kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

İstanbul'a hangi Erdoğan?

Türkiye'nin görünmeyen gündeminin merkezinde, iktidar partisi ile ilgili iç ve dış gizli hesaplar yatıyor. Zaten çoğulcu demokrasi maceramız boyunca üstüne en çok gizli hesap yapılmış ve yapılmakta olan siyasi kuruluşlardan biri de Adalet ve Kalkınma Partisi.. Ancak, bugüne kadar partiyi ciddi bir sıkıntıya sokacak herhangi bir "hesaplanmış kaza" olmadığı gibi, aksine pek çok "numara" Erdoğan'ın işine yarayageldi! Irak savaşıyla ilgili yalpalara rağmen başbakan henüz siyasi rakiplerini umutlandıracak bir yıpranma da yaşamadı. Peki bu durum, dahili ve harici gizli gündem mimarlarının heveslerini kırmaya yetti mi? Erdoğan hareketi içinde veya bu hareket marifetiyle Türkiye ve çevresinde manevra geliştirenler, defteri kapattılar mı? İzlediğim kadarıyla dağınık ve tutarsız iç hesap kadroları bayağı yılgın. Bunlar sıkı tasarımcı olmadıkları için "zuhurat"a tabiler. Şu veya bu şekilde doğabilecek fırsatları hayal ediyor, ayrıca dış hesap erbabından kendilerine düşecek yan ürün veya kırıntılara da göz kırpıyorlar. Dış hesap cephesinin şimdilik en baskın odağını oluşturan ABD şahinliği ise, fanatik irtica-savar kadrolara karşı Erdoğan'- ı destekleme şemsiyesi altında yürütmeye çalıştığı içeriden gizli fetih tasarısı açısından umduğu mesafeyi alabilmiş değil. Ancak bu güç, yarım asır boyunca Türkiye'den devşirdiği sayısız "nüfuz ajanı" sayesinde hala hedefinden emin..

Altın Boynuz tasarısı
Irak'ta yaptığı gibi Türkiye'de ve Erdoğan'ın etrafında özellikle "Türk karşıtı" unsurlar üzerinden manevra yürütmeye ağırlık veren ABD şahinliği kendisine yönelik tepkileri pek umursamıyor. Çünkü hükümete karşı elinde tuttuğu çok yönlü kartlara güveniyor. Bu şartlarda yaklaşan mahalli seçim, hem iktidar, hem iç ve dış hesap kadroları açısından stratejik bir aşama. Özellikle büyükşehir belediye başkanlıkları ve hele İstanbul için yaşanan çok boyutlu yönlendirmeye açık yarış, Erdoğan'ın Irak savaşından sonraki en zorlu liderlik sınavı olacak. İlkinde sorunun büyüklüğü karşısında Türkiye'nin açmazları, Erdoğan için karizmanın fazla çizilmesini önleyen mazeretler olarak halkın gözünde geçerliydi. Oysa bu aşamada, Erdoğan dış hesap odaklarınca ısmarlandığı varsayılacak adaylar gösterirse -parti seçimden ezici bir üstünlükle çıksa dahi- ikbalin zirvesinden düşüş beklenenden çok erken başlayabilir. Tabii bu risk ABD şahinliğinin umurunda değil. Büyükşehirlerin, özellikle de İstanbul'un belediye başkan adayının kim olacağı, bu dev şehri dünya egemenliğinin simgesel merkezlerinden biri sayan küresel çete için çok önemli. Bu ne demek? ABD'nin bazı yarı resmi güvenlik raporlarında öngörüldüğü üzere İstanbul, tek kutuplu dünya liderliği için kıtalar ve kültürlerin düğüm noktası ve Avrasya enerji kaynak ve hatlarının denetim merkezi..

Karizmanın gizli sınavı
Böyle bir şehir için onların öngördüğü gelecek ise, güvenlik ve siyasi yapılanma açısından uluslararası nitelikli bir yönetimdir. Tabii, Türkiye'nin bu ve benzeri dış tasarılara karşı kendi öngörüleri ve hazırlıkları olduğu konusunda pek iyimser bir tahminim yok ama böyle bir tasarının gerçekleşebileceğine de ihtimal vermiyorum. Ancak, ABD şahinliğinin bu hedefe yönelik adımlar atmakta kararlı olduğu ve yeni İstanbul belediye başkanı için ağırlık koyduğu kesin. Erdoğan'ın bu karmaşadan nasıl çıkacağını kestirmeye çalışıyorum: Yerel seçimler için Türkiye genelinde demokratik ölçme-değerlendirme yöntemi geliştirmeye, teşkilatları ile halkın nabzını gözetmeye kararlı. Ancak, büyük şehirlerin adaylarını bu yöntemle belirlemesi mümkün değil. Özellikle de İstanbul için çok zorlandığı belli. Bir yandan ABD şahinliğinin ağırlık koyduğu aday veya adaylar, bir yandan başka dengelerin basıncını temsil eden adaylar. Belli ki özellikle İstanbul için kendi melekelerinin birbirleriyle çekişmesini yaşayacak. Sözgelimi faydacı yanı hayli popüler olan Ali Müfit Gürtuna'yı, kaygıcı yanı ise kendisine ABD bağlantılarını sağlayan Cüneyt Zapsu'yu, hasbi yanı ise susuz İstanbul'u devraldığında sağ kolu olan Veysel Eroğlu'nu isteyecek. Bakalım İstanbul adayını hangi Erdoğan belirleyecek?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Manda duygusuna hoşgörü   / 15-12-2003
 Kıbrıs'taki Atatürk ve İnönü   / 13-12-2003
 Devleti İnkâr Komisyonu   / 12-12-2003
 Ampul'le kim oynuyor?   / 11-12-2003
 Yargıcın yargıya ettiği   / 08-12-2003
 AB’nin Kıbrıs yazı-turası   / 06-12-2003
 İstanbul'a hangi Erdoğan?   / 05-12-2003
 Gizli servis cenneti   / 04-12-2003
 'İslami terör' alınganlığı   / 01-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Gül'le Japonya'da
Tokyo: Başbakan Yardımcısı...
AHMET HAKAN COŞKUN
Gürtuna aday olamayacak!
Ali Müfit Gürtuna'nın AKP'den...
HINCAL ULUÇ
Terim Hagi'yi hem de öyle taşır ki..
Fatih Terim devre...
SOLİ ÖZEL
Berduşun ötesi
Saddam Hüseyin'in yakalanmasının sıradan...
Gençlere tam not
Gençlere tam not
Terim, çoğunluğu gençlerden oluşan kadronun, ortaya koyduğu futboldan...
Hagi tartışması
Hagi tartışması
G.Saray'ın eski yıldızının Terim'le çalışmasının iyi olacağını...
Denktaş: Müzakerecilikte ısrarlı değilim
Denktaş: Müzakerecilikte ısrarlı değilim
Parti liderleriyle görüşen KKTC Cumhurbaşkanı müzakerecilikte ısrarlı...
Bürokratlar asgari ücrete çare arıyor
Bürokratlar asgari ücrete çare arıyor
Ekonomi bürokratları 350 milyonluk asgari ücretin, işverene...
Kazandibi temasları
Kazandibi temasları
JAPONYA'DA bulunan Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül, dün bir araya...
'Türban laikliği zedeler'
'Türban laikliği zedeler'
FRANSA'DA geçen hafta Ulusal Laiklik Komisyonu tarafından...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.