kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Kirca @ SABAH
 

Mezarda!..

TERİM, Galatasaray'a döndüğünde, Galatasaray taraftarı olarak çok sevinmiştim. Ama dışarıda kariyer yapması tekrar dönmemesi daha iyiydi. Terim, dönünce beklentiler çok yüksek oldu. Herkes, Galatasaray'ın o UEFA Kupası'nı aldığı dönemdeki gibi hareketli baskıcı futbol oynayacağını düşündü. Fakat, Terim o dönemdeki gibibir kadro kuramadı. Büyük hatalar yaptı. Medya, Merkez Hakem Kurulu, Futbol Federasyonu ile arası kötü. Bence Galatasaray'ın bu gidişatını Özhan Canaydın ve takım da paylaşıyor. Terim, tek başına sorumlu değil. Geçtiğimz yıl Fatih Terim gitmek isteseydi gitme diyen çok olurdu ama şimdi kal diyenler daha az olur. Sezon ortasında teknik direktör değiştirmek Galatasaray'ın geleneklerine aykırı olduğu gibi bu takımı şu an en iyi toparlayacak kişi de yine Fatih Terim. Ama sezon sonunda Galatasaray'ın başarısına göre Terim'in kredisi bitebilir.
Pazar günü tüm dünyanın büyük bir heyecanla, ilgiyle ve farklı duygularla izlediği görüntülerden sonra ne çok yorum yapıldı.. yapılıyor.. Şayet "saçı sakalına" karışmış deyimini "resmedin" deseler... evet, ortaya bundan daha "iyi" bir fotoğraf çıkamazdı.. Lakin; halkına yıllarca zulmetmiş, savaş ve şiddetle yüzbinlerce insanın hayatına ve özgürlüğüne kastetmiş bir diktatörün resmini yapın deseler.. hayır, ortaya bundan daha "kötü" bir fotoğraf çıkamazdı.. Kolaylıkla öldürürken, aynı zamanda kendi ölümünü de kolaylaştırmak; bir anlamda "ölümü içselleştirmek" bütün diktatörlerin ortak "ruh" hali olmalıydı.. O nedenle tarihin tanıdığı bütün kanlı diktatörlerin ölümü, kendi ellerinden olmuştu.. Saddam ölemedi.. Aslında.. Ne kendini öldürdüğü zaman "kahraman" olacaktı.. Ne de kendi canına kıyamadığı için "korkak" sayılmalı.. Daha başka bir şey var El Hadra bahçelerinde yaşanan.. Daha "hastalıklı" bir şey!...

***


Eğer yakalandığı yer;ona sonuna kadar bağlı olanların "hayatta ve ayakta" kalması için "uygun" koşulları sağladığı bir "yeraltı karargahı" olsaydı.. Dışarıyla her türlü "irtibat" ı sağlayabildiği; yandaşlarına emirler yağdırdığı "muhkem bir sığınak" olsaydı.. Etrafı bir dediğini iki etmeyen "sadık muhaberat" la dolu olsaydı.. Orada ihbar edilse, orada bulunsa, orada vuruşsa, orada ölse hatta orada sağ yakalansaydı... Ölümü anlaşılırdı.. Sağ kalarak birşeyler yapmak, sağ kalarak bir şeyler söylemek istediği var sayılarak "ölemeyiş" i de anlaşılırdı.. Oysa.. "Hastalıklı" ruh halinin "psikanalitik" yorumlarını yapmak için bir daha bakın saklandığı ve bulunduğu yere.. Neye benziyor sizce? Bir "mezar"dan başka neye benziyor? Her şüpheli durumda "lahit"in üstündeki taşı kaldırıyor, aşağıya iniyor ve sırtüstü uzanıyor.. Gözlerini kapıyor.. Karanlık ve sessiz bir boşlukta sessizce yatıyor saatlerce.. Belki günlerce.. Bilemiyoruz.. Kendi ayaklarıyla girdiği mezarında... Kendi ölümünü yaşıyor.. Her "küçük" ölüm; her geçici "yolculuk"tan sonra geri dönüyor.. "Ölmeye" cesaret edemiyor... "Dönmeye" cesaret ediyor..

