kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
  » Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
600 yıllık Osmanlı mirasını PARİS'e taşıyorum
600 yıllık Osmanlı mirasını PARİS'e taşıyorum

Paris Moda Haftası'nda, Türkiye'yi temsil etmek, hem çok heyecan verici, hem de sorumluluk yükleyen bir durum. Ben de dünyanın en renkli kültürü olan Osmanlı hazinelerinden yararlandım. 600 yıllık mirasın motif, renk ve kalıplarını yorumladım.

Bir hafta benim için gerçekten göz açıp kapayana dek geçti. Ben ve ekibim için zaman her zamankinden hızlı akıyor artık... Ocak 2004'de, Paris'te, haute couture haftası dahilinde, 2004 ilkbahar-yaz koleksiyonumu sunacağımdan bahsetmiştim daha önce. Gidiş tarihi yaklaştıkça, ben de, ekibim de zamanla yarışmaya başladık ve günlük hayattan tamamen koptuk. Artık kendi içimizde bir dünyada yaşıyor, sadece defileyi düşünüyoruz. Bu arada çok hatırlı müşterilerimizi de kıramadığımız için, programımıza sipariş kıyafetler de eklenince, yolda kaybettiğimiz dakikalar bile çok kıymetli hale geldi... Genellikle eve gitmektense, atölyeyi gecenin geç saatlerinde yatakhaneye dönüştürüyoruz... Böyle bir tempoda çalışmanın nasıl bir şey olduğunu kelimelerle ifade etmek çok zor. Akşam yatağa uzandığınızda bile işler peşinizi bırakmıyor, kafanızda hala bir şeyler dolanıyor, yemek yerken, yürürken, hatta uyurken bile iş düşünüyorsunuz... Yorucu ve zor gibi görünse de, inanılmaz bir haz... Sanırım mesleğimin en keyifli dönemlerini yaşıyorum. Paris "couture"ün merkezi ve moda haftasında, büyük modaevlerinin yer aldığı listede Türkiye'yi temsil etmek, çok heyecan verici. Bir o kadar da sorumluluk yükleyen bir durum... Çünkü, yurtdışında yapacağım ilk defile aynı zamanda, bu hafta dahilinde sunulan ilk haute couture Türk koleksiyon olacak... Yani, modacı olarak "Türk modacı" kimliğim ön planda olacak.

OSMANLI'YI YORUMLUYORUM
Ben de bu nedenle dünyanın en renkli kültüründen, bu toprakların köklerinden; Osmanlı hazinelerinden yararlandım. 600 yıllık mirasın motif, renk ve kalıplarını Dilek Hanif gözüyle yeniden yorumluyor, günümüze adapte ediyorum. Osmanlı esintileri taşıyan, ama Dilek Hanif'i yansıtan bir koleksiyon hazırlıyorum. Anlatamayacağım kadar heyecan ve coşkuyla yaşıyorum bu dönemi. Bu çalışmalar esnasında kaynak olarak elime geçen her türlü yayını okudum. Bunların arasında dikkatimi çeken bir şey vardı ki, doğru yolda olduğumu onaylar gibiydi. Modanın ve modacıların 17. yüzyıldan beri en çok etkilendiği, ilham aldığı akımların başında 'oryantalizm'in geldiğini ve bu kapsamda Hindistan, Çin ve Osmanlı'nın olduğunu görmek keyif ve gurur verici. Oryantalizm kelimesi, 1900'lerin başlarından beri batılı tasarımcıların kendi kültür ve vizyonlarını zengin, köklü Asya kültürleriyle karıştırmalarıyla ortaya çıkan formları ifade etmek için kullanılmaya başlamış. Türk tasarımcılarının kültürlerine ait kaynakları, kendi vizyonları ve kendilerine has üsluplarıyla yorumlayarak dünya modasında farklı yerlere gelinebileceğini düşünüyorum. Biz çok şanslıyız çünkü çok soylu, köklü, zengin bir milletin çocuklarıyız. Kendimize, birbirimize, geçmişimize sahip çıkmalıyız.

GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Bugün Japonlar moda sektöründe öyle bir yerlerde ki, birçok büyük marka en büyük mağazalarını Tokyo'da açıyor, birçok tasarımcı Japon kültüründen esinleniyor, Japonlar'a dair koleksiyonlar tasarlanıyor. Modayı etkiliyor, etkileniyor, yaratıyor ve tüketiyorlar. Hem kendi kültürlerine sahip çıkıp tüm dünyaya yayıyor, hem de gelişimin bu konuda ne kadar önemli olduğunun bilincindeler. İnsan arkasına dönüp baktığında Madame Gerber'in 1900'lerin başlarında yaptığı tük pantolon versiyonlarını tasarlamış olması, 'Binbir gece Masalları'ndan sonra tüm Avrupa'da oryantalizmin yayılması bize örnek olmalı. Kendi form ve desenlerimize sahip çıkarak bu kültürü daha net, doğru ifade eden tasarımlar için çalışmalıyız. Birkaç yıldır nasıl her yerde Japon bluzları vardı, her koleksiyona girmişti. Bakarsınız gelecek sezonlarda iğne oyası çılgınlığı moda olur... Çizgilerimiz dünyaya hakim olur. Kimbilir? İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle hosçakalın...
DİĞER MAGAZİN HABERLERİ
 Tansa aşık
 Arkadaş mı sevgili mi?
 Eski günlerin hatırına
 Zerrin büyülüyor
 İkinciyi istiyor
 Kızına öğretememiş!
 Hızlı başkan Sarıgül
 Evren Paşa'nın kızı Dr. Bilal'le ortak oldu
 Heredot Cevdet bir yaşına daha girdi
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 atv 17.45
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.40
"Red Kit"
 Kanal D 16.50
"Her Yaş Güzel Olacak"
 Kanal D 17.10
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.20
"Yuvadan Bir Kuş Uçtu"
Erdoğan: Halk bizden estetik politika istiyor
Erdoğan: Halk bizden estetik politika istiyor
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 28 Mart yerel seçimlerinin startını...
ANAP'ta ağır toplar çekildi, yeniler geldi
ANAP'ta ağır toplar çekildi, yeniler geldi
NESRİN Nas'ı genel başkan seçerek kadın liderle yola devam...
BankEuropa'dan özel taşıt kredisi
BANKEUROPA, taşıt kredesi faiz oranlarını düşürdü. Banka, 31...
Kızıl Safak operasyonu ' '
"Saddam Avı"nda 600 özel eğitimli asker görev aldı. Tikrit'e yakın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.