kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
Fax:
0212 354 34 72
 

Yeni yılın arifesinde

BİR GÜN sonra bir yeni yılın daha kapısını aralıyoruz. Şairler, ki mevsimleri, ayları, yılları ve günleri yoktur, bu yüzden direnirler şiirleriyle zamana... Bu yıl da yazdıkları yeni yılda ömrünüze rehber olsun... Yeni yılınız da bu vesileyle "şimdi"den kutlu olsun...

***

* OCAK: Bir kardan adam yapar seni / kutuptaki arkadaşım, / biraz güç de olsa havaya kaldırır / ve göğe atmayı becerir. // Güney kutbundan atılan adam / burada kar olarak düşer, / onun beynini gezen üzgünlük / benim burnumun ucuna düşer. (Ülkü Tamer: Aralık Ocak Şubat)

* ŞUBAT: seni kim çizebilir şubat yolcusu / yalnız akşam olsun dağınık olsun / ceplerinde bozuk bir bulut uğultusu / geceleyin dörtte bir ölüm korkusu / dörtte dört sabaha karşı yağmursun / seni kim çizebilir şubat yolcusu / bütün çizgileri bozuyorsun (Attila İlhan: şubat yolcusu)

* MART: Kibrit çakıyorsun karanlıkta badem çiçeklerini görmek için / Ve mart denizlerinde tedirgin bir çift sarnıç gemisi gözlerin / Bir iş açacaksın sen başımıza, yangın mı olur artık bahar mı (Can Yücel: Baharın Azizliği)

* NİSAN: Günler nisandan mayısa doğru gidiyor / Dumanlı dağların üstünde bir yeri / Bir yeri gözlüyorum / O kar adası gittikçe eriyip bitiyor // Ah oralarda olmak şimdi / karışmak dağlardaki sessizliğe / Bir su damlası gibi kendiliğinden / Ulaşmak o yalnızlığa kimsesizliğe (Talip Apaydın: Bahara Doğru)

* MAYIS: Hangi meyhanenin / hangi köşesinde yalnız / adın söylenir / ben bilirim. / Hangi sesler ulaşan / hangi rüzgar çağıran beni /dönüp dolaşan kapımda / ben bilirim. / Aylardan mayıs / leylekler bir şeye gebe / hangi taşın altında umut / ben bilirim. (Abdullah Rıza Ergüven: Ben Bilirim)

* HAZİRAN: Her akşam bulutlar / Bilmez
telaşımı, / Her akşam bulutlar. // Belki de haziran / Bulacak naaşımı, / Belki de haziran. // Bir gün geleceğim / Alıp şu başımı, / Bir gün geleceğim. (Cahit Külebi: Haziran)

* TEMMUZ: Nereye gitsem karşıma çıkıyor ansızın / O temmuzlar, gözlerine benzeyen bir kızın // O temmuzlardı karanlığı sevdiren bana / Parlarken uzaklarda ışığı bir yıldızın (Ahmet Uysal: O Temmuzlar)

* AĞUSTOS: Geçti yaz günlerinin güzelliği, / Açık pencereler, damlar, bahçeler... / Her şey ne sıcaktı, her şey ne iyi, / Hatta o karanlık, aysız geceler, // Hani o gezmeler kırda denizde? / Hani o cümbüşler, sazlar temmuzda? / Ağustos mehtabı tam üstümüzde, / Pilajlarda neydi o eğlenceler? (Ahmet Kutsi Tecer: Kış Düşüncesi)

* EYLÜL: Her şey o kadar dokunaklı ki Eylülsem, istemeden kırılıyorsam bazan / Dağınık, renksiz bir mozayık gibiysem / Üstelik yalnızsam bir de -telefonda kuş sesleri- / Aynalardan duvarlara bir üzünç akıntısı / Bu dünyada çekingen olmak çok iyi bir şeydir baylar. (Edip Cansever: Eylülün Sesiyle)

* EKİM: Başının üzerinde beyaz yüzlü dağlar / Şair, hangi mevsiminde geçtin / kanadı kırık yollarından hasretin, / eylülse hüznün, sevda ile karasevdanın / ekimse yalnızlığın bir de ayrılığın // kokusu günışığının, rengi rüzgarın // Sırların içinde kalan gizli sır / Bir Lokman Hekim bildi seni / bir de Şair, ki aşkından almıştı ecelini (Refik Durbaş: Sır)

* KASIM: Sen hiç yerle birolmuş kentler gördün mü / Gördüm dediğin de ne? Nerede ne zamandı // Bende benim buruk tarihim gibi durur. // Bil bunu. // Zaman ki nedir / Kasımlarda bir yaprak / Bir çocuğun gidip gelen ağzı Bir gül / İçip yarıda bıraktığın bir bardak su Benim Topağacı'nda tam orda bir gülcüm vardır / Kasımlarda kapalı dükkanlar gibidir yüzü En eski rüzgarlar gibidir // Ben ki uzak bir istasyonda durmuş bir gar saatı gibiyim. / Rüzgarlar üşüşmüş içime, // Bil bunu. (İlhan Berk: Kasımlarda)

* ARALIK: Duvarları katı sabır taşından Kar altındadır varoşlar, / Hasretim nazlıdır Ankara. / Dumanlı havayı kurt sevsin /Asfalttan yürüsün Aralık, / Sevmem, netameli aydır. / Bir başka ama bilemem / Bir kaçıncı bahara kalmıştır vuslat / Kalbim, bu zulümlü sevda, kar altındadır. (Ahmed Arif: Karanfil Sokağı)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye'nin geleceği...   / 05-01-2004
 Suçumuz okumak mı?   / 04-01-2004
 'Şekerli'ye bürokrasi engeli   / 03-01-2004
 Yargıya güven sorunu...   / 02-01-2004
 Zorunlu Tasarruf ödemeleri   / 01-01-2004
 Reksan Reklam'ın açıklaması   / 31-12-2003
 Yeni yılın arifesinde   / 30-12-2003
 Öğretmenin de sorunu var   / 29-12-2003
 Polis olmada askerlik şart   / 28-12-2003
 Klavyede düello...   / 27-12-2003
MEHMET TEZKAN
Ulusun çıkarlarını kim belirler?
EMİN Çölaşan pazar...
EMRE AKÖZ
Uğur Mumcu efsanesi
ARZU ETMEKLE BÜYÜK GAZETECİ...
UMUR TALU
Mertliği gömecek ki huzur bulsun
İnsanlar ölürler (ya da...
MUHARREM SARIKAYA
İndirimin ardındaki bindirim
ENFLASYON son 28 yılın...
SAVAŞ AY
Vay!.. Cüneyt Abi'ye haa?..
Dün kendi düşünceme göre...
REFİK DURBAŞ
Hayat, hangi yıl zam alacak?
GEÇEN yılın son günü...
Her şey New York'ta bir büroda başladı
1995... Zürab, New York'a gidip, avukatlık yapan Saakaşvili'ye...
Türkiye yüzünden 'dağılan' NATO'yu toparlayacak
GÖREV süresi dolan George Robertson'un yerine NATO Genel...
100. YILDA'DA KAPTAN
100. YILDA'DA KAPTAN
G.Saray 2.Başkanı Ali Dürüst, Bülent'ten vazgeçmediklerini belirterek...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.