kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Ülke kazandı, biz ağladık'
'Ülke kazandı, biz ağladık'

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Gönül isterdi ki bu büyüklükte bir ihracat artışı sonrasında kâr da elde edebilseydik. 2004'ün daha fazla kâr edeceğimiz ve vergi vereceğimiz bir yıl olmasını diliyoruz" dedi.

ARALIK ayında 4.9 milyar dolarlık ihracat yapan Türk özel sektörü, 2003 yılını da 47.8 milyar dolarlık rekor bir ihracat rakamı ile kapattı. 12 aylık ihracat artışı da, yüzde 13 olan dünya ortalamasının da çok üzerine çıkarak yüzde 32.4 olarak gerçekleşti. 2003 yılı ihracatçılar için gerçek anlamda rekorlar kırılan bir yıl oldu. Aralık ayındaki 4.9 milyar dolarlık dış satım, bir ayda gerçekleştirilen en büyük ihracat olarak rekorlar kitabında yerini alırken, önce 40, ardından 45 milyar dolar olarak hedeflenen bir yıllık ihracat 47 milyar doları da aşarak yeni bir rekora imza attı. İhracatını önemli oranda artıran bir başka sektör de yüzde 42.9 ile makine ve aksamları oldu. Bu sektörler 2004 yılının da yıldızı parlayan sektörleri arasında gösterildi. 2003 yılında ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 52.3 ile taşıt araçları ve yan sanayi oldu. Sektör, geçen yıl ihracatını 4.7 milyar dolardan 7.2 milyar dolara çıkardı. Bütün bunlara rağmen 2003, ihracatçılar açısından buruk bir yıl oldu. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında Çırağan Sarayı'nda toplanan ihracatçılar, kârsız bir yıl geçirdiklerinden yakındı.

KAMUNUN İŞTAHINI KESİN
"Gönül isterdi ki, ihracatımız bu büyüklükte bir artış sonrasında kar da elde edebilsin" diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Oğuz Satıcı, şöyle devam etti: "Ancak veriler gösteriyor ki, bu yıl gerekli kârı üretemedik. 2004'ün daha fazla kâr edeceğimiz ve daha fazla vergi verebileceğimiz bir yıl olmasını diliyoruz. Böylece daha fazla yatırım yapıp daha çok insanı istihdam ederek Türkiye'ye daha büyük katkılar yapabiliriz." 2003'te izlenen para politikalarına ve karsızlığa rağmen ihracatçının özveri ile çalışıp ihracatta yüzde 32.4'lük artışa imza attığını kaydeden Satıcı, "Lütfen ihracatçımıza daha fazla güvenelim ve onların haklı uyarılarına kulak verelim. 2004'ün enflasyon rakamları kadar ihracatın ithalatı karşılama oranına da dikkat edelim" diye konuştu. Türkiye'nin son 10 yılın en güven telkin eden günlerini yaşadığını belirten Satıcı, ancak AB uyum yasaları dışında hükümetin ekonomik alanda henüz gerçek anlamda yapısal hiçbir reforma başlamadığının da altını çizdi. Satıcı, "Oysa yeni rekorlar kırmamız sağlanan istikrarın kesintisiz biçimde devam etmesine bağlı. Türkiye'yi önümüzdeki 5 yılda ortalama yüzde 5-6 büyüyen bir ekonomi haline getirmek gelecek nesillere borcumuzdur" dedi.

VERGİ TABANA YAYILSIN
Kamunun küçülmesinin ihracatçılar açısından çok önemli sonuçlar doğuracağına işaret eden Satıcı, şöyle devam etti: "Kamunun doymak bilmez iştahı dindiğinde girdi maliyetlerimiz hafifleyecek. Bizi rekabet dışına iten üzerimizdeki yük de kalkmış olacak. İhracatçı da daha hızlı ilerleyecek." Hafiflemenin bir başka yolunun da vergi mükellef tabanını genişletmek olduğuna değinen Satıcı, geçen yıl vergi barışı ile sorunlu mükellefin kalmadığını, artık kayıtdışı ile mücadelenin başlatılması gerektiğini vurguladı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 5 milyar dolarlık sürpriz teklif
 Sezer, oto vergisini onayladı
 Trakya Elektrik'in değeri 700 milyon$
 Hazine bu ay 12.2 katrilyon borçlanacak
 2004 enflasyonunda gıda ve tarım riski
 1200 Türkbanklı'nın iş akdi fesh edildi
 Finansbank Roketsan hisselerini devrediyor
 BDDK, topu TMSF'ye attı
 2004 hedefi 55 milyar dolar
 Beşiktaşlılar maçı bıraktı markalı ürünlere koştu
 Tüp geçide endüşük teklif 832 milyon dolar
 Turkcell'den İranlı depremzedelere destek
 Irak petrolünü Otokar taşıyacak
SERVET YILDIRIM
Ekonomide yılın dikkat çekenleri
Yeni bir yıla girerken...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Üç bakan üç hikaye
Maliye Bakanlığı'nın, Vergi Usul...
İç hatlarda kâbus bitiyor
Atatürk Havalimanı İç Hatları'nda yolcuları canından bezdiren uzun...
Asgari ücretli trilyoner oldu
Milli Piyango'nun büyük ikramiyesinin ortaklarından Batmanlı TIR...
Ailece gece gezmesi
Ailece gece gezmesi
Arabesk müziğin "Baba" lakaplı sanatçısı Orhan Gencebay, hareketli...
Stil sahibi
Stil sahibi
Köşemi takip edenler bilir, Zeynep Aslan en şık bulduğum...
IMKB
E: 19,148 D:% 2.81
DOLAR
S: 1,395,000 D:% -0.71
EURO
S: 1,759,000 D:% -0.68
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.