kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Sıra dokunulmazlıkta

Eğer parlamento "bir dönemi sorgulamak için" önceki gün ortaya koyduğu iradeyi, "dokunulmazlıklar konusunda da" koyabilseydi, hem kendi saygınlığını artırırdı ve hem de siyaset kurumunun. Dokunulmazlıklar, "siyasetin yumuşak karnı." Her konuda "AB standardından" söz eden siyaset sektörü, iş "dokunulmazlığa" gelince "alaturka standarttan" bir türlü vazgeçemiyor. Ama "nereye kadar?.. Ne güne kadar?"

***


Meclis'te "soruşturma komisyonlarının kurulması" konuşuluyordu. Önceki gün. Biz de bazı milletvekilleri ile sohbet ediyorduk. Kimi yolsuzlukların önlenmesi için "sosyal analizler" yapıyordu. Kimi "siyasi analizler." Kimi ABD'den örnekler veriyordu, kimi İngiltere'den. İlahiyat profesörü, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz "ben halkın diliyle konuşacağım" diye araya girdi: - Anadolu'da bir söz var... Belki biraz ayıp kaçacak ama, halk böyle söyler: Başta durdurursan, kıçta da durur.

***


"Hocam" dedik: - Halk buna "balık baştan kokar" der. Prof. Gündüz: - Halk çok şey söyler.. İmam, cemaat meselesi... Ben iki şey bilir, söylerim... Bir: Tepedeki çalmazsa, aşağıdaki hiç çalamaz... İki: Bu iletişim çağında hiçbir şey gizli kalamaz... İki kişi arasındaki ilişki bile.

***


Amerikalı bir yazar (Robert Klitgaard) yolsuzlukların "sebebini" araştırmış. Ve şu sonuca varmış: - Tekelci yapılaşma... Tek başına karar alma yetkisi... Hesap sorulmaması. Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Başkanı Azmi Ateş dedi ki: - Amerikalı yazarın bu sözlerini raporumuzun girişine yazdık.

***


- Sayın Ateş... Amerikalı öyle demiş... Ya siz ne diyorsunuz? Azmi beyin komisyonu "aylarca" çalıştı. "Kamyonlar dolusu" belge topladı. Yolsuzluk, usulsüzlük gibi konularda "büyük bir arşiv" meydana getirdi. Önceki gün Meclis kürsüsüne çıkanların çoğu "bu arşivden" yararlandılar. Azmi Ateş "yolsuzlukla mücadele için gerekli formülü buldum" dedi. - Nedir? - Formül, beş ayaklı... Hukukun üstünlüğü... Şeffaflık... Hesap vermek... Çoğulculuk... Ve katılımcılık.

***


İstanbul Milletvekili Azmi Ateş'in bir sözünün altını çizmek istiyoruz: - Yaşadıklarımdan sonra daha yeni normalleşmeye başladım.

***


Yanımızda "başkaları da" vardı. Azmi beyden "bu cümlesini açmasını" istedik. "Hayır" dedi: - Yeni, yeni normalleşirken, yine sinir sistemimin bozulmasını istemezsiniz herhalde. Belli ki, yolsuzlukları soruştururken karşılaştığı olaylar ve öğrendikleri şeyler "Avni Ateş'in vücut kimyasını bozmuş."

***


Sohbet sırasında "ortaya" bir soru sorduk: - İşler nasıl gidiyor? Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz "bürokrasi ayak sürüyor" dedi. Baktık "herkes" aynı görüşte. Bir ülkenin parlamentosu bile "bürokrasiden yana dertliyse..." Ortada "ciddi sorun" var demektir. Ve "çözülmesi gerekir."

***


Azmi Ateş: - Bizim komisyon çalışmasını sürdürürken, bazı bürokratlar bilgi vermekte isteksizdi... İşi yavaştan alıyorlardı... Komisyon çalışması sona erdi... Savcılıklara, suç duyuruları başladı... Bakıyorum da yine aynı bürokratlar, işi ağırdan almaya, ayak sürümeye devam ediyorlar.

***


Meclis çalışıyordu. Milletvekilleri kürsüde konuşuyorlardı. Kimi "grup" adına, kimi "şahsı" adına. Herkes "yolsuzluktan" bahsediyordu. "Nasıl önleneceğini" anlatıyordu. Prof. Dr. İrfan Gündüz, kolumuzu tuttu: - Ben onu, bunu bilmem... Uzun lafa, bilimsel izahlara gerek yok... Başta durdurursan, kıçta da durur... Baştaki çalmazsa, kıçtaki nasıl çalacak?

***


Prof. Gürbüz'ün söylediklerine "herkes aynı tepkiyi gösterdi: - Doğru. Bizce de "doğru." Ama bu konular açılınca, "bir doğru daha" var. "Dokunulmazlıklar."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara ile İstanbul'un farkı   / 14-12-2003
 Bir bürokrasi masalı   / 13-12-2003
 Özal'ın yapamadığını.....   / 12-12-2003
 Sıra dokunulmazlıkta   / 11-12-2003
 Meclis'teki hava   / 10-12-2003
 Sporda şiddet   / 09-12-2003
 UEFA’nın Türkiye’ye ettiğini.....   / 08-12-2003
 Güncel sorular   / 07-12-2003
 Avrupa’daki ilk ekranımız   / 06-12-2003
 Bilinmeyen Metropol   / 05-12-2003
YAVUZ DONAT
Ardahan... "fakir ama dimdik."
Az gittik, uz gittik.
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 atv 17.45
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.40
"Red Kit"
 Kanal D 16.50
"Her Yaş Güzel Olacak"
 Kanal D 17.10
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.20
"Yuvadan Bir Kuş Uçtu"
BankEuropa'dan özel taşıt kredisi
BANKEUROPA, taşıt kredesi faiz oranlarını düşürdü. Banka, 31...
Kızıl Safak operasyonu ' '
"Saddam Avı"nda 600 özel eğitimli asker görev aldı. Tikrit'e yakın...
Tansa aşık
Tansa aşık
Ender Mermerci'nin uzun süredir kalbi boş olan büyük kızı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.