kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Moskova'nın merkezine TÜRK KALESİ
Moskova'nın merkezine TÜRK KALESİ

TOBB'nin 56 milyon dolar harcadığı Türk Ticaret Merkezi 4 ay sonra hizmete giriyor. Merkezin önemli bölümü, Türk firmalarına ucuz fiyattan kiralanacak ofis katlarına ayrıldı. Binadaki Türk Ticaret Ofisi ise Türk firmalarına destek hizmeti verecek.

Türkiye'nin en büyük ticari partnerlerinden biri olan Rusya'da iş yapmak kolaylaşıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından inşa edilen ve 56 milyon dolara mal olan "Moskova Türk Ticaret Merkezi" (TOBTİM) iki ay sonra hizmete giriyor. Moskova'nın merkezinde yer alan ticaret merkezinin ofis katları, bu ülkede iş yapmak isteyen Türk firmalarına kiralanacak. Ayrıca binada yer alan ve TOBB ile Rus Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek ticaret ofisi ise, Rusya'da iş yapmak isteyen firmaların her sorusuna yanıt verecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yüzde 85'i harcanabilir, 8 bin dolarlık kişi başına milli geliriyle, bir Avrupa kenti olan Moskova'nın yılda 4.2 milyar dolar yatırım çektiğini belirterek, şunları söyledi: "Türk özel sektörü bu fırsatı kaçırmamalı. Bu nedenle hizmete girecek bu merkez, özellikle küçük firmalarımız için bu pazarın anahtarı olacak." TOBB ve TİM'in üst düzey yetkilileriyle, Türk gazetecilerin ziyaret ettiği TOBTİM, toplam 40 bin metrekarelik kapalı alana sahip. İki katlı otopark, 4 katı alışveriş merkezi ve 4 katı ofis-showroom olmak üzere 11 kattan oluşuyor. Kompleks toplam 16.300 metrekarelik kiralanabilir alışveriş ve ofis alanına sahip. Alışveriş merkezi ise 55 mağaza, kafeler ve 6 salonlu, 600 koltuk kapasiteli sinemaya sahip. TOBB Yönetim Kurulu Başkanvekili, TOBTİM'in Yönetim Kurulu Başkanı Halim Mete, binanın zemin katlarının Koç ve Enka Grubu'nun Rusya'daki marketler zinciri Ramstore'a verildiğini söyledi. Ticaret merkezinin şimdiden Moskova'da, Türk Ticaret Merkezi adıyla bilinen bir yer haline geldiğini anlatan Mete, merkezdeki ofisleri, Türk şirketlerine, emsallerine nazaran daha ucuza kiralayacaklarını söyledi. Mete, merkezin yıllık kira gelirinin 10 milyon dolar civarında olacağını ve yatırılan paranın 5-6 yılda geri alınacağını belirterek, ''Amacımız burada ticaret yapmak değil. Aksine Rusya'nın ekonomisinin yüzde 37'si Moskova'da dönüyor. Bu çerçevede Türk şirketlerine Rusya gibi büyük bir coğrafyada işlerini geliştirmeleri için yardımcı olmak ve onları teşvik etmektir'' diye konuştu. Kremlin Sarayı'na 5 dakika mesafedeki kompleksin inşaatının, Ekinciler İnşaat şirketinden, Rus tarafında bir aksilik çıkmaması halinde, en geç Mayıs'ta bitirilmesini beklediklerini açıklayan Mete, maddi durumları böyle bir yerde büro tutmaya el vermeyecek şirketler için de binada 550 metrekarelik bir bölüm oluşturduklarını, girişimcilerin faaliyetlerini bu merkezde yürütebileceklerini sözlerine ekledi.

OLUMSUZ İMAJ SİLİNİYOR
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent de yaptığı konuşmada, Türkiye ve Rusya ekonomik ilişkilerinin her alanda gelişmeye başladığını, ancak iki ülkenin birbirlerinin imajları hakkında tarihten gelen bir olumsuz yargısı bulunduğunu söyledi. Rusya'nın Almanya'dan sonra Türkiye'ye en fazla turist gönderen ikinci ülke konumuna geldiğini belirten Taşkent, artan bu turizm hacmi sayesinde Türk kültürünü ve Türkiye'yi tanıyan Ruslarda bu olumsuz imajın giderek silindiğine dikkat çekti. Taşkent'in verdiği bilgiye göre, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi, bavul ticaretiyle birlikte 11 milyar dolara yaklaştı. Şu ana kadar Türk firmaları, Rusya'da 11.5 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti aldı. Rusya'dan Türkiye'ye geçen yıl gelen turist sayısı ise 1 milyon 200 bini buldu ve Rusya'ya gelen Türk sermayesinin miktarı 1.5 milyar dolara yaklaştı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Pamukbank, bir kamu bankasıyla birleştiriliyor
 Euro son 5 yılın rekorunu kırdı
 THY, filosuna 19 yeni uçak alacak
 İşçi emeklisine yüzde 12.3 zam
 Borsa, 2003'ü yılın rekoruyla kapattı
YAVUZ SEMERCİ
Defolayarak yönetmek
Moskova'daydık. Birkaç ay sonra...
Son kurban kendi kızı oldu
Aşırı dozdan ölen üniversiteli Selen'e uyuşturucu sattığı...
2003'e damgasını vuranlar
Acısıyla, tatlısıyla ve birçok inanılmaz olayıyla bir yılı daha...
Üçü de erkek
Üçü de erkek
Müteahhit Hasan Erdem'in eşi Ayşe Erdem'in hamile olduğunu en...
2004 yılına ayrı girdiler
2004 yılına ayrı girdiler
Sosyetenin tanınmış güzellerinden Güllü Aybar'ı son zamanlarda...
IMKB
E: 18,625 D:% 1.82
DOLAR
S: 1,405,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,771,000 D:% 0.00
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.