kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 

Milletvekilleri vergi vermeyi unutmasın!

550 milletvekili ve 100 TBMM üst düzey personelinin, İş Bankası'nın kendilerine hediye ettiği laptop'lar (diz üstü bilgisayar) için vergi ödemesi gerekiyor. Aslında hediyenin vergisinin olabileceği pek akla getirilmez. Hatta Vergi Uzmanı Prof. Şükrü Kızılot'a bakılırsa hediye alıp, vergisini ödeyene pek rastlanmaz. Oysa hediyenin değerine göre belirlenen bir vergisi var. Konu, Veraset ve İntikal Vergisi ile düzenlenmiş. Buna göre, değeri 1 milyar 224 milyon liranın üzerindeki hediyenin (istisna tutarı olan 1 milyar 224 milyon TL çıkarıldıktan sonra) 90 milyar liraya kadar olan kısmı yüzde 10 vergiye tabii. Korkarım, milletvekillerinin cebinden para çıkacak! Bu teknik bilgiler ışığında laptop meselesine dönelim. Escort Computer'un İMKB'ye gönderdiği açıklamaya göre, İş Bankası, firmadan 1.1 milyon dolar (1 trilyon 550 milyar lira) karşılığında 650 lap-top almış. Yani hediye lap-top'un değeri 2 milyar 384 milyon liraymış. İstisna tutarı çıktığında (1 milyar 224 milyon lira) beyan edilerek vergisinin ödenmesi gereken değerin 1 milyar 160 milyon lira olduğu ortaya çıkıyor. Bunun yüzde 10'u vergi olduğuna göre, milletvekilleri en geç gelecek ayın sonuna kadar 116 milyon lirayı vergi dairesine yatırmak zorunda. Benden hatırlatması. Milletin vekillerinin, "İş Bankası vergiyi de ödesin" demeyeceğine eminim.

İş Bankası'na haksızlık
Olmayacak şeylerden anlam çıkarmak, yersiz korkulara kapılmak, özellikle hüküm ve muhakemeyi bozan kronik hezeyan... Yukarıda sayılan belirtilere kısaca paranoya deniliyor. Bir anda Türkiye'nin en önemli gündem maddesi haline
geliveren lap-top meselesinde yapılan ağır yorumlar paranoya düzeyine çıkmadı mı? TBMM'nin ödemeleri İş Bankası'na kaydırılmış. Banka buna karşılık milletvekillerine promosyon niyetine bilgisayar dağıtmış. Bunun adı promosyon değil, rüşvetmiş. İş Bankası özel bir banka. Atatürk'ün mirası. Türkiye'nin sanayileşme sürecinde özel misyon yüklenmiş. Sermaye birikimi olmadığı bir dönemde, ülkede taş üstüne taş koyup, dünyanın sayılı şirketlerini yaratmış, fabrikalar kurmuş. Pek çok kamu kuruluşunun maaşları bu bankadan ödeniyor. 26.8 katrilyon liralık bilanço büyüklüğü ile Akbank ile birlikte lider konumda. 17.3 katrilyon liralık mevduatı, 5 katrilyona yakın özsermayesi var. Türkiye'nin en çok kredi veren bankası. Sadece bir banka değil, Koç ve Sabancı gibi Türkiye'nin en büyük sanayi grubu. Kim ne derse desin, İş Bankası için iyi olan, Türkiye için de iyidir. Milletvekillerinin bu gerçeği anlaması için laptop almasına gerek var mı? İş Bankası'nın en büyük ortağı, Atatürk'ün mirası nedeniyle CHP. Bankanın üç yönetim kurulu üyesini Deniz Baykal seçiyor. Yani sorunu var ise, bunu milletvekillerine anlatamama derdi hiç yok. Ayrıca milletvekilleri, 2-3 milyar liralık hediye alınca, hediye veren lehine kararlar alabileceğine dair bir yorum, paranoya değil mi? Milletvekilleri elbette yanlış yapabilir. Ama saklamadan, kamuoyunun gözü önünde dağıtılan hediye nedeniyle, dürüstlüklerini sorgulamak, TBMM'nin itibarını sarsmak çok ayıp. Hele, bankanın "Milletvekillerine bir hediye verelim, istediğimiz yasayı çıkarırız diye düşündüğünü" düşünmek, olmayacak şeylerden anlam çıkarmak değil mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İştah kabartan şirket...   / 20-12-2003
 AKP'nin yanlışı   / 18-12-2003
 Bono konusunu bir kez daha düşünün!   / 17-12-2003
 Damat Tween neyi başarıyor?   / 16-12-2003
 Var mı daha güçlüsü?   / 14-12-2003
 Milletvekilleri vergi vermeyi unutmasın!   / 10-12-2003
 Kaynak yaratan şirket göze batar!   / 09-12-2003
 Türk Megane’ı Almanlar 13 bin, biz 21 bin dolara satın alıyoruz...   / 07-12-2003
 Şarık Bey 12 milyar doları nasıl harcayacak?   / 04-12-2003
 İmarzedeleri kandırmayın   / 02-12-2003
YAVUZ SEMERCİ
Porsche utandırıyor!
Porsche sahibi olsam, otomobile...
Uyuşturucuya karşı çizgi kitapçıkla mücadele
İstanbul Narkotik Şubesi uyuşturucu ile mücadelede polisiye olmayan...
Canlı bombaların ilk hedefi Başbakan'dı
Erdoğan'a ulaşamayacaklarını anlayınca kamu kuruluşlarına yönelik...
Eğlencenin yeni adresi
Eğlencenin yeni adresi
İstanbul eğlence hayatının kalbi bu kış Dolmabahçe The Ritz Carlton...
Stil sahibi
Stil sahibi
Köşemi takip edenler bilir, Zeynep Aslan en şık bulduğum...
IMKB
E: 18,206 D:% 2.61
DOLAR
S: 1,427,500 D:% -0.09
EURO
S: 1,774,000 D:% 0.28
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.