***


Fotoğrafın anlattığı şudur: İçinde bulunduğu koşullar göstermiştir ki; "ölemeyen" adamın "hayatta kalarak" yapabileceği bir şey yoktur. Hiçbir şey.. Tam 35 yıl uyguladığı "şiddet" le ülkesinde "en muktedir" kişi olarak bilinen adam; yakalandığı sırada bütün bir ülkenin "en az muktedir" adamıdır.. Ve.. 35 yıllık "kanlı suç tarihi" de göstermiştir ki; "ölemeyen" adamın "hayatta kalarak" söyleyebileceği bir şey de yoktur.. Sanık sandalyesinde oturarak "iddia makamı"na parmağını uzatıp "tarihe kayıt düşmek" adına bir şeyler söylemeyi düşlemişse şayet; tarihe karşı "başını eğerek susması gereken anlar",konuşmasını haklı kılacak zamanların yanında asırlar kadar çoktur.. Bazen "iddia makam"ları da suçlu olabilir kendi tarihlerinde, sanıklar kadar.. Lakin; "katil"lerin hakkı değildir işte, kendi suç dosyalarının hesabı görülürken başka hesap defterlerine dair sorgular açmak sanık sandalyesinden..

***


Velhasıl.. Genelde "ölümler ve öldürmeler"in bireysel, siyasi ve sosyal sebepleri tahlil edilir.. Şimdi bir "hayat"ta kalışın "düşünsel meşruiyet"i tartışılmak durumunda El Hadra bahçelerinde.. Hayat, elbette ölümün tercihidir sıradan insanların dünyalarında.. Lakin.. 35 yıl "ölüm"le iç içe geçmiş, ölümü "ekmek-su" gibi kolaylaştırmış bir hayatın ardından; her gün kendi mezarına uzanan ve sonra yeniden "hayata uyanan" adam; ne arar ki döndüğü hayatın bahçelerinde? Siyasi ve hukuki sürece merak duymuyorum zerrece.. O belli nasıl olsa.. Birileri şu mezarda "hayata yatma"nın sırrını sormalı ona..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayat bilgisi   / 01-01-2004
 Kırmızı porşe...   / 30-12-2003
 Cinayeti kör bir kayıkçı gördü (*)   / 27-12-2003
 Hatıralar   / 25-12-2003
 Bu kimin karnesi?   / 23-12-2003
 İki On bir Eylül..   / 20-12-2003
 Hesaplaşma   / 18-12-2003
 Mezarda!..   / 16-12-2003
 Adalılar   / 13-12-2003
 Yenik düşüyor her şey zamana!   / 11-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Sessiz kriz
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'- ın bugün...
MANSUR FORUTAN
Sürekli işi olan jazz müzisyenine ne dersiniz?
Gelirimin...
AHMET HAKAN COŞKUN
Sayın muhbir muhalefet!
Beni çok şaşırtan haberin...
MEHMET BARLAS
Erdal Demirkıran 'Adam dediğin, benim gibi olur'...
ALİ KIRCA
O fotoğraf...
Galatasaray'ın emektar futbolcusu...
HINCAL ULUÇ
İfade özgürlüğüne tahammül edemiyoruz..
Ülkenin yarısı...
100. YILDA'DA KAPTAN
100. YILDA'DA KAPTAN
G.Saray 2.Başkanı Ali Dürüst, Bülent'ten vazgeçmediklerini belirterek...
+30 dayanışması
+30 dayanışması
Yönetim tarafından "İdman futbolcusu" ilan edilen 4 oyuncu birlikte...
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Ali Müfit...
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
AKP Grup Yönetim Kurulu, Atatürk'ün Meclis'teki mareşal üniformalı...
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
VERHEUGEN, 1999'da sıcak bakılmayan Türkiye üyeliğinin artık dış...
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
GENELKURMAY Başkanlığı, Kıbrıs Sorunu'nun çözümü konusunda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.