kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Üç milyon Euroluk yatırımın hikâyesi

Ankara'nın, Kalecik ilçesinde bir belediye başkanı görmüştük: Ömer Çetinkaya. "Büyük kentlere göçen ya da yurtdışına giden" Kalecikliler'e bir çağrıda bulunuyordu: - Emekli olunca Kalecik'e dönün... Size imarlı, altyapılı arsa vereyim... Ev yapmanıza yardım edeyim... Yeter ki gelin... Kalecik şenlensin. Kampanya tuttu. Şu ana kadar "600 kişi" villa yaptırdı. Kalecik'i "canlandırdı."

PROJE
"Bu olay" dikkatimizi çekmişti. Sık, sık "Kalecik'te neler oluyor" diye gelip geçerken uğruyorduk. Belediye Başkanı Ömer Çetinkaya bir gün dedi ki: - Yeni bir projem var. - Nedir? - Ortadireği Kalecik'e getirmeyi başardım... Villa yaptılar, kenti şenlendirdiler... Şimdi de kalındireği getireceğim. - Nasıl? - Kızılırmak kenarını beşer bin metrekarelik parsellere ayıracağım... Satacağım... Satın alan, üzüm yetiştirecek.

KIZILIRMAK
Kızılırmak, Kızıldağ'dan doğar. Sivas'ın güneyinden geçip, Anadolu'nun içlerine doğru kıvrılır. Kalecik önlerinde Kuzeydoğu'ya dönelir. Ve 1.182 kilometrelik yolculuğunu Bafra'da tamamlayıp, Karadeniz'le kucaklaşır. Kızılırmak'ın "yamaçları" verimli topraklardır. Özellikle de "üzüm" için.

DESTEK
Belediye Başkanı'nın bu proje için "tek şeye" ihtiyacı vardı: "Destek." "Merak etme" dedik. "Konuyu" köşemize taşıdık. Uzun uzun yazdık: - Kızılırmak'ın kıyısı parsellenecek... İmarlı... Altyapılı... Beş bin metrekare arazi, beş milyara satılacak... Belediye, arsa sahibine Kalecik Karası üzümünün fidanını da verecek... Üç yıl sonra, mahsul alınacak... Bir kilo üzümden, bir şişe şarap çıkacak... Bir şişe Kalecik Karası şarap, yirmi dolardan satılacak........

KAPIŞ KAPIŞ

Yazımız üzerine çok kişi Kalecik'e koştu. İçlerinde "yabancılar" da vardı. Talep artınca "fiyat da" biraz yükseldi tabii. Kimi "beş bin metrekarelik yer" alıyordu. Alanların arasında askerler, yargıçlar, doktorlar, mühendisler de vardı. "Emeklilikte oturacak bir çiftliğimiz olur" diyorlardı. Kimi holding "daha büyük arazi" alıyordu. Hatta "şarap fabrikasını bile" yapmaya başlıyordu. "Aykon inşaat" da geldi, yine "büyük arazi" aldı... 700 bin metrekare. O da "şarap fabrikası" kuracak.

KALECİK KARASI
Kalecik Karası üzümü "yurdun her yerinde" yetişiyor. Ama "en doğalı" Kalecik'te. Ve Kalecik'te yetişen üzümle yapılan "Kalecik Karası şarap" en çok aranan şarap. Yıllar yılı Kalecik göç verince... "Üzüm bağları" kurumuş. Ve "Kalecik üretimi şarap" da tarihe karışmış.

TEŞEKKÜR
Bir gün Başkan Ömer Çetinkaya ziyaretimize geldi: - Arsalar kapış kapış gidiyor... Kızılırmak'ın en manzaralı yerinde size arsa ayırdık... Şimdi işlemini yapacağız. "Hayır" dedik: - Size söz verdik... Projeyi destekleyeceğiz... Bizim çiftlikle, bağla, üzümle, şarapla işimiz yok... Bize ayırdığınız yeri de satın. Tabii "yer iyi olduğu için, havada satmışlar."

