kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Çifte standart

Hükümet, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı'nı Şubat sonuna kadar çıkarmaya kararlı. Bu da "kamu reformu" tartışmalarının iki ay boyunca gündemin ağırlıklı konularından biri olacağı anlamına geliyor. Şimdi size bir belgeden bölümler aktaracağım. "Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında verimlilik, etkinlik ve tutumluluğun, dolayısıyla da performansın artırılması, çalışanların performansını etkin şekilde ölçen bir sisteme kavuşturulması, yetki devri ve esneklikle beraber hesap verme sorumluluğunun ve yönetsel saydamlığın güçlendirilmesi ve kamu hizmetlerinin sunumunda kalite anlayışının yerleştirilmesi gerekmektedir. Kamu hizmetlerinin sunumunda vatandaşın memnuniyeti esas alınmak suretiyle, hizmet kalitesine ve sonuçlara odaklanarak kamu yönetiminin etkinliği ve güvenilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, performans yönetimi, toplam kalite yönetimi gibi çeşitli çağdaş yönetim tekniklerinden tüm kamu kurumlarında yararlanılması, böylece toplam yönetim kalitesinin artırılması gerekmektedir. İş ve işlemlerin yeterince saydam olmaması, hesap verme sorumluluğunun tam olarak işlememesi, bu genel amaçlara ulaşmayı engellemekte ve yolsuzlukların artmasına neden olmaktadır. Yolsuzluklarla etkili mücadele için, idarenin işleyişinde ve kaynakların dağılımında açıklık ve hesap verilebilirliğin esas alınması gerekmektedir.

Yerele yetki devri

Bu çerçevede hazırlanan planın temel amaçları şöyle sıralanabilir:
-Topyekun kamu hizmet sunum standartları ve sürelerinin ivedilikle belirlenmesi yoluyla, kamu görevlilerinin takdir haklarının kesinlikle objektif kriterlere bağlanması.
-Yönetimi objektif kurallara göre hem hiyerarşik olarak içten, hem de vergi ödeyenler açısından dıştan denetleyen ve sorgulayan bir kamu yönetimine geçilmesi.
-Kamu hizmetinde terfi ve maaş sisteminin, performansı da esas alan kriterlerle ilişkilendirilmesi.
-Merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında görev ve yetkilerin yeniden belirlenerek, mahallinde yürütülebilecek hizmetlerin il özel idarelerine devredilmesi, kaynakların yeniden tahsisi suretiyle yerel yönetimlerin güçlendirilmesi..."
Böyle uzayıp giden (40 sayfa) Bakanlar Kurulu Prensip Kararı'nın altında kimlerin imzaları var biliyor musunuz? Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan, Mesut Yılmaz ve de Kemal Derviş'ten başlayarak 57'nci Hükümet'in 32 bakanı daha... Tarih de verelim: 12 Ocak 2002. O dönemde kamuda yönetiminde reform çabalarını, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, merkezi yönetimden yerel yönetimlere yetki devrine övgü yağdıranlar şimdi karşı çıkıyor. İddianın bini bir para: Dış güçler dayatıyor, üniter devletin temellerine dinamit konuluyor, ulus devletin parçalanması amaçlanıyor. Oysa Başbakan Erdoğan da, reformun sorumlusu Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, tıpa tıp Ecevit Hükümeti'nin gerekçelerini tekrarlıyorlar: "Vatandaş memnuniyeti esas olacak. Katılımcı, saydam, hesap verebilir kamu yönetimi oluşturulacak. Performans kriterleri dikkate alınacak. Kamu hizmetleri adil, süratli, kaliteli, etkili ve verimli şekilde yerine getirilecek." İki yıl önce bugünlerde alkış tutarken şimdi aynı reforma kıyameti koparmak, çifte standart, hatta ikiyüzlülük değil mi? Biraz dürüstlük, biraz samimiyet lütfen...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AK Parti yapıyor, sıra CHP'de   / 10-01-2004
 Tamam mı, devam mı?   / 09-01-2004
 Kurt elmanın içinde   / 08-01-2004
 Çifte standart   / 07-01-2004
 Sessiz kriz   / 06-01-2004
 Ararat kavgası   / 05-01-2004
 Keşke... Keşke...   / 04-01-2004
 Ulusal değerler   / 03-01-2004
 Dolardaki düşüşten korkmalı mı?   / 02-01-2004
 Yılların adamı   / 01-01-2004
MEHMET TEZKAN
Erdoğan AKP'nin siyasal kimliğini açıkladı
BAŞBAKAN...
EMRE AKÖZ
'Şu İstanbul'un kızları Çita maymununa...
UMUR TALU
Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?
İki genç kızın...
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın kimlik savaşımı
Başbakan Recep Tayyip...
MEHMET BARLAS
Futbolda da, siyasetteki gibi düne dönük...
"ÜZGÜNÜM"
İkinci görev süresinin bitmesini beklemeyen İspanya Başbakanı Aznar,...
Sen oğluna hiç destek olmadın
Yorgo siyasete girdiğinde, eminim ki senin oğlun olmanın faydası...
BURAYA KADARMIŞ
BURAYA KADARMIŞ
Avrupa elemelerinde fırtına gibi esen Türkiye, finalde Almanya önünde...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.