kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Yabancı bankalar: Türkiye iyi yolda

LONDRA Dünyanın finans merkezi Londra'daki bankacıların Türkiye'ye bakışı, özellikle son bombaların ekonomi üzerinde olumsuz etki yapmaması üzerine iyice değişmiş durumda. Yeni hükümetle Türkiye'nin istikrara kavuştuğunun altını çizen Alman WestLB Bankası'nın Avrupa Başkanı Dirk Korner, 2001'de bankacılık sistemi sıkıntıya giren, 2002'de üçlü denetimden geçen Türk bankacılık sistemine 2003'ün ilk 6 ayında önemli bir likidite girişi olduğunu ve bunun devam edeceğine inandığını söyledi. WestLB şu ana kadar Vakıfbank, Koçbank, Akbank ve Halk Bankası üzerinden Türkiye'ye 2.5 milyar dolar kaynak sağlamış bir banka. Toptan bankacılık yapan, rekor bir kaynak aktararak, Türkiye'yi yakından takip eden WestLB, Turkiye'nin yakın bir sürede ihracatında patlama yaşanacağına inanıyor. Türkiye'de ki 65 çalışanı şu an Türkiye'nin nasıl bir zıplama yapacağı üzerine kafa yoruyor. Buna göre kime nasıl, destek vereceklerinin, ne kadar krediyi Türkiye'ye sağlayacaklarının hesabını yapıyorlar. Ayrıca Korner, Türk Bankacılığı'nın 2004'te yeterli sermaye yapısına kavuşacağının altını çiziyor.

Bürokrat bakan sohbeti

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, devleti trilyonlarca lira zarara uğrattığı kendi müfettişlerinin raporlarıyla tesbit edilen İller Bankası eski Genel Müdürü R.Emre Tekinbaş'ın aklanmasına izin vermiyor. Bu sebeple yargılama yapılmıyor. Tekinbaş'ın, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından da onaylanan müfettiş raporunda 2001 yılında devleti toplam 55 trilyon lira zarara uğrattığı iddia ediliyor. Bakanlığa bağlı üç müfettişçe hazırlanan ve yaklaşık bir yıl önce Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sunulan raporda İller Bankası eski genel müdürleri İrfan Önal, Refik Tuzlu ve Emre Tekinbaş, müteahhitlere yüzde 100'e varan nispetlerde fazla para ödemek ve müteahhitler arasında kayırma yapmak suretiyle devleti trilyonlarca lira zarara uğratmakla suçlanıyor. Raporun sonuç bölümünde görevlerini kötüye kullanan eski genel müdürler hakkında TCK'nın 240. maddesine göre haklarında soruşturma izni verilmesi gerektiği ifade ediliyor. 20 Aralık 2002 tarihinde Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın onayına sunularak Aydın Yakup Çetin tarafından onaylanan rapor soruşturma izni verilmesi için Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'e gönderilmiş. Ancak, Bakan tarafından raporun son bölümüne düşülen notta 'Emre Tekinbaş'ın genel müdürlük görevinde kısa süre kalması ve eyleminde TCK'nın 45. maddesi uyarınca soruşturma izni verilmemesi kararı gerektirmiştir." denilerek, Emre Tekinbaş'ın adı listeden çıkarılmış. Devleti trilyonlarca zarara uğrattığı söylenen Emre Tekinbaş'a soruşturma izninin verilmemesini Teftiş Kurulu Başkanı Aydın Yakup Çetin'in istediği iddia ediliyor. Adı yolsuzluğa karıştığı müfettiş raporuyla belgelenen Tekinbaş'ın eğer suçsuzsa buna mahkemenin karar vermesi gerektiğini belirten uzmanlar, soruşturma ve aklanma izni verilmemesinin Anayasa ve yasanın eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu belirtiyor.

Havalimanını gören çarşı!
Gümüşhaneli iki işadamı Mustafa Keleşoğlu ve Metin Gül'ün 15 milyon dolar harcayarak Florya'da açtıkları Flyinn Türkiye'nin havaalanı manzaralı tek alışveriş merkezi. Flyinn'e gelenler alışveriş yaparken Atatürk Havalimanı'na inen ve kalkan uçakları izleyebiliyor. Hala ve dayı oğlu olan Gümüşhane'nin Şiran ilçesinden iki işadamı Mustafa Keleşoğlu ve Metin Gül, Florya'da açtıkları "Flyinn" alışveriş merkezi, 1.500 kişiye istihdam imkanı sağlayacak. Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin tam olduğunu söyleyen Gül- Keleşoğlu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleşoğlu, sırada başka yatırımlarının da bulunduğunu kaydetti. Bu çarşı yapılırken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden (DHMİ) izin alındı mı? Uçuş güvenliği açısından bu binanın havalimanının yakınında olmasının bir sakıncası var mı? Alışveriş merkeziyle paralel pistin yakınlıkları ne olacak?... Belediyeden, DHMİ'den ve Flyinn yetkililerinden cevap bekliyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tüketici Yasası var uygulaması yok   / 22-12-2003
 Deniz yakıtı Maliye'ye takılıyor   / 20-12-2003
 Rusya'da ikinci Aliyev var mı?   / 15-12-2003
 İstanbul iyi pazarlanmıyor   / 13-12-2003
 Mavi Akım   / 10-12-2003
 KKTC ve İstanbul seçimleri   / 08-12-2003
 THY uçakları İhale Kanunu’na takıldı   / 06-12-2003
 Haydarpaşa’dan Ambarlı paşalarına   / 03-12-2003
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yabancı bankalar: Türkiye iyi yolda
LONDRA Dünyanın...
ŞELALE KADAK
Adım başı benzin istasyonu yasası!
Olacak şey değil!...
Yılın 'en iyi' otomobilleri
Forbes dergisi her kategoride yılın en iyi otomobillerini seçti.
Samanlıkta iğne arar gibi aradım
Boşandığı Türk eşi Salih Serçe'nin küçük oğullarını kaçırdığını iddia...
Ayhan Akbin barıştırdı
Ayhan Akbin barıştırdı
TÜSİAD ve Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan'ın...
Çarşambalara özel
Çarşambalara özel
Neslihan Yargıcı siyaha tutkundur; hep siyah giyer. Bu yüzden...
IMKB
E: 18,240 D:% -0.01
DOLAR
S: 1,427,000 D:% -0.33
EURO
S: 1,773,500 D:% -0.20
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.