MEHMET ÖZDOĞAN
Ve bir gün "Sayıştay'tan emekli bir işadamı ile" tanıştık... Mehmet Erhan Özdoğan'la. 1980'de kendi isteği ile emekli olmuş. 23 yıldır "ticaretle meşgulmüş." Dedi ki "sizin yazınızı okudum ve yeni bir yatırıma giriştim."

HOBİ ÇİFTLİĞİ
Mehmet Erhan Özdoğan yazımızı okumuş. Ve "beş bin metrekare yer alayım... Kalecik Karası fidanı dikeyim... Bir de küçük ev yapayım... Hafta sonları dinleneyim" diye düşünmüş. - Niyetim, hobi çiftliği kurmaktı... Kalecik'e gittim... Beş bin metrekare, sonra on bin, yirmi bin derken... 200 bin metrekare yer aldım.

TERK EDİLMİŞ YER
Kalecik'te "Tekel'e ait" terk edilmiş bir "yer" var. Eskiden "üzüm sıkılırmış." Ve elde edilen "şıra" Tekel'in şarap fabrikalarına yollanırmış. Kalecik göç verince... Bağlar kuruyunca... "Üzüm sıkma yeri" de kapanmış.

ŞARAP FABRİKASI
Mehmet Erhan Özdoğan'ı dinlemeye devam edelim: - Belediye, Tekel'den bu yeri devralmış... Belediyeye dedim ki... Burayı bana verin... Şarap fabrikası kurayım. - Sonra? - Oturduk, anlaştık... Hemen kolları sıvadım... Ocakta Kalecik Karası şarap üretimine başlıyorum. - Kapasite ne olacak? - İlk yıl bir milyon şişe... İkinci yıl iki milyon... Şu anda İsviçreliler'le görüşüyorum... Üretimin önemli bölümü yurtdışına gidecek. - Ve son soru... Kalecik'e ne kadar yatırım yaptınız? - İki buçuk milyon euroyu geçti... Bu gidişle üç milyon euroyu bulacak.

OCAKTA AÇILIŞ
Ve son... Kalecik Belediye Başkanı Ömer Çetinkaya dedi ki: - Ocak ayının başında bize bir gün verir misiniz?.. Açılış var... Kurdeleyi size kestireceğiz. - Hayırdır... Ne açılışı? - Bir yazı yazdınız, bütün arsalar satıldı... Mehmet Erhan Özdoğan geldi, fabrika kurdu... Siz olmadan bu fabrikayı açamayız. Söz verdik "açılışa gideceğiz."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti   / 22-12-2003
 Bir başkadır benim memleketim   / 21-12-2003
 Eğitim ve demokrasi   / 20-12-2003
 Mevzuat hazretleri   / 19-12-2003
 Olga hanımın köyü   / 18-12-2003
 Hülya Avşar'ın köyünden...   / 17-12-2003
 Kars sınıf atlıyor   / 16-12-2003
 Ardahan... "fakir ama dimdik."   / 15-12-2003
 Ankara ile İstanbul'un farkı   / 14-12-2003
 Bir bürokrasi masalı   / 13-12-2003
YAVUZ DONAT
Üç milyon Euroluk yatırımın hikâyesi
Ankara'nın, Kalecik...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 17.00
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.05
"Afacanlar"
 TGRT 17.00
"Türk Sineması"
69 kişiyi ölüme terk edip kaçtılar
70 mülteciyi Rodos'a götüren iki Türk kaptan tekneyi denizde bırakıp...
Elele ölümü beklediler
Arkadaşlarının Paris'te balayı hediye ettiki Türk çift, Almanya'dan...
Verda çıldıracak
Verda çıldıracak
Verda Penso'nun eski flörtü Nurettin Hasman'ın, Eda Taşpınar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.