04-01-2004
 Dünyada Van, ahrette iman   / 03-01-2004
 Kedi Anne'nin gözyaşları.. 'Ah Miniş'im, vah Baboş'um'   / 02-01-2004
 Bahçesaray... Yoksulluğun romanı   / 01-01-2004
YAVUZ DONAT
Yerel seçim raporu
Gaziantep'te "aralıksız onbeş yıl"...
 atv 17.45
"Çocuklar Duymasın"
 atv 19.00
"Atv Ana Haber"
 atv 19.45
"Spor"
 Star 17.40
"Sinema"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
Nefes almaya çalışıyordu
Doğuştan astım astası olan 16 yaşındaki Erman, hava almak için...
Hocanın ajandasından 229 isim çıktı
Okutman Gönül İ'nin telefon ajandasından; TV'de program yapan ünlü...
Mankenler bu kez haberci
Mankenler bu kez haberci
Moda fuarlarında podyumda görmeye alıştığımız Cansu Dere ve Selin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.