kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
Fax:
0212 354 34 72
 

Aslolan hayattır...

Önce Terry Callier ve Grubu'nun 5 ve 6 Aralık'ta Babylon'da vereceği konser, nisan ayına ertelendi. Ardından son yılların önemli orkestra şeflerinden Christoph Eschenbach'ın yönettiği Kuzey Almanya Senfoni Orkestrası-Hamburg (NDR) Norddeutscher Rudfunk Symphonie'nin 11-12 Aralık'ta İş Sanat'ta vereceği konserin yine Batı dünyasının ikiyüzlü gerekçesine dayanılarak yapılamayacağı bildirildi. Fakat konserin solisti Çinli piyanist Lang Lang, bu "terör" iptaline rağmen programını bozmuyor ve Türkiye'ye geliyor. 11 Aralık'taki konserinde Lang Lang'a Emin Tabakov yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek... Batı dünyasının ikiyüzlü gerekçesinin dayanağı, bilindiği gibi İstanbul'da yaşanan olaylar... Turizmle başlayıp sporla süren, 'Türkiye'den uzak durun' kampanyası şimdi de sanat ile sürüyor. Konser iptallerinin başka bir açıklaması olabilir mi?

***

Batının bu ikiyüzlü tutumuna karşı sanat, doğal mecrasında hayatiyetini sürdürüyor yine de... Sürdürecek de... Kısaca özetlemeye çalışacağım bu haftanın sanat takvimi, bu hayatiyetin bir kanıtı değil mi? Batılı kimi çevrelerin baskısına rağmen Çinli piyanist Lang Lang gibi sağduyunun sesine kulak vererek ülkemizi ziyarete gelen sanat erbapları da var elbette... İşte bu yıl on dördüncüsü gerçekleştirilen "Efes Pilsen Blues Festivali"... W.C. Clark, "Philadelphia" Jerry Ricks ve Roomful of Blues, 14 Kasım'dan beri Moskova, St.Petersburg, Ekateringburg, Rostov, Antalya, Kıbrıs, Konya, Mersin, İzmir, Trabzon ve Samsun'a taşıdıkları dans ve eğlence fırtınasını 12-13 Aralık'ta İstanbul'da sürdürecekler. Festival Bursa ve Eskişehir konserlerinden sonra 18 Aralık'ta Ankara'da son bulacak... W.C. Clark, "Philadelphia" Jerry Ricks ve Roomful of Blues'un "terör"ün odağı olarak gösterilmeye çalışılan İstanbul dışında neredeyse Türkiye'nin en önemli kentlerini de kapsayan turneleri Batılıların ikiyüzlü anlayışına indirilmiş bir tokat değil midir aslında? Dün AKM Sinema Salonu'nda gerçekleştirilen 4. Sanatçılar Kurultayı da bu haftanın önemli sanat olaylarından biriydi. 1995'te 35 sanat örgütünün bir araya gelmesi ile kurulan "Özerk Sanat Konseyi", sanat alanlarının siyasetin ve bürokrasinin vesayetinden kurtulması gerektiği ve bunun sanat özgürlüğünün temel güvencesi olduğu görüşünü savunuyor. Kurulduğundan bu yana, Türkiye'de sanat alanında yeni bir yapılanmanın gereğini gündeme getiren konsey, bugün 75 sivil sanat örgütünden oluşan bir platform niteliğinde... Dönem başkanlığını Vecdi Sayar'ın, Genel Sekreterliğini Canol Kocagöz'ün üstlendiği konseyin yönetim kurulunda 12 sanat örgütünün temsilcileri yer almakta... Özerk Sanat Konseyi Yönetim Kurulu, dün yapılan kurultayda dile getirilecek öneriler doğrultusunda, Türkiye Sanat Kurumu yasa taslağına son biçimini verecek ve TBMM'de yer alan siyasi partilerle görüşmeler yaparak, yasa önerisine destek arayacak.

***

Türkiye Audio Visuel Sinema Vakfı TÜRSAK) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Sinema Tarih Buluşması, 12 Aralık Cuma günü başlıyor. Ana teması "Medeniyetler Diyaloğu ve İnsan Hakları" olarak belirlenen etkinlik kapsamında 19 Aralık'a kadar 13 ana başlık altında çeşitli ülkelerden filmler gösterilecek. Uluslararası Uzun Metraj ve Belgesel Film Yarışmaları dışında, Medeniyetler Buluşması ve Aydınlanma, İnsan Hakları Temalı Film Gösterimleri, Medeniyetlerin Oluşmasında Kadın Yönetmenler, Bir Ülke Sineması: Almanya, Orta Avrupa'dan Bir Sinema: Macaristan, Fransız Sinema Tarihinden başlıkları altında; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İran, Avusturya, Şili, Küba, Gürcistan, Belçika, Danimarka, Yunanistan, Çin, İsrail, Kanada, ABD, Polonya, Macaristan olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden 90'a yakın film İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

***

Batının "terör"ü bahane ederek sanatın yaratıcı güzelliğini hırpalama girişimine karşın, görüldüğü gibi yalnız İstanbul'da değil, Türkiye'nin hemen her yerinde sanat adına konserler, gösteriler düzenleniyor, toplantılar yapılıyor. Hayat, hükmünü icra ediyor çünkü... Bizlere düşen görev ise gündelik zamanımızdan çalma pahasına da olsa bu konserleri, gösterileri, toplantıları izlemek için salonları doldurmak... Bugün sanata, sanatçıya verilen böylesi bir destek, Batının ikiyüzlülüğüne karşı anlamlı bir cevap da olacaktır aynı zamanda...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Aycell oyalıyor mu?   / 17-12-2003
 Nerede Türkçe'nin ses bayrağı?   / 16-12-2003
 Terörün iki yüzü...   / 15-12-2003
 Ulaşımda başarının yolu...   / 14-12-2003
 Polislerin sorunları...   / 13-12-2003
 ABD, bu ne iş?   / 12-12-2003
 Kuran kursları ve laik eğitim   / 11-12-2003
 Aslolan hayattır...   / 09-12-2003
 Kucak açanlara teşekkür...   / 08-12-2003
 Popstar Yarışması'na düşen gölge   / 07-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Gül'le Japonya'da
Tokyo: Başbakan Yardımcısı...
AHMET HAKAN COŞKUN
Gürtuna aday olamayacak!
Ali Müfit Gürtuna'nın AKP'den...
HINCAL ULUÇ
Terim Hagi'yi hem de öyle taşır ki..
Fatih Terim devre...
SOLİ ÖZEL
Berduşun ötesi
Saddam Hüseyin'in yakalanmasının sıradan...
Gençlere tam not
Gençlere tam not
Terim, çoğunluğu gençlerden oluşan kadronun, ortaya koyduğu futboldan...
Hagi tartışması
Hagi tartışması
G.Saray'ın eski yıldızının Terim'le çalışmasının iyi olacağını...
Denktaş: Müzakerecilikte ısrarlı değilim
Denktaş: Müzakerecilikte ısrarlı değilim
Parti liderleriyle görüşen KKTC Cumhurbaşkanı müzakerecilikte ısrarlı...
Bürokratlar asgari ücrete çare arıyor
Bürokratlar asgari ücrete çare arıyor
Ekonomi bürokratları 350 milyonluk asgari ücretin, işverene...
Kazandibi temasları
Kazandibi temasları
JAPONYA'DA bulunan Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül, dün bir araya...
'Türban laikliği zedeler'
'Türban laikliği zedeler'
FRANSA'DA geçen hafta Ulusal Laiklik Komisyonu tarafından...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.