kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 

Bono konusunu bir kez daha düşünün!

AKP milletvekilleri arasında Hazine Bonosu alan kaç kişi vardır? "Faiz haramdır" dediklerinden mi bilemem, parasını bonoya yatıran AKP'li milletvekillerinin sayısı çok azdır. Nereden mi biliyorum? İtiraf edeyim. Bir araştırma yapmadım. Elimde veri yok. Benimkisi tahmin. Hükümet söz vermesine rağmen, İmar Bankası'ndan Hazine Bonosu alanlara (22 bin kişi) ödeme yapılmasına milletvekilleri karşı çıktı.

AKP'li milletvekillerinin konuya uzak kalışlarında, bono almamış olmaları başka bir deyişle "dinsel" yaklaşımları etkili olabilir mi? Faizden uzak durmanın eleştirilecek yanı yok. İsteyen istediğine inanır. Ama her 3 ayda 145 katrilyon liralık iç borçlanma senedini çevirmek zorunda olan hükümet tehlikeli bir süreç başlattı. Kulislerden sızan bilgiye göre milletvekillerinin itiraz edince, Başbakan Erdoğan, "Karşılıksız bono alanların parasını ödemek zorunda değiliz" demiş. Böylece ilgili yasadan, bono alanlara ödeme yapılmasını öngören madde çıkarılmış. Nereden başlamak lazım bilmiyorum.
1)Türkiye'de hiç kimse, banka tabelası asan bir yere girip, devletin sattığı iç borçlanma senedi alırken, bunun karşılıksız olup olmadığını bilemez. "Bilseydin" demek, elinde denetleme, inceleme yetkisi olmayan vatandaşa büyük haksızlık.
2)Bir bankanın sattığı bononun karşılığının olup olmadığı, başka deyişle açığa satılıp satılmadığı, banka batmadan an-la-şı-la-maz. Başbakan siyasal yaşamları "Devlete para satarak, faiz kazananları" eleştirmekle geçmiş milletvekillerinin itirazlarına hak vermeden önce her hangi bir SPK yetkilisi ile görüşmeliydi. Çünkü gerçeği kavrayabilirdi.
3) Bankalar sattıkları bonoyu müşteri adına saklamazlar. Bonolar bankanın kendi varlıkları olarak görünür. Vatandaşa sadece vade tarihini gösteren bir belge verilir. Dolaysıyla banka battığında bonolar müşterinin değil, bankanın sayılır.
4) Bir an için İmar'da bonoların karşılığı olduğunu varsayın. İnsanlar yine paralarını alamayacaklardı. Çünkü bono sahipleri, iflas masasına diğer alacaklılarla birlikte başvuracaktı. Ardından bankanın varlıkları (yani bonolor da) toplanacak, para yettiği ölçüde alacaklılara dağıtılacaktı.
5)Yani ortada güvenlik boşluğu var. Dünya bu sorunu, müşteri bazında saklama hizmeti vererek çözmüş. Şu ana kadar bankalar (İmar hariç) Fon'a devredilip, tüm taahhütler devlet tarafından üstlendiği için bu konuda pürüz çıkmamıştı.
6)Deniliyor ki; vatandaş neden İmar Bankası'na gitti? Vatandaş, üç puan daha fazla faiz almak için gitti. Peki Ali Babacan'a bağlı Hazine, her hafta ihale açarken, neden en düşük faiz teklif edene bono satıyor? "Devletin tercih hakkı olacak, vatandaşın tercih hakkı olmayacak" denilebilir mi?
7)Bankalar Kanunu 10/1 maddesi mevduatın tanımını şöyle yapıyor: "İstenildiğinde ya da belli bir vadede iade edilmek üzere para kabulü, mevduat kabulü sayılır. Karşılığında mevduat cüzdanı yerine katılma belgesi, senet ve benzeri belge verilmesi alınan paranın mevduat sayılmasına engel değildir." Sizce İmar Bankası bono satarken ne yaptı? Mevduat toplamadı mı?
8)Bir gazeteci olarak artık T.C. Hazine Bonosu alanları uyarmak ve büyük bir riskle karşı karşıya oldukları söylemek zorundayım. Mecbur kaldığı için bu bankada mevduatı olanlara parasını ödeyen AKP hiç değilse, "Hazine Bonosu alanları cezalandıralım" anlayışında. Ardından da vatandaştan her hafta "Bana para ver, sana bono satayım" diyecek... Allah kolaylık versin...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İştah kabartan şirket...   / 20-12-2003
 AKP'nin yanlışı   / 18-12-2003
 Bono konusunu bir kez daha düşünün!   / 17-12-2003
 Damat Tween neyi başarıyor?   / 16-12-2003
 Var mı daha güçlüsü?   / 14-12-2003
 Milletvekilleri vergi vermeyi unutmasın!   / 10-12-2003
 Kaynak yaratan şirket göze batar!   / 09-12-2003
 Türk Megane’ı Almanlar 13 bin, biz 21 bin dolara satın alıyoruz...   / 07-12-2003
 Şarık Bey 12 milyar doları nasıl harcayacak?   / 04-12-2003
 İmarzedeleri kandırmayın   / 02-12-2003
YAVUZ SEMERCİ
Porsche utandırıyor!
Porsche sahibi olsam, otomobile...
Uyuşturucuya karşı çizgi kitapçıkla mücadele
İstanbul Narkotik Şubesi uyuşturucu ile mücadelede polisiye olmayan...
Canlı bombaların ilk hedefi Başbakan'dı
Erdoğan'a ulaşamayacaklarını anlayınca kamu kuruluşlarına yönelik...
Eğlencenin yeni adresi
Eğlencenin yeni adresi
İstanbul eğlence hayatının kalbi bu kış Dolmabahçe The Ritz Carlton...
Stil sahibi
Stil sahibi
Köşemi takip edenler bilir, Zeynep Aslan en şık bulduğum...
IMKB
E: 18,206 D:% 2.61
DOLAR
S: 1,427,500 D:% -0.09
EURO
S: 1,774,000 D:% 0.28
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.