kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Gerilime 'CE' standardı...

GİRMEYİ bekleye duralım, Avrupa Birliği çeşitli ölçüleriyle nüfuz ediyor. Demokratikleşme şartlarını, gerilimlerini biliyoruz. Az bilinenlerden biri, yandaki sütunlarda Nevzat Atal'ın ayrıntılı yazdığı gibi, çeşitli mal ve araçlara "CE" şartı.

***

Şu sıra keskin budamalardan dolayı yoğun siyasi-toplumsal tartışmaların odağı da olsa, Avrupa geleneğinin en önemli unsurlarından biri "Refah devleti." Anayasamızdaki "sosyal devlet" iddiasının kaynağı olan, ancak ne beyinlerin, ne yüreklerin, ne kaynakların yettiği, eh "piyasa koşulları"nın da sinir olduğu "Refah devleti", Avrupa tarihinin kanlıcanlı bir sahnesi. Oraya "hadi devlet iyi kalpli olsun" diye gelinmedi; basbayağı, şimdi adı bile anılmaktan imtina edilen "sınıf mücadeleleri" yle, toplumsal devrim ve reformlarla ulaşıldı. O devlet, vatandaşların ortak yararına veya içlerinde en zor durumda olanların lehine "piyasaya müdahale eden" devlettir. Lehlerine kıyaklar hariç, kimilerinin küfür saydığı "piyasaya müdahale." Vatandaşın "tüketici" olarak korunmasına, sağlığının, hayatının risklerden arındırılmasına dönük her ölçü de aslında bunun uzantısıdır. Ancak nedense, "kaliteli mal" için piyasaya müdahale daha makul gelir de, "insanca hayat" adına piyasaya müdahale hep yük sayılır! Kötü üretilmiş elektrik malzemesi yüzünden hayatınızın risk altında kalmasına karşı "standart" konması mantıklı sayılırken... Çeşitli koşullar yüzünden kötü başlamış ya da kötüleşmiş insan hayatı için devletin müdahalesinin mantıksız addedilmesi gibi.

***

Sosyal devlet standartları elbette toplumsal mücadele mevzuudur; ilerler yahut geriler. Diğerleri ise, "CE" şartında olduğu gibi, "aklı başında piyasa" adına, bir hükümle yerleşir, daha AB'ye giremeden, size ölçü koyar: Vatandaşın "demokratik hakları"nın asgari ölçüleri gibi, malların asgari standartları. Demokrasi macerası epeyce kekeme olan Türkiye'nin, sınai-ticari yolculuğu da, tüm gelişmişliklere rağmen, kakalamalarla doludur. Bugünün büyük üreticilerinin çoğunun "başarı" tarihçelerinde, "kakalama rantı" gizli ama müstesna bir yer tutar. Bu, "büyüyen Türkiye ahalisi"nin, mala açlık, tüketime koşu, ihtiyaç, imkanimkansızlık fırtınaları içinde, "sermaye birikimi, sınai gelişme, istihdam"a ve elbette kişisel-ailesel servetlere, tükete tükete akıttığı devasa bir kaynaktır. Helali hoş olsun! Büyükler, büyümelerinin bir evresinde, burjuvalaştıktan, medenileştikten, küreselleştikten sonra, "kaliteli, güvenceli üretim" çağına da hiç olmazsa adım atmışlar... Küçükler ise, onların sermaye birikimi modellerinin "kalitesiz, güvencesiz mal" dönemlerini mecburen daha geç idrak etmişlerdir. Cehalet, cüret, mecburiyet gibi toplumsal şartların yanı sıra, işte bu yüzden, "tüketirken, kullanırken, üretirken", evde ya da işyerinde "kazaya kurban gitmek", ölüm-yaralanma sebeplerimizde ağırlıklı bir yer tutar. O yüzden, belki, "CE" gibi pahalı ölçüler, sıkça ucuz kılınan hayatımıza "bir değer" katar.

***

Lâkin, "CE" listesine bakınca, "alçak gerilim cihazları, sıcak su kazanları, basit basınçlı kaplar, sivil kullanım patlayıcıları" gördüm ki, şu sıralarda çok ısınan "Ankara gerilimi"ne atfen, kasten yazılmış olduğundan şüphe ettim. Düşünsenize: "Gerilim, kazan, basınç, sivil" ve Avrupa standartları! Avrupa'nın A'sı, Birliğin B'si, CE'nin C'si, Demokrasinin D'si, Emir-komutanın E'si diye giden bir alfabeniz varsa, şüpheniz de vardır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Halkın anayasası olmadıkça...   / 09-01-2004
 Borsa, emekli sevmez!   / 08-01-2004
 Rejim, devlet, halk, vatandaş...   / 07-01-2004
 Mertliği gömecek ki huzur bulsun   / 06-01-2004
 Gerilime 'CE' standardı...   / 05-01-2004
 Vicdan fıtığının derin acısı   / 04-01-2004
 Tartışmaya duhul ne haddime!   / 25-12-2003
 Akdeniz sularında kimliksiz cesetler   / 24-12-2003
 Bazen mesele çok basittir!   / 23-12-2003
 'Sosyal' ne demek baba!   / 22-12-2003
MEHMET TEZKAN
Erdoğan AKP'nin siyasal kimliğini açıkladı
BAŞBAKAN...
EMRE AKÖZ
'Şu İstanbul'un kızları Çita maymununa...
UMUR TALU
Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?
İki genç kızın...
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın kimlik savaşımı
Başbakan Recep Tayyip...
MEHMET BARLAS
Futbolda da, siyasetteki gibi düne dönük...
"ÜZGÜNÜM"
İkinci görev süresinin bitmesini beklemeyen İspanya Başbakanı Aznar,...
Sen oğluna hiç destek olmadın
Yorgo siyasete girdiğinde, eminim ki senin oğlun olmanın faydası...
BURAYA KADARMIŞ
BURAYA KADARMIŞ
Avrupa elemelerinde fırtına gibi esen Türkiye, finalde Almanya önünde...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.