kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Hakan Coskun @ SABAH
 

Tanıtım faciası

Telefondaki ses "Bu projede ilginizi çekecek o kadar detay var ki" dedi ve başladı anlatmaya.. Ahmet Kaya'nın Fransa'ya gitmeden önce hazırladığı şarkılardan oluşan yeni bir albümünü yayınlamışlar.. Bu albüm "Ahmet Kaya ölmedi" diye bilinen şehir efsanesini yeniden tetiklemiş. Hele albüm kapağındaki "Ahmet Kaya'yı Taksim Meydanı'nda gösteren fotoğraf" herkesin dilindeymiş. Fotoğrafı görenler şaşıp kalıyormuş! Hatta "Yılbaşı gecesi Ahmet Kaya'yı Taksim'de gördüm" diyenler bile çıkıyormuş.. Bu hikayenin ilgimi pek çekmediğini gören "telefondaki ses", bu kez yeni bir hikâyeyle, "proje"yi benim gözümde ilgi çekici kılmaya çalıştı. Yeni hikâye politikti. Ahmet Kaya, Refahyol döneminde Erbakan-Çiller ikilisini eleştiren bir şarkı yapmış, albümde o taşlamaya da yer veriliyormuş. Tabi bu da ilgimi çekmedi. Ama telefondaki sesin yılmaya niyeti yoktu. Otomatiğe bağlanmış gibi "Efendim projemizin şu yönü de var" diye yine ilgimi çekecek bir başka hikaye anlatmaya başladı ki, kendisini susturmayı başardım.. Telefonu kapattığımda iyice yorulmuştum..

***

Sinirlendim tabi. Zaten "tanıtım faaliyeti" adı altında yapılanlardan bıkmışım.. Seyretmek istediğim filmden, gitmek istediğim oyundan, okumak istediğim kitaptan, dinlemek istediğim kasetten beni soğutan şu arsız tanıtım kampanyalarına kafayı takmışım ve karşıma çıkan şu tatsız, tuzsuz atraksiyona bakın! Üstelik bu faaliyet, ömrü boyunca bu tür yalapşap uğraşlardan uzak kalan ve bu tür işleri iyi kıvıranların yaptıkları kampanyayla ülkesini terk edip sürgünde son nefesini veren Ahmet Kaya gibi bir adam için yapılıyor.. Sinir katsayım tabi ki arttı.. Şunları düşündüm: Ahmet Kaya gibi bir adamın yeni albümüne "proje" denir mi? Onun gibi birinin yeni şarkılarına ilgiyi çekmek için abuk sabuk hikayeler anlatılır mı? O şarkılara medyatik bir ilgi sağlamak amacıyla şarkılardan birinin kimleri taşladığından söz edilir mi? Ahmet Kaya'nın yaşadığı dönemlerde yaptığı ve gün yüzüne çıkmamış şarkıları dinleyicileriyle buluşuyor! Bu cümle yetmez mi? Hadi başkaları için yapılıyor ve onlar için sakil kaçmıyor ama Ahmet Kaya'ya yapılır mı bu? Hemen söyleyeyim: Nadir de olsa birlikte sohbet ettiğimiz ve Ahmet Kaya'nın adını "onurlu bir şekilde" yaşatmaktan başka bir şey düşünmeyen Gülten Kaya'nın böyle bir şeyden haberdar olmadığından adım gibi eminim.

***

Kesif sigara dumanları içinde kendimi Ahmet Kaya şarkılarına vurduğum öğrencilik dönemlerimin anısını yeniden canlandırmak için elimdeki albümü dinlemeye başladım. Bağlama eşliğinde söylenen "Çökertme" türküsünden, Attila İlhan şiirinden yapılan besteye kadar sayısız sürprizle karşılaştım.. Ahmet Kaya şarkılarını özlediğimi fark ettim.. Biraz sakinleşmiş, yatışmıştım..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kongar'a dair   / 05-01-2004
 Tanıtım faciası   / 04-01-2004
 Saçmalık   / 02-01-2004
 Yılın sanatçıları   / 01-01-2004
 Ne de kolay konuşuyorlar!   / 30-12-2003
 Kuyruk darbesine güvenen bir yazar   / 29-12-2003
 Yılbaşı gerilimi   / 28-12-2003
 Tekrara düştüm   / 26-12-2003
 Şalom   / 25-12-2003
 Piyango ve Diyanet   / 23-12-2003
MEHMET TEZKAN
Ulusun çıkarlarını kim belirler?
EMİN Çölaşan pazar...
EMRE AKÖZ
Uğur Mumcu efsanesi
ARZU ETMEKLE BÜYÜK GAZETECİ...
UMUR TALU
Mertliği gömecek ki huzur bulsun
İnsanlar ölürler (ya da...
MUHARREM SARIKAYA
İndirimin ardındaki bindirim
ENFLASYON son 28 yılın...
SAVAŞ AY
Vay!.. Cüneyt Abi'ye haa?..
Dün kendi düşünceme göre...
REFİK DURBAŞ
Hayat, hangi yıl zam alacak?
GEÇEN yılın son günü...
Her şey New York'ta bir büroda başladı
1995... Zürab, New York'a gidip, avukatlık yapan Saakaşvili'ye...
Türkiye yüzünden 'dağılan' NATO'yu toparlayacak
GÖREV süresi dolan George Robertson'un yerine NATO Genel...
100. YILDA'DA KAPTAN
100. YILDA'DA KAPTAN
G.Saray 2.Başkanı Ali Dürüst, Bülent'ten vazgeçmediklerini belirterek...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.