kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Yerel yönetimde Çorum standardı

Hafta içinde Meclis'teydik... Bütçe görüşmelerini izliyorduk... Kuliste AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'la karşılaştık. "Ne yaptınız" diye sorduk. "Kesinleşen bir şey yok" dedi. Tekrar sorduk: - Hiç mi yok? - Sadece bir il kesin... Çorum.

***

Yerel seçimler için "geriye sayım" başladı. Ve "adaylık yarışı" da oldukça kızıştı. Ama "partiler çok dikkatli." "Aday belirlemede" her parti aşırı titiz. Onun için "kimsenin durumu tam olarak belli değil." Sadece AK Parti'de "Çorum adayı" belli: Şimdiki Başkan Turan Atlamaz.

***

Çorum'da Prof. Dr. Arif Ersoy belediye başkanıydı. 2002 seçimlerinde milletvekilliğine adaylığını koymak için, belediye başkanlığından istifa etti. Saadet Partisi'nden aday oldu. Boşalan başkanlığa, Belediye Meclisi "kendi içinden birini seçemedi." Bunun üzerine 23 Mart'ta Çorum da seçim yapıldı. Ve Turan Atlamaz (AK Parti) seçildi. 2004 Mart'ındaki seçimde AK Parti'nin adayı yine "aynı isim."

***

"Turan Atlamaz'ın seçildiği seçimin kampanyasında" Çorum'a gitmiştik. Ve "şunu" görmüştük. "Bazı partiler" seçime asılmıyorlardı. Hatta "AK Parti adayı ile mücadele etmedikleri için" bazı MHP'liler, ihraç bile edilmişlerdi. Ve Turan Atlamaz "yüzde 51.3'le" başkan seçildi. "Rekor" bir oyla.

***

Neden bazı partiler "seçime asılmadı?" Ve Turan Atlamaz neden "rekor oy" aldı. "İktidar rüzgarından" dolayı mı? "Gidip, araştırdık..." "Olay" sadece iktidar rüzgarından ibaret değil.

***

O dönem Tayyip bey çevresine şöyle demiş: - Öyle bir aday bulalım ki, herkes parmağını ısırsın... Başka partililer bile oy versinler. Bulunan aday o dönemde "Amasya Vali Muavini" olan Turan Atlamaz. Çorumlu. Çorum'da öylesine sevilen, sayılan bir isim ki... CHP bile 3 Kasım 2002 seçimlerinde "gel seni milletvekili yapalım" diye teklif götürmüş. Tayyip bey, Çorum için aday aranırken Turan Atlamaz'ı çağırmış: - Vali muavinliğini bırak... Bizden, Çorum Belediye Başkan adayı ol... Herkes seni çok seviyor... Gel, altı yıl görev yap. Altı yılın "bir yılı geçti." Önümüzdeki beş yıl için ise "Tayyip beyin geçen yıldan verilmiş sözü var."

***

"Çorum örneğini" ayrıntılı olarak yazmamızın nedeni "şimdi yine aynı titizliğin" gösteriliyor olması. Zira... AK Parti'li Fırat'ın söylemiyle: - Seçmene sorular sorduk... Partililikten ziyade dürüstlük, çalışkanlık öne çıkıyor... Seçmen, etkin aday istiyor... Varsın, partiden olmasın... Yeter ki güvenilir olsun diyor.

***

Dengir Mir Mehmet Fırat'ın söylediği bir şey daha var ki sevindirici: - Kadın aday çok... Avukat, doktor, mimar... Hem başkanlığa kadın aday çok hem de İl Genel Meclisleri ile Belediye Meclisleri'ne... Adıyaman'da bile Belediye için bir kadın aday var... Yüksek tahsilli... Ve en hızlı çalışan da o.

***

Partiler eğer aday belirlemede Çorum titizliğini gösterirlerse... Ve "kadınların önünü tıkamazlarsa..." Genel siyasette de kalite yükselir, yerel yönetimlerde de.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Uçurumdan düşen maliyeci   / 05-01-2004
 Peynirciler Çarşısı'nda işler kesat   / 04-01-2004
 Dünyada Van, ahrette iman   / 03-01-2004
 Kedi Anne'nin gözyaşları.. 'Ah Miniş'im, vah Baboş'um'   / 02-01-2004
 Bahçesaray... Yoksulluğun romanı   / 01-01-2004
 Gelincikler açınca   / 31-12-2003
 Güler yüzlü devlet   / 30-12-2003
 20 yeni üniversite.   / 29-12-2003
 Yerel yönetimde Çorum standardı   / 28-12-2003
 Zina ve yolsuzluk.   / 27-12-2003
YAVUZ DONAT
Gittik, gördük, çizdik
Kars, Ardahan, Van... Bolu,...
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Show TV 17.15
"Serdar..."
 Star 17.40
"Şeker Kız Candy"
 Kanal D 17.00
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.05
"Afacanlar"
 TRT 1 18.05
"Bizim Evin Halleri"
7 yaşında ama onu New York tanıyacak
HENÜZ ayakları piyano sandalyesinden yere değmekte zorlanıyor,...
Hayalle kâbus arasında
Eşi ve kayınvalidesini trafik kazasında kaybeden CHP Mersin...
Ceylan'ın son gözdesi
Ceylan'ın son gözdesi
VİP Turizm'in İcra Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, karda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.