kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2004 'ün starları olacaklar
2004 'ün starları olacaklar

Bu yıl, Türkiye'nin yanısıra dünya tarihi için de önemli bir yıl. Türkiye-AB, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin şekilleneceği bu 365 gün içinde dünyanın gidişatına damgasını vuracak birçok siyasetçi bulunuyor AB’nin dönem başkanı İrlanda Başbakanı Ahern, yeniden seçilip seçilmeyeceği belli olmayan ABD Başkanı Bush ve akibeti merakla izlenen ngiltere Başbakanı Blair bu isimlerden yalnızca birkaçı....

DAĞINIK AB'Yİ BİRLEŞTİRİR Mİ?
ÜYELERİNİN
6 aylığına üstlendiği Avrupa Birliği dönem başkanlığında sıra İrlanda'nın. Başbakan Bertie Ahern'i, birliğin en zor 6 ayı bekliyor: AB, tarihinin en büyük genişleme sürecinde. 15 olan üye sayısı 1 Mayıs'ta 25'e çıkacak. Irak savaşı nedeniyle gerilen AB-Amerika ilişkilerinin yeniden düzeltilmesi gerekiyor. Mayıs ayına kadar AB ortak anayasasında görüşbirliği sağlamaya çalışacak. Ancak Haziran'daki parlamento seçimleri ve Avrupa Komisyonu'na yeni bir başkan seçilecek olması, siyasi çıkarlarını düşünecek taraflar nedeniyle İrlanda liderinin işini güçleştirecek. Fransa ve Almanya'nın aynı görüşte ve aynı güçte olan ülkelerin "şeritlerle" ayrılması planını engellemeye çalışacak. Yeni üyelerle 450 milyon olacak AB nüfusu, ekonomisi ve iş alanları da Ahern'in önemli sorunu. AB'nin ortak savunma gücü kurulması, bunun ABD ve NATO'yla krize yol açmasını engellemek, kaçak göçü önlemek de İrlanda'yı bekleyen kilit noktalar.

Üç arenada "savaşacak"
SİYASİ arenada bu yılın en çok konuşulacak isimlerinden biri de şüphesiz Başbakan Erdoğan olacak. Dış politikada Başbakan'ı birbiriyle bağlantılı zorlu "arena" bekliyor. İlki, Kıbrıs'ta çözüm. Bu, KKTC ve Rum tarafının AB'ye birlikte üye olmasını sağlayacak; Türkiye-AB ilişkilerinde tetikleyici unsur olacak. Yunanistan'la son yıllarda yakalanan yakın ilişkilerin sürmesi ve Ege sorununa çözüm bekleniyor. Yunan Başbakan Kostas Simitis, "2004 Türk-Yunan ilişkileri açısından kritik bir yıl olacak" derken Rum lider Tasos Papadopulos da "Çözüm çabalarına devam etmeliyiz" dedi. Hollanda dönem başkanlığında Aralık 2004'te yapılacak AB zirvesinde ise Erdoğan'ın hedefi, üyelik müzakereleri için tarih alabilmek. Başbakan Erdoğan'ı kritik bir ABD ziyareti de bekliyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, "Başkan Bush ve diğer yetkililer, Washington'da dört gözle Erdoğan'ın ziyaretini bekliyor" dedi.


Bush'un bu yıl gözü "barışta"
AFGANİSTAN
ve Irak'a savaş açtı, Libya'yı kitle imha silahlarını ortadan kaldırması için ikna etti... ABD Başkanı George W. Bush, geçtiğimiz yıl içinde bunları "başardı" ve böylelikle sadece ülke basınında değil bütün dünyada her gün gazete manşetlerinden inmeyen lider oldu. Ancak 2004'te atacağı tahmin edilen adımlarla yine dünyanın en çok konuşulan lideri o olacak. Uluslararası terör örgütü El Kaide ve lideri Usame bin Ladin'in peşinde olan ABD'nin, gözünü bu yıl Kuzey Kore, İran ve Suriye'ye çevirmesi bekleniyor. "Şer ekseni" olarak saydığı bu ülkeleri "demokratik rejime geçmeleri, nükleer silahsızlanma adımı atmaları, uluslararası işbirliği yapmaları konularında ikna etmeye çalışacağı" belirtilen Bush, 2004'te İsrail-Filistin sorununda çözüm için daha aktif davranacak. ABD Başkanı, Irak ve Afganistan'a ağırlık verdiği ve Ortadoğu'daki çatışmayı bitirmek için yeterli girişimde bulunmadığı eleştirilerini ortadan kaldırmayı deneyecek. Savaş açtığı iki ülkenin yeniden yapılanması, BM'yle Irak savaşı yüzünden gerilen ilişkileri düzeltmesi, Kasım'daki başkanlık seçimi için Mayıs'ta kampanya başlatması beklenen Bush, İngiliz lider Blair gibi Kıbrıs sorunu ve Türkiye'nin AB'ye girmesiyle de yakından ilgilenecek.

