kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"İçimdeki kadın..."
"İçimdeki kadın..."

Bence hepimiz arada bir durup yaşadıklarımızla hesaplaşmalıyız. Anı defterleri, günlükler tutmalıyız. Olanı biteni kaydetmeliyiz. Ben düzenli olarak yaparım bu işi. Biz yaşamın içinden geçerken yaşamın da bizim içimizden nasıl geçtiğinin notlarını düşmeliyiz. En azından belki bir gün kendimiz okuruz diye... Bir gün kendi kendinizi okumak isterseniz, nerden okuyacaksınız ki? Geleceğe doğru yürümeye çalışırken geçmişin, geçmişimizin nasıl paçamıza yapıştığını, bilincimizi de bilinç altımızı da nasıl şekillendirdiğini bilebilmek için, arada bir bilinçaltımızın tavan arasındaki sandıkları açıp karıştırmalıyız. Sevgili dostum Nilgün Belgün'de oturmuş çok eğlenceli bir kitap yazmış. Dediklerimi yapmış, yaşadıklarına yeniden göz atmış, kendini okumuş "İÇİMDEKİ KADIN" çıkmış ortaya... Ben "Güneş gibi kız..." derim hep ona. İnsanın içini de dışını da ısıtır. Gönlünde çiçekler açtırır her oturup konuştuğunun. En sıkıntılı en dertli olduğu zamanlarda bile çevresine taşıtmaz dertlerini... Tatlı tatlı dalga geçer her şeyle... Kendisiyle de dünyayla da... Safmış, dalgınmış, anlamazmış gibi yapıp herkesi işletir... En iyi işletme yönteminin işlemiş gibi görünmek olduğunu bilip, yöntemi hakkıyla uygulayanlardandır. Kod adı "Zelzele"dir. Okuldayken de zelzele gibi kızdı... Sallardı gönülleri... Şimdi zelzele gibi kadın oldu... Güzelliğiyle, neşesiyle, tadına doyum olmayan muhabbetiyle sallar adamı, ayaklarını yerden keser... "Zelzele" kod adı, dünyaya gelirken, tam anasının karnından çıkarken zelzele oluşundan... Doktorların yarısı tüymüş güya o dünyaya gelirken. Sahneye girdi mi güzel kadın sevenlerin gözünü gönlünü şenlendirir; minik bir zelzele olmuş gibi sallar izleyenlerini... Zaman zaman sitemleşsek de benim en sevdiğim arkadaşlarımdandır, Nilgün Belgün. Tam 30 yıllık arkadaşım, dostum. Yıllarca birlikte oynadığım Nilgün Belgün, cıvıl cıvıl genç bir oyuncuydu. Şen şakrak bir usta oyuncu oldu... Yaşadıklarıyla hesaplaşma cesaretini göstermiş.

***

Anılarını yazmak ya da benim "Ödünç Yaşamlar..." da yaptığım gibi sahnede anlatmak, sırlarını paylaşmaya karar vermektir. Kitabını alıp okuyacakların, oyununu izleyeceklerin yakın dostların olduğunu bilirsin. Yıllardır izleyen, destek veren, anlattıklarımızda yaşamlarıyla ilgili ipuçları buldukları için bizim sırlarımızı dinlerken kendi sırlarını da bize anlatan dostlarımızdır bizim izleyenlerimiz... Sevgili dostlarımız. Nice geceler oturup, neler neler paylaşmışızdır onlarla... Kahkahalar atıp yaşama meydan okumuşuzdur... Başka insanların öykülerini anlatmışızdır, karakterler yaratmışızdır... Kendi içimizden yarattığımız karaktere çizgiler çizmişizdir. İzleyenlerle paylaşmak için öyküler anlatırız biz oyuncular... Onlar da bize gelirler, oturmaya, anlatacağımız öyküleri dinlemeye. Anlattığımız öykülerden kendi içlerine uzanacak çizginin keşfindedir onlar da... Sonra bir gün kendi öykümüzü anlatmaya karar veririz. Oynayarak ya da yazarak. İzleyicilerimize ya da okuyucularımıza güveniriz. Onlarla sırlarımızı paylaşırız. İnsan güvenmediğine sırlarını anlatmaz ki... Arada su koyveren, yanlış anlamak isteyen olurmuş... Olsun, onlar yüzde bir bile değildir... Aradan birkaç lafı cımbızlayıp, sırdaşlığın cılkını çıkaran, güvenimize layık olmayanlar da olurmuş... Olsun. Onlar da diyelim yüzde yarım olsun... Kalan sağlar bizimdir... Dostlarımızdır... Dostlarımızla, kendi özel penceremizden yaşadığımız ülkenin tarihine, kendi tarihimize nasıl baktığımızı paylaşmak isteriz... Anılarını yazmak ya da oynamak bir cesaret işi değildir. Bir karşılıklı güven işidir... Saygı duruşudur. "Sen beni bilirsin ama bilmediklerini de bil... Gül, eğlen, üzül, sevin, kız, karşı çık... Kabul et ya da etme... Ama bil. Bil ki seninle en özel sırlarımı paylaşıyorum. Sana sevgimden, seni dost bildiğim için yapıyorum ben bunu..." Ben hep böyle bakmışımdır anılarını paylaşma işine. Nilgün Belgün de, geçmişine büyük bir iyimserlikle, hoşgörüyle, anlayışla bakarak, içindeki kadının öyküsünü anlatıyor kitabında... Konuştuğu gibi yazmış, üslup kaygısı olmadan. Üslup kaygısı yokmuş gibi yazmak en zor üsluplardan biridir...

