kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Mertliği gömecek ki huzur bulsun

İnsanlar ölürler (ya da öldürülür)... Sonra herkes bir yana çekiştirir. Asıl derdi "kaypak, yalak" bir gazetecilik küstahlığını meşrulaştırmak olan biri, "İpekçi-Mumcu" isimlerine bindirerek kendine yer açmaya çalıştı. Maalesef, kendisini değil, onları tartıştırmayı becerdi çok yerde. Oysa "yeni"yi konuşmak isteyenler, önce "yenilik" namına dolanan kimilerinin ne menem model olduğunu tartışmalılar. "İpekçi ile Mumcu da insandı, yanlış yapardı, zaten İpekçi de yeniliklere, popüler kültüre çok açıktı" filan yorumları, asıl güncel vahametin yanında hikaye. "Eski" denilen Mumcu, bilgisayarı gazetecilik- araştırma aracı olarak ilk ve en iyi kullananlardan biriydi mesela. Şimdi "yenilik"ten bahseden "Hürriyet" te pırıl pırıl bilgisayarlar örtüyle kaplı yatarken, sebep-sonuç, olay-kişi bağlantılarını bilgisayara yükleyip iz sürüyordu.

***

Ama asıl mesele bunlar değil. Onların yeni ya da eski kalmaları, tekniklerinin, tarzlarının geçerli olup olmadığı değil. Dünya görüşleri bile değil. Mesele, gazeteciliğin fazlasıyla hayati bir unsuru. Mesele, unutturulmaya... Yavşaklıkların, cıvıklıkların, kul-köle ilişkilerinin, ayran budalalıklarının, kaypaklıkların, güce tapınmaların, iktidar-muktedir cambazlıklarının, güç ittifaklarının, gücüne hayranlıkların çamurunda boğulmak istenen "mertlik." Teknoloji, yöntemler, konuların önemleri, bakış açıları, yasalar vesaire... Hepsi değişebilir. Açılarımız, adını koymasak, hatta "ideoloji" kavramını reddetsek dahi, çeşitli inançların, ideolojilerin içinde beslenir, savrulur.Aynı olmak, aynı bakmak zorunda değiliz. Ancak, gazetecinin, ister tepelerde, ister yolun başında, "mert" olabilmesi gerekir. Rüzgarlara kapılmadan, boyun eğmeden, eğdirmeden, siyasi-ekonomik-sosyal ve medya içi iktidarlara karşı, halkın gerçekleri öğrenme-bilme hakkına saygıyla, dik durabilmesi gerekir. Toplumun güçsüz, mağdur ve onca kalabalıklarına rağmen aslında yalnız kesimleri adına, her türlü gücü didikleyebilmesi, toplumsal denetim-eleştiri hakkının kanalı olması gerekir. Bu, elbette "iyi gazeteci yetenekleri" ile "iyi gazetecilik imkanları" da gerektirir ama... "İyi insan olmak" gibi sıradan ama zor, "mertlik" gibi ağza kolay ama "kolaysa ol" nitelikleri de zorunlu kılar.

***

Tabii ki, mert olsanız da kötü gazeteci olabilir, gerçeklere ulaşmakta, aktarabilmekte yaya kalabilirsiniz. Ama, birtakım ölçülerle "iyi gazeteci" sayılıp aşağılık bir karaktere sahipseniz yahut güç ilişkilerine göre seçmeci, kayırmacı,ayırmacı davranıyor, sözde manşet patlatırken yığınla gerçeği, ulaştığınız, ulaşabileceğiniz halde gizliyor, örtüyorsanız, "ihanet" ediyorsunuzdur. Bu ihanet; moda tabiriyle "başarısız" gazeteciliğe göre asıl vahamettir. Çünkü, cafcafının ardında; ruhunu, yüreğini, vicdanını rehin vermiş, sansür oto-sansüre taammüden boyun eğmiş, halkın sadece "bilgi-haber-eleştiri" hakkından değil... Bizzat insanca yaşama hakkının özünden de kopuk "kalleş" bir gazeteciliktir. Şöhret olabilirsiniz, popüler olabilirsiniz, hatta günün genel geçer değerleri içinde model bile olabilirsiniz; ama mert değilseniz, ancak "sarı, sapsarı, naylon gazetecilik" yaparsınız. İpekçi ve Mumcu'ya kendince birer mezar daha kazmaya soyunan "çıplak kral"ın asıl gömmek istediği de o yüzden, "o yüzü"nden dolayı, hep bu oldu zaten: "Mertlik." O aynayı kırıp iyice gömeceksin öyle bir değer, kişiliksizlikleri yüze vurmasın! Ama olmuyor; mertliğin hayaleti bile huzursuz ediyor işte.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Halkın anayasası olmadıkça...   / 09-01-2004
 Borsa, emekli sevmez!   / 08-01-2004
 Rejim, devlet, halk, vatandaş...   / 07-01-2004
 Mertliği gömecek ki huzur bulsun   / 06-01-2004
 Gerilime 'CE' standardı...   / 05-01-2004
 Vicdan fıtığının derin acısı   / 04-01-2004
 Tartışmaya duhul ne haddime!   / 25-12-2003
 Akdeniz sularında kimliksiz cesetler   / 24-12-2003
 Bazen mesele çok basittir!   / 23-12-2003
 'Sosyal' ne demek baba!   / 22-12-2003
MEHMET TEZKAN
Erdoğan AKP'nin siyasal kimliğini açıkladı
BAŞBAKAN...
EMRE AKÖZ
'Şu İstanbul'un kızları Çita maymununa...
UMUR TALU
Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?
İki genç kızın...
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın kimlik savaşımı
Başbakan Recep Tayyip...
MEHMET BARLAS
Futbolda da, siyasetteki gibi düne dönük...
"ÜZGÜNÜM"
İkinci görev süresinin bitmesini beklemeyen İspanya Başbakanı Aznar,...
Sen oğluna hiç destek olmadın
Yorgo siyasete girdiğinde, eminim ki senin oğlun olmanın faydası...
BURAYA KADARMIŞ
BURAYA KADARMIŞ
Avrupa elemelerinde fırtına gibi esen Türkiye, finalde Almanya önünde...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.