kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Kirca @ SABAH
 

İki On bir Eylül..

Dünyada fırtınalarla geçen son otuz yıla damgasını vuran iki adamın yaşam öykülerinde 11 Eylül tarihleri dramatik anlamlar taşıyor.. Çünkü 11 Eylül, o iki adam için de "yolun sonu" anlamına geliyor.. 11 Eylül'lerin ilki çok daha yakın bir tarihte.. Hafızalarda çok daha taze.. O gün, 19 falçatalı adam, ABD'yi kalbinden vuruyor.. Şaşkınlık, şok ve derin bir acı.. Ama kafalarda hep aynı soru: "Kim yaptı?" Birkaç saat geçmeden Amerikan başkentinin kurmayları hedefe bir ülkeyi ve onun liderini koyuyor.. Ülke: Irak.. Lideri: Saddam Hüseyin.. O gün bugündür, hedefteki ülkenin ve liderinin 11 Eylül'le bağlantısı olduğuna dair en küçük bir kanıt kırıntısı ortaya konabilmiş değil.. Buna rağmen ABD Savunma Bakanının o günlerde söylediği; "-Irak,ABD'ye düşman 'şeytan çemberi'nin içindedir!" hükmü gündemden hiç kalkmıyor.. Amerikan halkının yüzde 70'i 11 Eylül'ü Saddam Hüseyin'in yaptırdığına kesinlikle(!) inanıyor.. İnanmıyor.. İnandırılıyor.. ABD dışındaki kamuoyu Irak'ın işgali için "bambaşka" nedenleri tartışsa da; Amerikan kamuoyu Irak'ın "11 Eylül yüzünden" işgal edildiğini sanıyor.. Yönetim, savaş için kamuoyu desteğini "11 Eylül korkuları"ndan alıyor.. Şurası kesindir ki; 11 Eylül olmasaydı, Irak işgali de olmazdı; Saddam Hüseyin de devrilmezdi.. Kısacası; 11 Eylül Saddam Hüseyin için sonun başlangıcı oluyor.. At üstünde şakıyan kılıçtan; "saç-sakala karışmış haller"e yolculuk "o gün" başlıyor..

***


Ve tam otuz yıl önce.. Bir başka 11 Eylül.. 11 Eylül 1973.. Ve yine bir lider için "yolun sonu.." Ve sahnede yine aynı ülke: ABD... Bu kez "o liderin ülkesi" o kadar uzak değil kendi topraklarına.. "Uzak" da ne kelime.. ABD,bütün unsurlarıyla "tam göbeğinde" Şili'nin.. Şili'nin; halkın oylarıyla seçilmiş ilk sosyalist Devlet Başkanı, Salvador Allende; Washington'un arkasında olduğundan kimsenin şüphe duymadığı askeri bir darbeyle devriliyor.. Şili'de Amerikan çıkarlarına "öldürücü darbeler" vuran Allende "öldürücü bir darbe"yle tasfiye ediliyor..

***


İki 11 Eylül arasında çok büyük "benzerlik" ler görülmeyebilir.. Zaten bu yazı da benzerlikler olduğunu söylemek için değil,tersine "farklılıklar" ın altını çizmek için kaleme alındı.. İki liderin "yolun sonu"ndaki farklı "duruş" larına "bir yazı huzmesi" kadar fener tutmak için.. Saddam teslim oldu.. Ya da teslim olmaya mecbur bırakıldı.. Belki söylecekleri vardı, kimbilir?.. Vuruşmadı, döğüşmedi, ölmedi, öldürülmedi.. Otuz yıl sonra tarihin onu nasıl hatırlayacağı bilinmiyor.. "Uluslararası bir tetikçinin hazin sonu" ya da başka sözcüklerle... Kimbilir?.. Beriki, Başkanlık Sarayı'nı kuşatan "Amerikan destekli" darbecilerin "Teslim ol!" çağrılarına silahıyla karşılık verdi.. Onun da söyleyecekleri, sorulacak hesabı vardı belki.. Ama o beklemedi.. Vuruşarak öldü.. O şimdi; yüzmilyonlarca dünyalı kadar, siyasal görüşlerini onaylamayan Şilililer ve Amerikalılar için de -saygı duyulacak- bir kahramandır.. Çünkü... Kahraman olmak için sebepleri ve inançları vardır.. Vardı.. Ölmeden önce Başkanlık Sarayı'nın balkonuna çıkmış "Ve bunlar benim son sözlerimdir!" demişti.. Son sözleri şunlardı: "Vatanım Şili'ye ve onun geleceğine inanıyorum.. Benden sonrakiler bu karanlığı ve ihaneti yenecektir.. Şunu bilmeye devam etmelisiniz ki; ülkemin özgür insanlarının daha iyi bir toplum inşa edeceği yollar er-geç açılacaktır. Yaşasın Şili.. Yaşasın halkım!.." Özeti şu ki; ölse de, kalsa da; herkesin saygıyla selam duracağı bir "son söz" ü olmalıdır ademoğlunun..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayat bilgisi   / 01-01-2004
 Kırmızı porşe...   / 30-12-2003
 Cinayeti kör bir kayıkçı gördü (*)   / 27-12-2003
 Hatıralar   / 25-12-2003
 Bu kimin karnesi?   / 23-12-2003
 İki On bir Eylül..   / 20-12-2003
 Hesaplaşma   / 18-12-2003
 Mezarda!..   / 16-12-2003
 Adalılar   / 13-12-2003
 Yenik düşüyor her şey zamana!   / 11-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Sessiz kriz
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'- ın bugün...
MANSUR FORUTAN
Sürekli işi olan jazz müzisyenine ne dersiniz?
Gelirimin...
AHMET HAKAN COŞKUN
Sayın muhbir muhalefet!
Beni çok şaşırtan haberin...
MEHMET BARLAS
Erdal Demirkıran 'Adam dediğin, benim gibi olur'...
ALİ KIRCA
O fotoğraf...
Galatasaray'ın emektar futbolcusu...
HINCAL ULUÇ
İfade özgürlüğüne tahammül edemiyoruz..
Ülkenin yarısı...
100. YILDA'DA KAPTAN
100. YILDA'DA KAPTAN
G.Saray 2.Başkanı Ali Dürüst, Bülent'ten vazgeçmediklerini belirterek...
+30 dayanışması
+30 dayanışması
Yönetim tarafından "İdman futbolcusu" ilan edilen 4 oyuncu birlikte...
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Ali Müfit...
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
AKP Grup Yönetim Kurulu, Atatürk'ün Meclis'teki mareşal üniformalı...
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
VERHEUGEN, 1999'da sıcak bakılmayan Türkiye üyeliğinin artık dış...
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
GENELKURMAY Başkanlığı, Kıbrıs Sorunu'nun çözümü konusunda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.