kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Sporda şiddet

Meclis, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan dün sabah UEFA Asbaşkanı Şenez Erzik'i telefonla aradı: "Sayın başkan, sizinle yüz yüze görüşmek istiyorum." Erzik "ne zaman" diye sordu. Köksal Toptan: - Mümkünse hemen... Hükümetimiz "sporda şiddetin önlenmesine dair" bir Kanun Tasarısı hazırladı... Adalet Komisyonu'nda görüşeceğiz... Sizin gibi, uluslararası platformda söz sahibi bir spor adamının düşüncesinden yararlanmak istiyoruz.

***


Şenez Erzik: - Sayın Toptan... Şu anda FİFA toplantısına gitmek üzereyim... Acaba bu konu hafta sonuna kadar bekleyebilir mi?.. Elimden gelen bütün yardımı yapmaya hazırım.

***


Köksal Toptan "kağıdı, kalemi" aldı. Hıncal Uluç, Erman Toroğlu, Ömer Üründül'e... Ve diğer spor yazarlarına (on, on beş kişiye) birer mektup yazdı: - Görüşünüz, benim için önemli... Sporda şiddetin önlenmesi konusunda düşüncenizi öğrenmek istiyorum.

***


Kanun Tasarısı'nın tam adı: "Spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun tasarısı." Tasarı 31 "ana maddeden" oluşuyor. İki de "geçici maddesi" var. Tasarının "genel gerekçesi" ise iki sayfa.

***


Genel gerekçenin başlangıcında bir hususa "vurgu" yapılıyor: - Sportif alanlarda ortaya çıkan düzensizlik ve şiddet olayları, basit bir asayiş sorununun ötesinde, kamusal düzen bağlamında ele alınması gereken konulardır. Konu "kamusal düzen" bağlamında ele alınınca... "Suç ve ceza" gündeme geliyor.

***


"Mevcut mevzuatta" ceza yok mu? Kanun tasarısının "genel gerekçesinde" bu sorunun yanıtı var: - ......... ceza yönetmeliğinin, günümüzün değişen ve gelişen ihtiyaçlarına cevap veremediği...... Aksaklıkları gidermede yetersiz kaldığı...... Şiddet ve düzensizlik olgularının tamamını kapsamadığı......

***

Yasa tasarısında "kulüp yöneticileriyle... Medya ile ilgili hükümler" de var. "Nedeni" ise... "Genel gerekçede" belirtiliyor: - Sporda suç işleyen kişinin (taraftarın) bu suçu işlemesinde spor kulüplerinin, taraftar derneklerinin, medyanın, kulüp başkanlarının ve sporcuların teşvik veya tahrik konusunda önemli rol aldıkları tespit edilmiştir.

***


Yeni yasa ile "gelecek cezalara" göz atacak olursak... Maç seyretmeye gelirken yanına "tribüne sokulması yasak madde" alan olursa: "Üç ay maç seyretmekten men ve 750 milyon da para cezası." Bu suç tekrarlanırsa "altı ay stadyuma sokulmama cezası." "Usulsüz bilet satışına" hapis cezası. Seyirciyi "hakem aleyhine... Federasyon aleyhine" tahrik eden yöneticiye altı ay süreyle "maçlara gelmeme" yasağı. Ayrıca "üç milyar ceza." Eğer medya "sporda şiddeti tahrik edecek olursa..." "Yayın yasağı." "Yasaklar listesi" oldukça uzun.

***


Köksal Toptan dün bize dedi ki: - Meclis'te bu cezalar artırılabilir... Cezanın, caydırıcı olması esastır... Bu nedenle, tasarıda öngörülen cezalar, Adalet Komisyonu'nda yeniden gözden geçirilecek.

***


Köksal Toptan "Galatasaray maçı sırasında sahaya atılan çakı bıçağından" bahsetti: - Üstelik, bıçak açılmıştı... Allah korusun, ya hakeme saplansaydı... Ayıkla pirincin taşını... Bir yandan Türkiye'nin düzgün imajını dünyaya anlatmaya çalışıyoruz... Bir yandan da spor müsabakalarında meydana gelen bazı olaylar, bu imajı zedeliyor... Önlem şart... Ve alınacak.

***


Bizce de önlem "şart." Batı hangi önlemleri alıyorsa, biz de alacağız. Köksal Toptan'ın bu konuyu "biz yaptık oldu" üslubuyla değil, "bilenlere danışarak" ele almasını da "yerinde bir davranış... Bir devlet adamı tavrı" olarak yorumluyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara ile İstanbul'un farkı   / 14-12-2003
 Bir bürokrasi masalı   / 13-12-2003
 Özal'ın yapamadığını.....   / 12-12-2003
 Sıra dokunulmazlıkta   / 11-12-2003
 Meclis'teki hava   / 10-12-2003
 Sporda şiddet   / 09-12-2003
 UEFA’nın Türkiye’ye ettiğini.....   / 08-12-2003
 Güncel sorular   / 07-12-2003
 Avrupa’daki ilk ekranımız   / 06-12-2003
 Bilinmeyen Metropol   / 05-12-2003
YAVUZ DONAT
Ardahan... "fakir ama dimdik."
Az gittik, uz gittik.
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 atv 17.45
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.40
"Red Kit"
 Kanal D 16.50
"Her Yaş Güzel Olacak"
 Kanal D 17.10
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.20
"Yuvadan Bir Kuş Uçtu"
BankEuropa'dan özel taşıt kredisi
BANKEUROPA, taşıt kredesi faiz oranlarını düşürdü. Banka, 31...
Kızıl Safak operasyonu ' '
"Saddam Avı"nda 600 özel eğitimli asker görev aldı. Tikrit'e yakın...
Tansa aşık
Tansa aşık
Ender Mermerci'nin uzun süredir kalbi boş olan büyük kızı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.