kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özkök: Mareşal tartışması çağdışılığa zemin hazırlıyor
Genelkurmay'dan "Mareşal" tepkisi

Genelkurmay Genel Sekreterliği, AKP'li Kutlu'nun sözleri için "sorumsuzca ve endişe verici" dedi

GENELKURMAY Genel Sekreterliği, Meclis Dokunulmazlıkları Araştırma Komisyonu Başkanı Hüsrev Kutlu'nun Atatürk'ün Meclis binasındaki üniformalı resmi ve Meclis Muhafız taburuyla ilgili eleştirel sözlerini, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Komutanı Genulkurmay Başkanı adına" kınadı.

***

Özkök: Mareşal tartışması çağdışılığa zemin hazırlıyor

Genelkurmay Başkanı, Atatürk'ün Meclis'teki mareşal üniformalı fotoğrafına AK Partili Kutlu'nun gösterdiği tepkiden 'TSK komutanının rahatsız olduğunu' açıkladı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu'nun Atatürk'ün TBMM'deki 'mareşal' üniformalı fotoğrafından duyduğu rahatsızlığı iletmesine Genelkurmay'dan sert tepki geldi. Kutlu'nun bazı gazetelerde yer alan açıklamasına ilk tepki önceki gün AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Kutlu'yla ilgili partide disiplin soruşturması açılması talimatı verirken, aynı gün Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, üç gazeteye açıklama yaptı ve dün gazetelerde manşetten verilen açıklamada, Kutlu'nun yanı sıra Nakşibendi Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu'nun kızının iki gün önce Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazından bazı gazetelere yansıyan "sakallı, cübbeli, sarıklı mürid" görüntülerinden duyduğu tepkiyi de sert bir dille gösterdi. Yalman, Kutlu için şunları söyledi:

YALMAN'IN SERT TEPKİSİ
"Bu talihsiz açıklamaları teessürle karşılıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi, bugünkü varlığını ulu önder Atatürk'e borçludur. AKP Milletvekili Hüsrev Kutlu, bu çatının altında büyük Atatürk'ün mareşal üniformalı resminin bulunmasına dahi tahammül edemiyor. Bir taraftan 'asker ocağı, peygamber ocağıdır' derken, diğer taraftan TBMM'de görevli askerlerin varlığından ve onların yemek duasında bu aziz milletin kendilerine verdiği nimetlere şükran ifadesi olarak hep bir ağızdan söyledikleri 'sağol' nidasıyla zaman zaman söyledikleri marşlardan dahi rahatsızlık duyuyor. Kendisinin bu talihsiz açıklamalarını teessürle karşıladığımı özellikle belirtmek istiyorum. Unutulmamalıdır ki, Atatürk'e mareşallık rütbesini veren TBMM'dir."

'SAKAL ÖPMELERİ ÇAĞDIŞI'
Yalman, önceki gün bazı gazetelere yansıyan cenaze töreni için de şöyle dedi: "AB'ye girme iddiasındaki Türkiye'yi savunurken, bir cemaat liderinin sakalını öpmenin muazzez dinimizle alakasız hurafeler olduğunu aziz milletimizin takdirlerine sunuyorum. Bu zihniyeti esefle kınıyorum. Bilim ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Böyle bir çağda bir yandan Avrupa Birliği'ne girme iddiasında olan çağdaş bir Türkiye'yi savunurken, diğer yandan bir cemaat liderinin sakalını ve arabasının camlarını öpmenin muazzez dinimizle alakası olmayan hurafeler olduğunu aziz milletimizin takdirlerine sunuyorum. Bütün bunlara rağmen hAtatürk ilke ve inkılaplarını devam ettirdiklerini öne sürerek, modern bir ulus olma iddiasıyla ortaya çıkan bu zihniyeti esefle karşılıyorum ve kınıyorum." Yalman'ın TSK'nın üst düzey bir komutanı olarak yaptığı bu açıklamalar dün üç gazetede yayınlanırken, TSK'nın tepkisini bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök yazılı bir açıklama yaparak duyurdu.

ÖZKÖK: RAHATSIZIM
Genelkurmay Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, AK Partili Hüsrev Kutlu'nun 30 Aralık tarihinde gazetelere yansıyan açıklaması hatırlatıldı. Kutlu'nun adı verilmeyen açıklamada, "bir milletvekilinin Atatürk'ün TBMM'deki mareşal rütbeli resminden, meclisin dış güvenliğini sağlayan Meclis Muhafız Taburu personelinin yemek duası ile 'sağ ol' seslerinden ve taburun meclisteki varlığından rahatsız olduğuna, meclisin sivilleşmesine askerlerin öncü olmasının lüzumunu ifade ederek Genelkurmay Başkanı'na atıfta bulunduğuna ilişkin haber yer aldığı" belirtildi, "aynı milletvekilinin, daha önce de dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin olarak yargıya ve güvenlik güçlerine güven duymadığını da gündeme getirdiğinin bilindiği" kaydedildi. Açıklamada, şöyle devam edildi:

'SORUMSUZCA SARFEDİLMİŞ'
"Bu şekilde sorumsuzca sarf edilmiş sözlerin, İstanbul Fatih Camii'nde görülen ve milletçe hepimizi üzen çağdışı manzaralara zemin hazırladığı çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır. TSK'nın görüşü, Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisi dahilinde kamuoyuna yansıtılmıştır. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı olan TBMM Muhafız Taburu, büyük komutan ve eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ile başlangıçta Meclis Muhafız Takımı olarak kurulmuştur. Tabur, Kurtuluş Savaşı'nda sayısız kahramanlıklar göstermiş, Cumhuriyet tarihi boyunca saygın görevler yapmış, ulusun temsil edildiği mecliste devlet-ulus birlikteliğinin sembolü olmuştur."

'ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE DE VAR'
"Taburun görev ve sorumlulukları, 18195 sayılı TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu ve İçtüzüğü tarafından belirlenmiştir. Birçok çağdaş ve demokratik ülkede görev yapan, birçoğunda da bulunan Genelkurmay Başkanı, asker üniformalı krallar, prensler, parlamentolarda törenler icra eden ve dış güvenliği sağlayan askerler görmüştür. Ancak kendisi, bu konuyu meclisin sivilleştirilmesi meselesi olarak ele alan veya üniforma ve askerden rahatsız olduğunu ifade eden bir şahsa rastlamamıştır. Ulusunun ayrılmaz bir parçası ve her kesiminin temsilcisi olarak milli ordu vasfını şerefle sürdüren TSK'nın Komutanı olarak Genelkurmay Başkanı, bu tür söylem ve olaylardan derin endişe duymaktadır.''
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: Bütün bu olanlar rastlantı mı?
 YÖK Başkanı hükümetle köprüleri attı
 Tayyip Erdoğan'a terör dersleri
YAVUZ DONAT
Bahçesaray... Yoksulluğun romanı
ZENGİNİN şakası...
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 atv 19.00
"atv Ana Haber"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 17.40
"Türk Sineması"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 20.10
"Spor"
Son kurban kendi kızı oldu
Aşırı dozdan ölen üniversiteli Selen'e uyuşturucu sattığı...
2003'e damgasını vuranlar
Acısıyla, tatlısıyla ve birçok inanılmaz olayıyla bir yılı daha...
Üçü de erkek
Üçü de erkek
Müteahhit Hasan Erdem'in eşi Ayşe Erdem'in hamile olduğunu en...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.