kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?

İki genç kızın uyuşmuş, büzülmüş, boşluğa düşmüş, orada kaybolmuş bedenlerinin etrafında hep birlikte "kötü yol"u bir kez daha keşfettik. Biri, ailesinin prensesiydi, iyi bir üniversiteye ulaşmış, oradan kaçırılmış, yurtdışında hava değişimiyle bile ödüllendirilmek istenmişti. Yetmemiş, bitmişti. Bir diğeri, işte onca genç kızın rüyası gibi lanse edilegelen güzellik yarışmalarının kraliçesiydi. Yetmemiş, tükenmişti. Keşfettik ki, kötü bir yol vardır, kötü arkadaşlar, kötü adamlar, kötü maddeler. Kötüye bulaşmamış bedenlerimiz derin bir nefes alır almaz, endişeye de kapıldı: Çocuklarımız vardı. Ahlakı, akılcılığı, korunmayı bir mal, bir mülk, bir nasihat gibi devrederek kurtarabilir, kurtulabilir miydik? O sıkışmış hayatlarda mutlaka bizimkilere benzemeyen bir terslik, bir yamukluk, bir eksiklik, bir sapkınlık bulmalıydık yine de. Bulup rahatlamalı, gerisini polise bırakmalıydık. Düşmeye, uyuşmaya, büzüşmeye hazır zayıf bir insan olmalıydı; bir de kandıran, alıştıran, bağımlı kılan kötüler. Aman çocuklarımıza, gençlerimize sahip çıkmalı... Aman kötülerle sıkı mücadele edilmeliydi.

***

Lakin, ciddi bir sorun vardı: Ferden, ailecek, milletçe, devletçe benimsediğimiz ne kadar "çağdaşlık" hedefi varsa... Refah, servet, şöhret, Batılaşma, piyasa, rekabet vesaire... Sanki, bu korku, bu tehlike, bu kötülük; o hedeflere çoktan ulaşmış, eh kişi başına geliri de epeyce yüksek, eh kişi başına polisiye tedbiri de epeyce etkin toplumların içinde daha mı yaygındı, daha mı musallattı, daha mı uyuşturucuydu ne! Al sana "paradoks"! Bireye yüklenen "iyi insan, iyi vatandaş olma" yükümlülükleriyle uyuşmayan bu "uyuşma" ve kendini azar azar, dozar dozar ve derken ebediyen boşluğa fırlatma hali gerçekten de "boşluğa düşme" miydi... Yoksa bizatihi "boşluktan düşme" miydi? Yani, durup dururken, sağlam kafa sağlam vücutken, öyle "zararlı bir alışkanlık"a ayağı ve kafası ve bedeni takılıp düşme miydi... Yoksa zaten boşlukta uçup dururken bir de böyle düşebilme ihtimali, zaten boşlukta kıvranıp dururken bir de böyle büzüşebilme riski miydi? Tıbben "geçici bir süre dindirme, unutturma, uyuşturma" maddeleri olarak acıyla kardeş kılınmış "bağımlılık yaratıcı maddeler"... Hangi bağımlılıkların, hangi boşlukların, hangi acıların, hangi sızıların, hangi uçma, aşma, kaçma ihtiyaç ve denemelerinin çemberinde... En varlıklı ve müreffehinden... en sefil, en itilmiş, en kenardakilere kadar ortak bir "bağımlı ya da potansiyel bağımlı platformu" bulabiliyordu? Sokağın kenarında büzüşmüş tinerci çocukla, onunla hiçbir ortak hayatı, zevki ve endişesi bulunmayan şırıngalı prensesleri, kraliçeleri, prensleri birleştiren neydi? "Acının ve öfkenin ötesi" ile "mutluluğun ve zevkin ötesi"ne geçme dürtüsünü, maddelerin maddi karşılığı ne olursa olsun, özünde ortak kılan neydi?

***

İçinde yaşadığımız ve ötesine geçerek daha fazlasını olmak istediğimiz, toplum, birey, ahlak, devlet, aile, okul, piyasa, iş, kültür, medya, şöhret, gençlik, insan, mutluluk modelleriyle ilgili fazla bir sorumuz-sorunumuz, biraz endişemiz- kaygımız hiç olmayacaksa... "Boşluk ve uyuşma" durumunun, ayık, uyanık, aklı başında, zinde sandığımız esas hallerimize de tekabül ettiğine dair küçücük bir kuşkumuz bulunmayacaksa... "Başkalarının ölmeye yatışı"na vahvahlanmakla yetinebiliriz. İki genç kızın bireysel dramı, trajedilerimizi maskeler, derin boşluklarımızı uyuşturur nasıl olsa!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Halkın anayasası olmadıkça...   / 09-01-2004
 Borsa, emekli sevmez!   / 08-01-2004
 Rejim, devlet, halk, vatandaş...   / 07-01-2004
 Mertliği gömecek ki huzur bulsun   / 06-01-2004
 Gerilime 'CE' standardı...   / 05-01-2004
 Vicdan fıtığının derin acısı   / 04-01-2004
 Tartışmaya duhul ne haddime!   / 25-12-2003
 Akdeniz sularında kimliksiz cesetler   / 24-12-2003
 Bazen mesele çok basittir!   / 23-12-2003
 'Sosyal' ne demek baba!   / 22-12-2003
MEHMET TEZKAN
Erdoğan AKP'nin siyasal kimliğini açıkladı
BAŞBAKAN...
EMRE AKÖZ
'Şu İstanbul'un kızları Çita maymununa...
UMUR TALU
Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?
İki genç kızın...
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın kimlik savaşımı
Başbakan Recep Tayyip...
MEHMET BARLAS
Futbolda da, siyasetteki gibi düne dönük...
"ÜZGÜNÜM"
İkinci görev süresinin bitmesini beklemeyen İspanya Başbakanı Aznar,...
Sen oğluna hiç destek olmadın
Yorgo siyasete girdiğinde, eminim ki senin oğlun olmanın faydası...
BURAYA KADARMIŞ
BURAYA KADARMIŞ
Avrupa elemelerinde fırtına gibi esen Türkiye, finalde Almanya önünde...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.