kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Hakan Coskun @ SABAH
 

Manken cesareti

Ünlü manken Deniz Akkaya, neden solcu olmadığını "Avant-garde" adlı dergide yayınlanan söyleşisinde anlatıyor. Diyor ki: "Solcular, genel olarak eşitlik taraftarıdır. Eşit paylaşım, eşit giyinmek: Rusya'daki düzen gibi.. Herkesin eşit olduğuna ya da eşit olabileceğine hiçbir zaman inanmadım. Bunun doğru ve gerçekçi olmadığını düşünüyorum.. İstanbul Üniversitesi'nde okudum. Solcuların daha çok yaygara koparan, istediklerini baskıyla, şiddetle almaya çalışan bir taraf olduğunu gördüm. O yüzden uzaklaştım. Hem o kadar eşitliğin olabileceğine ben de inanmıyorum.. İnsanlar niye yaşarlar? Hep mertebe atlamak için, daha çok para, daha çok mevki.. Eşit şartlarda yaşamanın bir anlamı olmaz.." Bu görüşleri okurken siz de benim gibi "Ne kolay konuşuyor" diye düşündünüz mü? Sizi bilmem ama ben bayıldım bu rahatlığa, bu vurdumduymazlığa, bu kendinden emin tavra, bu müthiş cesarete..

***



Bir insanın kafasının bu kadar net olabilmesi, kendisine ne büyük bir avantaj sağlıyordur, kim bilir.. Düşünsenize: "Eşitlik" gibi insanlık tarihinin en çetrefil tartışma konusunu bir çırpıda çözüveriyorsunuz.. "Solculuk" gibi dünyayı en çok etkilemiş çağdaş düşünce akımlarından birini, üniversite amfisinde yapılan küçük bir gözlem ve yine küçük bir akıl yürütmeyle anladığınızı sanıyorsunuz. Bununla da kalmayıp 'karşı görüş' geliştirebiliyorsunuz. Hem de, bırakın tek satır Marx, Engels filan okumayı, ansiklopedilerdeki 'solculuk' maddesini okuma gereği bile duymadan.. Bunun ne büyük rahatlık, ne büyük konfor olduğunu düşündükçe Deniz Akkaya'ya imrenmemek elde değil.. Cesur mankenimizin önünde şapka çıkartıyorum!

***

İnsanlık tarihinin iki bin yıllık düşünce sorunlarının okul kantinlerinde, mahalle kahvehanelerinde "Dün akşam düşündüm de.." diye başlayan cümlelerle halledilmesini, bir ölçüde anlayışla karşılayabiliriz.. Sorun, aynı rahatlığın kamu önüne taşınmasında.. Bir de "kendine aşırı güven"in kaynakları üzerinde durmak gerekiyor. Mesela Deniz Akkaya'nın "solculuk" ve "eşitlik" üzerine konuşurken, "Ben ne yapıyorum? Ne kadar rahat konuşuyorum böyle?" dememesinin, söyledikleriyle ilgili en küçük bir kuşku taşımamasının nedeni ne olabilir? Nedir Akkaya'yı bu denli cesur kılan? Manken olmak mı? Güzel bir kadın olmak mı? Kendisine her konuda soru sorulup mikrofon uzatılmasının, bu cesaretin kazanılmasında bir payı olabilir mi? Bu sorulara yanıt arıyorum.. Bulduğum tek bir yanıt var: Akkaya'da var olan cesaretin bir benzerini zenginlerde de görüyoruz. Bol paraya sahip olmanın, her konuda ahkam kesmek için yeterli neden olduğunu sananların sayısı az değil.. Acaba diyorum, eşitlik, bu açıdan da önemli değil mi? Deniz Akkaya'nın bu konuda da fikir yürütmesini isteyelim mi? Ne dersiniz?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 CHP'ye brifing   / 12-12-2003
 Dine karşı din   / 11-12-2003
 Denktaş'ın şiiri   / 09-12-2003
 Manken cesareti (2)   / 08-12-2003
 Uçakta namaz   / 07-12-2003
 CHP’li Topuz’a ciddiyet çağrısı   / 05-12-2003
 Manken cesareti   / 04-12-2003
 Çiçek'ten İslam dünyasına çağrı   / 02-12-2003
 "Park edecek yer yok, en iyisi patlat"   / 01-12-2003
ALİ SAYDAM
Neden "SABAH" da "Morning" değil...
Geçen Perşembe...
İLKER SARIER
Su böreği ve iç pilav bekliyorum
Medyatik olmak modern...
SAVAŞ AY
Polis muhabirleri üvey evlat mı?
Hayatını polis...
REFİK DURBAŞ
Ulaşımda başarının yolu...
Elli yıldan beri tek taraflı...
EMRE AKÖZ
Deniz Seki'nin bacak politikası
CUMA akşamı gazetede...
Aliyev yarın toprağa veriliyor
ABD'DE tedavi gördüğü hastanede önceki gün 80 yaşında yaşamını...
Grip kabusu ABD'yi sardı
50 eyalete yayılan gripten 20 çocuk öldü. Halk aşı olabilmek için...
İDEAL FENER'E İLK ADIM
İDEAL FENER'E İLK ADIM
İlk devre net fırsatları kullanamayan Denizli, 2. devre çöktü. Ümit...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.