kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Kirca @ SABAH
 

Adalılar

Yarın son gün.. Yarından sonra "ada"da çok şey değişecek.. Yarından sonra "hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" adada.. "Adalılar" yarın kaderlerini belirleyecekler.. Aslında yalnızca kendi kaderlerine değil; Türkiye'nin de Avrupa Birliği yolculuğundaki önemli bir kilometre taşına damgalarını vuracaklar. Belki de 70 bin "Adalı Türk"ün oyu, 70 milyon Anadolu Türk'ünün geleceğini belirleyecek.. Bu, taşınması ağır bir yük elbette.. Yük ağır olunca sinirler de geriliyor.. Adada sinirler yay gibi gergin.. Ada kaynıyor.. Saflar çok keskin.. Cepheler çok net.. Herkes kendi mevzilerinin siperlerinde pazarı bekliyor.. Pazar günü ok, iyice gerilen yaydan çıkacak.. Hedefini vuracak.. Kim kazanacak? Yanıtı zor bir soru.. Muhalefet ilk defa bu kadar güçlü.. Buna karşılık Denktaş'ın ve iktidarın arkasındaki destek de ilk kez bu kadar örgütlü.. Annan planı, adayı bıçak gibi bölmüş ortasından.. Muhalefettekiler için Annan Planı eşittir Avrupa Birliği.. İktidardakiler için Annan Planı eşittir vatan hainliği.. Tanımlamalar bu kadar net yapılınca, saflar da iyice keskinleşiyor.. Bu tanımlamaların orta yerine bir de Kıbrıslı Türkler'le, Türkiye'den gelen Türkler arasında, artık iyice gözle görülen ve saklanamayan "sevgisizlik" eklenince.. Gerilim de tırmanıyor.. Ama artık yarın son gün.. Seçim öncesi gerginlikler geride kalacak.. Ada, yeni ve zor bir süreci yaşamaya başlayacak.. Muhalefetin seçimleri kazanamasa bile -ki kazanma olasılığı da var-; yalnızca gücünü artırması bile tüm dengeleri alt-üst edecek.. Pazartesi sabahı, yeni ve alışılmadık bir dönem başlayacak Ada'da.. Türkiye'de de.. Bugüne kadar yalnızca Denktaş'ı "muhatap" alarak "resmi politikaları" radikal değişimler yaşanmadan, sorunsuz sürdürebilen Ankara, belki de alışmadığı muhataplarla zorlanacak.. Kim kazanırsa kazansın; pazartesi yeni bir gün olacak Ada'da.

***


Önceki akşam Ada'da yaptığımız programda bizim de yakından tanık olduğumuz gerginlik; bu seçimlerin herkes tarafından "yaşamsal" olarak algılandığının kanıtıydı.. En küçük bir sorun bile "tahammülsüzlük ve hoşgörüsüzlük" ikliminden beslenerek büyüdü.. İyi ki her şey başlamadan yaşandı "sebebli- sebebsiz" heyecanlar... Herkesin gözü önünde parlayacak bir kıvılcım çok olumsuz sonuçlara da yol açabilirdi... Annan Planı ekseninde yaşanan Kıbrıslı Türk-Türkiyeli Türk ayrımı "potansiyel bir gerginlik" sebebi olarak ortada durmaya devam ediyor.. Seçimden sonra da sürer mi? Adayı bekleyen tehlike bu..

***

Bizce sorunun adı yanlış konuyor.. Ortada, Rumlar'la kaynaşmış, bütünleşmiş bir "Kıbrıs'- lı" kimliğinin bulunduğunu ve bulunacağını sanmıyoruz.. Ama bu sonuç, Ada'nın Türkleri'nin, Türkiye'nin Türkleri'nden hiç farkı olmadığı anlamına da gelmiyor... Farklılığı asıl ortaya çıkaran bizce "Adalı" olma keyfiyetidir.. "Adalılık" başlıbaşına bir kimlik tanımıdır.. Yaşam tarzının farklılıklarından alır renklerini.. Bırakın "Kıbrıs'ta adalı" olmayı; İstanbul'- da "Burgazadalı" olmakla, "İstanbul'da Fatih'li" olmak arasında dahi bazen derin farklılıklar vardır.. Adalı Türkler'in, farklı bir coğrafyada yaşanan beş yüz yıllık tarihi ise,yabana atılamayacak bir tarihtir.. (Azeri Türkleri'nin tarihiyle, farklı bir coğrafyada uygarlıklar kuran Anadolu Türkleri'nin tarihi gibi..) Türkiye; "bunu bilerek" adadaki soydaşlarını kucaklamaya devam etmelidir bundan böyle de.. Seçimden çıkacak "her türlü" sonuç, bu yaklaşımı değiştirmemelidir asla...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayat bilgisi   / 01-01-2004
 Kırmızı porşe...   / 30-12-2003
 Cinayeti kör bir kayıkçı gördü (*)   / 27-12-2003
 Hatıralar   / 25-12-2003
 Bu kimin karnesi?   / 23-12-2003
 İki On bir Eylül..   / 20-12-2003
 Hesaplaşma   / 18-12-2003
 Mezarda!..   / 16-12-2003
 Adalılar   / 13-12-2003
 Yenik düşüyor her şey zamana!   / 11-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Sessiz kriz
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'- ın bugün...
MANSUR FORUTAN
Sürekli işi olan jazz müzisyenine ne dersiniz?
Gelirimin...
AHMET HAKAN COŞKUN
Sayın muhbir muhalefet!
Beni çok şaşırtan haberin...
MEHMET BARLAS
Erdal Demirkıran 'Adam dediğin, benim gibi olur'...
ALİ KIRCA
O fotoğraf...
Galatasaray'ın emektar futbolcusu...
HINCAL ULUÇ
İfade özgürlüğüne tahammül edemiyoruz..
Ülkenin yarısı...
100. YILDA'DA KAPTAN
100. YILDA'DA KAPTAN
G.Saray 2.Başkanı Ali Dürüst, Bülent'ten vazgeçmediklerini belirterek...
+30 dayanışması
+30 dayanışması
Yönetim tarafından "İdman futbolcusu" ilan edilen 4 oyuncu birlikte...
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Ali Müfit...
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
AKP Grup Yönetim Kurulu, Atatürk'ün Meclis'teki mareşal üniformalı...
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
VERHEUGEN, 1999'da sıcak bakılmayan Türkiye üyeliğinin artık dış...
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
GENELKURMAY Başkanlığı, Kıbrıs Sorunu'nun çözümü konusunda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.