AB ve Ortadoğu seçim yatırımı olacak
İNGİLTERE Başbakanı Tony Blair de adından 2004'te sıkça söz ettirecek bir lider. Bunun nedeni, sadece dünyanın en büyük ve güçlü ülkelerinden birinin lideri olması değil, bu yıl onu da önemli siyasi gelişmelerin beklemesi. İlk gelişme birkaç hafta içinde yaşanacak. Silah denetçisi David Kelly'nin intiharına yol açan gelişmeleri soruşturan komisyon, raporunu açıklayacak. Doktorun intiharına hükümetin dolaylı yoldan sebep olduğu şeklinde bir sonuç çıkarsa, başta muhalifler yönetimden birinin "kellesini" isteyecek. Blair'in bu raporu atlattıktan sonra ikinci önceliği, AB'yle sorunlarını gidermek olacak. AB içinde son bir yılda ağırlıklarını artıran Fransa ve Almanya karşısında ülkesini yeniden birliğin önemli "ağabeyi" yapmak, İngiltere'yi eski "güçlü" günlerine döndürmek için uğraşacak. Ülkesini Euro'ya geçirmek, anayasa ve ortak para birimi konusunda referanduma gitmek, Fransa-Almanya önderliğindeki AB ortak savunma planlarına destek vermek gibi baskılarla karşı karşıya kalacak İngiliz lider, bu alanlarda önemli sınavlar verecek. Irak savaşı sonrası Bush'a destek artarken, savaşta ona en çok destek veren lider olarak kendi reytinginin düşmesi, Blair'in bir diğer sorunu. Genel seçime güçlü girebilmek için bu sorunların üstesinden "başarıyla" gelmesinin dışında Bush'a bu yıl Ortadoğu'da çözüm için aktif rol almaları konusunda baskı yapacağı belirtiliyor.

Hükümeti kurmak için 13 günü kaldı
KKTC'DE 14 Aralık'ta yapılan genel seçimi kazanan Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri Mehmet Ali Talat, hükümeti kurma görevini aldı ve bu yönde temasları sürüyor. 1 Mayıs'tan önce soruna çözüm bulmakta kararlı olduklarını sık sık dile getiren Talat, bunu başarması halinde önemli bir tarihi adımı atmış olacak. 30 yıllık geçmişi olan Kıbrıs sorununda çözümün tarafların dediği gibi Annan planı zemininde sağlanıp sağlanamayacağını merakla bekleyen bütün Avrupa medyası ve siyasilerinin gözü, Talat'ın üzerinde. CTP lideri, seçimden üçüncü çıkan Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş'la yaptığı görüşme sonrası hükümet kurma konusunda "Bu iş olacak gibi" derken oğul Denktaş, "İçeride öyle bir umut verecek şey söylemedim" ifadesini kullandı. Talat, 3-5 gün içinde hükümeti kuracağını söyledi. CTP liderinin koalisyon hükümetini kurabilmek için 13 günü kaldı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Enkazdan kocasını tırnaklarıyla çıkardı
 Terör korkusu bile engelleyemedi
 Yeni yıla patlamalarla girdiler
 İngiltere, Türkçe bilen ajan arıyor
 "Vuranlar Çeçenler değildi"
 Türkiye üzerinden Riyad'ı vuracaktı
EN İYİ BREZİLYALI
EN İYİ BREZİLYALI
SABAH'a konuşan İngiliz gazeteci Bellos, "Brezilya'nın en ünlü futbol...
F.bahçe Günlüğü
F.bahçe Günlüğü
Daum terletecek
TATİLİNİ Almanya'da geçiren...
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
Erdoğan, Kutlu'yu disiplin kuruluna gönderdiklerini hatırlatarak...
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
ATATÜRK'ÜN Meclis'teki mareşal üniformalı resminin...
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Yılbaşı gecesi saat 00.00'ı vurduğu anda önce yeni yıl kutlandı...
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
YAPIMCI Erol Köse'nin vurulmasıyla ilgili Şişli Cumhuriyet...
Ufuk Uras ‘aşkı' eşi ‘özgürlüğü’ seçti
ÖZGÜRLÜK ve Dayanışma Partisi Eski Genel Başkanı Ufuk Uras'ın...
Azrail aynı yerde pusuya yattı
Kalem almaya giden Merve Koç'a iki yıl önce kaza geçirip ayaklarının...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.