kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üstün zekâlı çocuklar için özel karma eğitim
Üstün zekâlı çocuklar için özel karma eğitim
'Keşke Noel Baba diye biri gerçekten olsaydı
Şehir dışından gelen öğrenciler de var

Üstün zekâlı çocuklar için özel karma eğitim

Beyazıt İlköğretim Okulu'nda üstün zekâ ve yeteneğe sahip 54 çocuk, dört ayrı sınıfta normal öğrencilerle birlikte geleceğin bilimadamları, mucitleri olmak üzere yetiştiriliyor.

ÜSTÜN zeka ve yeteneğe sahip 54 çocuk, Beyazıt İlköğretim Okulu'nda kendileri için açılan özel sınıflarda, normal zeka düzeyine sahip çocuklarla birlikte eğitim görüyor. Türkiye'de ilk kez bir devlet okulunda denenen bu yöntemle, üstün zekalı çocukların eğitimi için model oluşturulmaya çalışılıyor. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi'nin hazırladığı "Üstün ve Özel Yetenekli Öğrenciler Programı" kapsamında pilot bölge olarak seçilen okulda, bu sene yeni kaydolan 54 üstün zekalı çocuğun ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistem uygulanıyor. Okula kayıt yaptırabilmek için Rehberlik Araştırma Merkezleri'ndeki (RAM) zeka testlerini geçmek gerekiyor. İlk yıl öğrenci bulmakta zorlanan okula, bu yıl başvuranların sayısı ise 120'ye çıktı.

NORMAL VE ÜSTÜN AYNI SINIFTA
ÜSTÜN
zekalılarla normal zekalı öğrencileri kaynaştırmak ve üstün zekalıları eğitimden soyutlamamak amacıyla yürütülen projede, ayrıca diğer öğrencilere üstünlere uygulanan eğitim imkanlarını sunarak gelişmeleri sağlanıyor. Geçen yıl alınan öğrencilerin sayısı 30 iken daha bireysel eğitimin verilmesi için sayı bu yıl 24'e indirildi. Birinci ve ikinci sınıfa giden üstün zekalılar, iki ayrı şube olmak üzere toplam dört sınıfta eğitim görüyor. Sınıflarda normal öğrencilerle üstün zekalıların sayısı ise yarı yarıya eşit.

TÜRKÇE, MATEMATİK, FEN AYRI
ÖZEL
sınıflarda verilen eğitim ise diğer sınıflarınkinden çok farklı. Temel eğitim müfredatının uygulandığı sınıflarda, çocukların istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak eğitimler de veriliyor. Bir sınıf öğretmeninin dışında M.E.B. tarafından özel olarak atanan ve üstün zekalı öğrencilere yönelik eğitim almış bir öğretmen de çocukların bireysel, ruhsal gelişimini takip ediyor. Çocuklara, bunun dışında İngilizce, drama, resim, müzik ve satranç öğreten ayrı öğretmenler de bulunuyor. Üstün zekalı çocuklar sadece Türkçe, matematik ve fen derslerini normal öğrencilerden ayrı sınıflarda görüyor.

BİR SINIFA 4 ÖĞRETMEN
OKUL Müdürü Eşref Karagöz, bu programla üstün zekalı çocuklarla aynı sınıfta eğitim gören diğer öğrencilerin başarılarının da arttığını vurgulayarak şöyle konuşuyor: "Bu çocuklar hayatları boyunca normal zekaya sahip kişilerle yaşayacağı için şimdiden adaptasyon sürecini yaşıyorlar. Çoğu 2-3 yaşındayken okuyup yazmayı öğrenmiş, yaşıtlarından farklı düşünüp konuşan çocuklar. Kimi bilgisayarı söküp yeniden çalışır hale getirebilecek kapasitede. Sayısal bilgileri ise çok iyi. Normal kişilerle bir arada olmaları elbetteki sıkıntı yaratabilir ama şimdiden hazırlanmaları büyük avantaj. Onların farklı olduklarını hissettirmemeye çalışıyoruz. Sabah 08.40'da gelip 14.40'a kadar eğitim görüyorlar. Öğretmenlerimiz de üstün performans göstermek zorunda kaldıkları için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Kimi zaman bir sınıfa 4 öğretmen göndermek zorunda kalıyorum. İhtiyaçlarına cevap vermek gerçekten yorucu."

Pervin METİN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Aykut Hoca'nın anısıyla yaşıyor
 Hasta ithali başladı
 Vekil, engelli sporcuya verdiği sözü tuttu
 Ölü eşlerle evlenmişler
MEHMET BARLAS
Yeni bir yıldan ürkmek anlamsızdır!
Geçen yıl bu...
HINCAL ULUÇ
Noel Hediyesi
İşte yeni bir yıl daha.. Ve işte benim,...
MEHMET TEZKAN
Büyük ikramiye çıkmadıysa bu yazıyı okuyun
DÜN şunu...
EMRE AKÖZ
Armağan o uzun şiiri ezberlesin de görelim
Yağız atlar...
REFİK DURBAŞ
Zorunlu Tasarruf ödemeleri
2003 yılının mayıs ayında...
Çinliler'in sevgili albayı
Çinli Jin Xing, albay rütbesini bırakıp ameliyatla kadın oldu. Postal...
''George"ların savaşı büyük olur!
Şahsi serveti 7 milyar dolar olan ünlü yatırımcı George Soros,...
UEFA'YI ALACAĞIZ
UEFA'YI ALACAĞIZ
Avrupa'da ve ligde çifte kupa almayı amaçladıklarını söyleyen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.