***

Nilgün Belgün bizim tiyatroya döndü... Gelecek oyunuma HAVADA BULUT'da, Korhan Abay, Ben, Nilgün yıllar sonra yine birlikte oynayacağız... İki sevgili dostumla aynı kulisi yeniden paylaşacağım için çok sevinçliyim... "İÇİMDEKİ KADIN" kitabını mutlaka alın, okuyun. Çok eğleneceksiniz. Kahkahalarla güleceksiniz. Özellikle kadınların okuyup, erkeklere de okutması gereken bir kitap. "İçimizdeki Kadın"... İçlerindeki kadını daha iyi anlasın sayın beyefendiler diye.... Oyuncular, yazarlar sizlere hem kendi hem de başkalarının sırlarını anlatırlar... Size güvenirler... Paylaşırlar sizinle... Onlara kulak verin.

ALİ POYRAZ OĞLU

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Uyuşturucuya karşı çizgi kitapçıkla mücadele
 Canlı bombaların ilk hedefi Başbakan'dı
 Ormanda dehşet
 Arkasına bile bakmadan kaçtı
 Bir bırakabilseler
 Hıncal Uluç beni anladı, ama yine yanlış anladı!
 'Denizi Pişirdik'e ödül
 Çalınmasın diye çam nöbetinde...
 Annesini öldürtmeyi önceden planlamıştı
 Kredi kartı borcunu delil olarak sundu
 Barajda ölüme tazminat davası
 Yardım beklerken donarak öldü
 Van'da eroin operasyonu
 BİR ÖYKÜ Yaban ellerde
 Hayat yaşamaya değer
 İzmir Körfezi'ne mavi bayrak
 Her yıl 12 milyon deprem oluyor
 Beşiktaşlılar Abbasağa Parkı ile nefes alacak
 Demirörenler'in mutlu günü
 Mülteci teknesi battı: 55 kayıp
ERDAL ŞAFAK
Bıyıksız Türkler
OSAKA
Japonya izlenimlerimizin...
AHMET HAKAN COŞKUN
Orhan Pamuk okuyamamak!
İlk çıktığı gün aldım Orhan...
ALİ SAYDAM
Sabah, kendisini bağlıyor!
Neredeyse her pazartesi evden...
FİKRET AYDEMİR
Diyabetlilere özel ambulans
Türkiye Diyabet Vakfı...
HINCAL ULUÇ
Üç tavsiye..
Buraya aslında İlhan Ağabeyi (Selçuk) alıp...
EMRE AKÖZ
Zeki bey anlayış gösterebilir
ATATÜRK Havalimanı Dış...
YAVUZ DONAT
Bir başkadır benim memleketim
Ardahan'da gezerken "yarım...
İNÖNÜ 3 PUAN STADI
İNÖNÜ 3 PUAN STADI
En son 1 Aralık 2002'de 1-1'lik G.Birliği maçında İnönü'de fire veren...
Penaltı krizi Tümer'i yedi
Penaltı krizi Tümer'i yedi
Lucescu, kaçan penaltıyı Pancu'nun atmasını istedi. "Ben atacağım"...
Denktaş'a AB uyarısı
Denktaş'a AB uyarısı
Başbakan Erdoğan'dan sonra Başbakan Yardımcısı Şahin de Rauf...
Erdoğan'ların tarih turu
Erdoğan'ların tarih turu
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Özbekistan seyahatinin son gününde...
Kürtler 'federe' oluyor
Kürtler 'federe' oluyor
Kuzey Iraklı Kürt liderler, resmen federal yönetim istedi. Başbakan...
Türkler'in Roma seferi
Türkler'in Roma seferi
Shakespeare'in "Onikinci Gece" oyununu İtalya'da Türk usulü sahneye...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.