kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Özal'ın yapamadığını.....

Turgut Özal 1980 ihtilalinden sonra Başbakan Yardımcısı olunca "yakın çevresini" toplar: "Arkadaşlar, kamu yönetiminde yeniden yapılanma şart... Bunun için bir çalışma başlatalım. Çalışma yapılır. Ama işin içinden çıkılamaz. Özal bunun nedenini yine "aynı yakın çevresine" şöyle açıklar: - DSİ gibi, Karayolları gibi, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kuruluşları, klasik yönetim yapısının dışına çıkarmak lazım... O kuruluşlara yeni olanaklar sağlanması lazım... Ama onların önünü açmak için yapılacak düzenlemeden, bizim Mustafa da yararlanıyor.

***


Özal'ın "bizim Mustafa" dediği, o dönemde "Devlet Planlama Teşkilatı, Levazım Genel Müdürü" olan Mustafa Taşar. Dönelim yine Özal'ın söylemine: - Mustafa'nın yanında elli kişi çalışıyor... DSİ'de Karayolları'nda, Emniyet'te ise binlerce... On binlerce... Ama Emniyet'e yeni bir imkan sağlamaya kalksak, Mustafa'nın da işine yarıyor... Bu durumda, biz kamu yönetiminde yeniden yapılanmayı gerçekleştiremeyiz. Köklü reform lazım.

***


Mehmet Keçeciler "o dönemde bürokrasideydi." "Özal'ın yakın çevresindendi." Tanığı olduğu bu olayı bize o anlattı: - Rahmetli kamu reformunu yapmayı çok istedi... Ama bu kolay değil... Yapamadı. "Şimdi" dedik: - Recep Tayyip bey yapmak istiyor. Keçeciler: - İstemekte haklı... Bir devlet ki, tapulu malına sahip çıkamıyor... Vergi toplayamıyor... Adalet dağıtamıyor... Özelleştirme yapamıyor... Özel sektörün önünü açamıyor... Memurun karnını doyuramıyor... Öyleyse kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması kaçınılmaz... Ama bu Tayyip beyin sandığı kadar kolay iş değil.

***


Özal "yapamadı." Tayyip bey "yapabilecek mi?" - Sayın Keçeciler... Özal'ın yakınındaydınız... Tayyip beyin ise uzağında değilsiniz... Ne diyorsunuz? - Zor. - Neden? - Teftişten şikayet ediyorlar... Ama denetim, yönetimin bir parçası, onu unutuyorlar... Maliye, asli görevi denetim olan bir bakanlık... Onun denetim kurullarını nasıl kaldırabilirsiniz?

***


Mehmet Keçeciler: - Eğer Anayasa'yı değiştirirsen o başka... Sistemle köklü şekilde oynarsın... Ama değiştiremiyorsan... Sistemi, Anayasa'ya göre düzenleyeceksin... Bunlar, kökten değiştirmeye çok hevesliler... Bunu yapamazlar... Yapamayınca da, çabuk sinirleniyorlar.

***


Keçeciler'e sorduk: - İktidardakilerin çoğuyla hukukunuz var... Hiç konuşmuyor musunuz? - Sorarlarsa, tecrübemizden yararlanmak isterlerse elbette yardımcı olurum... Mevlana diyor ki "gençlerin aynada göremediğini, tecrübeliler tuğlada görür." AKP yönetimi seçimden önce "Keçeçiler"i AKP'ye davet etmişti." Ama o hayır demişti: - Ben ANAP'lıyım... Yakışık almaz. Keçeciler hala ANAP'lı. Ama "kamu yönetiminin yeniden yapılanması konusunda da, tecrübesini aktarmaya hazır." Ve bu konu "onun uzmanlık alanı."

***


İktidar "siyasi kimliği nedeniyle" Keçeciler'den yararlanmak istemeyebilir. "Diğer tecrübelilere de" sırt çevirebilir. Ama "üniversiteden" görüş almalı. ABD'de, İngiltere'de, Almanya'da, Japonya'da, Fransa'da "önemli toplum projelerini" üniversite hazırlar. Tabii bu noktada bir çift söz de üniversiteye... Hükümetin "yeniden yapılanma" için bastırdığı iki dokümanı (1. Değişimin Yönetimi İçin Yönetimde Değişim. 170 sayfa... 2. Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı. 144 sayfa) tartışan bir üniversite duydunuz mu?

***


Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması "Türkiye'nin gelecek yüz yılına yön verecek" bir olay. Böyle bir olay "böyle mi ele alınır?.. Yeterince tartışılmadan... Olgunlaştırılmadan."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara ile İstanbul'un farkı   / 14-12-2003
 Bir bürokrasi masalı   / 13-12-2003
 Özal'ın yapamadığını.....   / 12-12-2003
 Sıra dokunulmazlıkta   / 11-12-2003
 Meclis'teki hava   / 10-12-2003
 Sporda şiddet   / 09-12-2003
 UEFA’nın Türkiye’ye ettiğini.....   / 08-12-2003
 Güncel sorular   / 07-12-2003
 Avrupa’daki ilk ekranımız   / 06-12-2003
 Bilinmeyen Metropol   / 05-12-2003
YAVUZ DONAT
Ardahan... "fakir ama dimdik."
Az gittik, uz gittik.
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 atv 17.45
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.40
"Red Kit"
 Kanal D 16.50
"Her Yaş Güzel Olacak"
 Kanal D 17.10
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.20
"Yuvadan Bir Kuş Uçtu"
BankEuropa'dan özel taşıt kredisi
BANKEUROPA, taşıt kredesi faiz oranlarını düşürdü. Banka, 31...
Kızıl Safak operasyonu ' '
"Saddam Avı"nda 600 özel eğitimli asker görev aldı. Tikrit'e yakın...
Tansa aşık
Tansa aşık
Ender Mermerci'nin uzun süredir kalbi boş olan büyük kızı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.