kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Erdoğan'ın kimlik savaşımı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin siyasi kimliğini tanımladığı dünkü toplantıda söylediklerinin büyük bölümünün altına Türkiye'de geniş bir kitle imza koyar. Özellikle de siyasi hayata hakim olan partilerin geçmişte içine düştüğü durumu özetleyen bölümüne... Erdoğan, geçmişte partilerin siyaseti "radikalleştiren cemaat" veya "fikirsizleştiren şirket gibi" davrandıklarını belirterek, kendilerinin buna kesinlikle karşı olduğunu belirtti. Siyasetin fikir ekseninde yapılmasını temel almakla birlikte, kitlelere dönük merkez siyaseti üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, uzun süredir batılıların da dile getirdiği "Türkiye'de iktidarda İslami bir parti var" söylemine kapıları kapattı. AKP'nin "merkez sağ parti" olduğunun altını birkaç kez çizme gereği duydu. Hükümetin bir yıllık icraatıyla, Erdoğan'ın söyleminin örtüşmeyen bir tarafının bulunduğunu söylemek zor. Hatta, Erdoğan'ın yakanında yer alan "birinci halka" diye nitelenebilecek bazı bakanları, danışmanları ve milletvekillerinin eylem ve söylemleri için de bu geçerli. Ancak, Erdoğan'ın çevresini oluşturan merkezin dışına çıkılıp AKP çevresine bakıldığında bunu söylemek zorlaşıyor. Örnek mi, çok; Bir süre önce Atatürk ve Meclis'teki tabur hakkındaki söylemleriyle ön plana çıkan ve AKP Disiplin Kurulu'na sevk edilen milletvekili Hüsrev Kutlu...

Kutlu örneği
Veya, "tekke ve medreselerin yeniden açılmasını" hem de Meclis'te Dışişleri Komisyonu'nda hararetle savunan iki milletvekilinin sözleri... Bunlar bilinen ve Meclis kulisinde bir süre oturulup kısa bir süre sohbet edildiğinde karşılaşılması sıradan hale gelen durumlar... Erdoğan'ın dünkü konuşmasında vurguladığı gibi, acaba milletvekillerinin sözlerine, "hak ve özgürlük söylemi" olarak bakılabilir mi?. Soruya "İçimizde geçmiş alışkanlıklarından kurtulamamış, milli görüş gömleğini çıkarmakta zorlanan arkadaşlarımız olabilir. Asıl önemli olan icraattır" yanıtıyla karşılık verilebilir. Ancak, hükümet icraatlarının uygulayıcısı durumundaki AKP'nin yeni göreve getirdiği bürokratlara bakıldığında da durum farklı değil.

Bürokrasideki ayrışma
Hatta, Erdoğan'ın dün açıkladığı parti kimliği ile uyuşmayan bir tablo ile karşılaşılıyor. Ankara bürokrasisinde, "bizden-onlardan" veya "bize ne kadar yaklaştı" oyunu oynanıyor. Daha önemlisi, AKP'nin göreve getirdiği bürokratlardan bazıları, aynı dönemde göreve gelmiş arkadaşları için zihnindeki turnusol kağıdı ile "bize ne kadar yakınlaştı" ölçümü yapıyor. Hem de "milli görüş" içinden gelip, Erdoğan ile birlikte bu gömleği çıkardığını söyleyen bakanları dahi çıldırtacak boyutta. Bu durum, Erdoğan'ın mesajlarının kamuoyu tarafından doğru algılanmasına engel teşkil ediyor. Buna bir de muhalefetsizlik eklendiğinde tablo daha vahim bir noktaya doğru yol alıyor. AKP'nin kamuoyunun zihninden silmeye çalıştığı "takiye mi yapıyorlar" kuşkunun tortusu daha da kalınlaşıyor. Her ne kadar 2,5 yıl gibi çok yakın bir geçmişe sahip olsa da Erdoğan'ın oturtmak istediği AKP kimliği de toplumda oturmuyor. Partinin milletvekilleri, kurucuları ve parti teşkilatı dışında sıradan vatandaş arasında "Ben AKP'liyim" diyebilen sayısı da bu nedenle bir türlü artmıyor.

Erdoğan'ın karizması
Sadece, "Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğini" söylenenlere rastlanıyor. Erdoğan karizması, parti kimliğinin bir fersah önünde gidiyor. Bu böyle devam ettiği sürece, Erdoğan merkez parti olduklarını ne kadar söylerse söylesin AKP'nin kurumsallaşması güdük kalacak. Sonuçta kazananlar Erdoğan'ın dün karşı çıktığı "radikal cemaatlar" veya geçmişteki gibi bundan yararlanmak isteyen "fikir yoksunu siyasi şirketler" olacak. O zaman da kimsenin "niyet okuyucuları" diye yakınmaya hakkı kalmayacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sorun detayda saklı   / 09-01-2004
 Başar Esad'ın sözleri...   / 07-01-2004
 İndirimin ardındaki bindirim   / 06-01-2004
 Arınç: Uçuk, kaçık ve yersiz   / 04-01-2004
 'Partiyi bağlamaz' yetmiyor   / 02-01-2004
 Melez yıl   / 31-12-2003
 Özelleştirmede ilk yıl kayıp ikinci yıl nasıl kurtulur?   / 30-12-2003
 Yetki değil, vesayet   / 30-12-2003
 'Fikirler Koalisyonu'nun Kıbrıs açmazı   / 28-12-2003
 Baykal'ın Annan Planı'na bakışı   / 26-12-2003
MEHMET TEZKAN
Erdoğan AKP'nin siyasal kimliğini açıkladı
BAŞBAKAN...
EMRE AKÖZ
'Şu İstanbul'un kızları Çita maymununa...
UMUR TALU
Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?
İki genç kızın...
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın kimlik savaşımı
Başbakan Recep Tayyip...
MEHMET BARLAS
Futbolda da, siyasetteki gibi düne dönük...
"ÜZGÜNÜM"
İkinci görev süresinin bitmesini beklemeyen İspanya Başbakanı Aznar,...
Sen oğluna hiç destek olmadın
Yorgo siyasete girdiğinde, eminim ki senin oğlun olmanın faydası...
BURAYA KADARMIŞ
BURAYA KADARMIŞ
Avrupa elemelerinde fırtına gibi esen Türkiye, finalde Almanya önünde...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.