kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Ankara’nın Irak açmazı

ANKARA, başından beri olduğu gibi, Irak'ta yaşanmaya başlanan gelişmelerden hoşnut değil. Buna neden de ABD'nin Irak'taki politikası. Özellikle de PKK/KADEK unsurlarına yönelik tutumu. Bu sıkıntı, birkaç gün önce Ankara ziyareti sırasında Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Peter Pace de aktarılmış. PKK/KADEK konusunda Türk ve ABD Dışişleri bakanlıkları arasında yapılan toplantılarda verilen sözlerin hiç biri hayata geçirilmiş değil. Sadece Dışişleri bakanlıkları değil, istihbarat birimleri arasında yapılan görüşmelerde de CIA yetkilileri benzer sözler vermiş. Ancak bunlar sözden öte gitmemiş. Son olarak Genelkurmay İkinci Başkanı Pace ile yapılan görüşmede verilen söz ise, Şubat ayında süresi dolacak olan Eve Dönüş Yasası sonrasında bir girişimin yapılacağı yönünde. Ankara'daki hava ise umutsuz. Nedenlerine gelince; Önce, yurt içinde PKK/KADEK ile mücadelede doğru ve sonuç alıcı bir politikanın izlenmediği kabul ediliyor. Eve Dönüş Yasası'nın Meclis'ten istenildiği gibi çıkmaması, Abdullah Öcalan'ın iyi kullanılamaması bunların başında geliyor. Daha da önemlisi, PKK/KADEK'e katılan gençlerin ailelerinin ikna edilmesinde zorluk çekildiği de kayda geçirilen bir diğer gerçek. ABD açısından bakıldığında ise durum daha vahim...

Cesaret verici girişimler
Washington bir ay önce PKK/KADEK'in Kuzey Irak'ta kongre yaptırmayacağı sözünü veriyor. Buna rağmen, PKK/KADEK gazetecileri çağırıp herkesin gözü önünde rahatlıkla kongresini gerçekleştiriyor. Bölgede orta rütbedeki bazı ABD subayları ise PKK/KADEK yöneticileriyle Mahmur ve Hakurk kamplarında buluşup dostane ilişkiler içinde örgütü cesaretlendirici davranışlarda bulunuyor. Bunlara ilişkin ABD yetkililerine yapılan bildirimlerden de sonuç alınamıyor. Eylül'de Almanya'da PKK/KADEK'in düzenlediği kültür festivalinde Hıristiyan bir grubun temsilcisi olarak ABD vatandaşı bir bayan örgütü destekleyici açıklamalarda bulunuyor. ABD'ye bu bayanın kim olduğu ve teröre destek veren bu kişilerin neden engellenmediği sorusu yöneltildiğinde verilen yanıt 'Kendi vatandaşımız hakkında bilgi veremeyiz' oluyor.

Kürt devleti adımı
ABD'ye, 11 Eylül saldırısı sonrasında Başkan Bush'un, "Teröristlerle birlikte olanlar da, mücadeleye katılmayanlar da bizim için teröristtir" sözü anımsatılıyor. Karşılığında "Biz bölgede Saddam güçleri ile uğraşırken, daha fazla kayıp verecek bir başka adım atamayız" yanıtı geliyor. Bütün bu gelişmelere ek olarak, son dönemde Irak'ın etnik ayrıma dayalı federatif yönetim yapısına kavuşturulması çalışmaları Ankara'daki şu görüşün ağırlık kazanmasına yol açıyor: "ABD'de bölgeye sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda Kürt meselesini de çözmek için gelmiştir. Bir siyasi ve coğrafi değişikliğin adımlarını atmak için ABD oradadır. Önce Kuzey'de federasyon kurulacak. Daha sonra bu federasyon Türkiye, İran ve Suriye'den buraya toprak katılımı ile devlet haline getirilecek. İran ve Suriye'nin çırpınışı da bundan dolayıdır."

Paradoks
ABD'nin bu girişimde ne kadar başarılı olacağı Irak'taki durumuna bağlı. Ankara'nın açmazı da bu noktada başlıyor. Bir yandan ABD'nin Türkiye'den de toprak katılımı ile bir Kürt devleti kurdurmasından endişe ediyor. Diğer yandan, "ABD Vietnam sendromuna girip Irak'tan çıkıp gider mi?" kaygısı yaşanıyor. ABD'nin Irak'tan çekilmesi durumunda bölgenin daha büyük bir bataklık haline geleceği, bundan en büyük zararı da Türkiye'nin göreceğini biliyor. Ankara bu paradoks içinde çözüm üretmekte zorlanıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 El Kaide’nin mesajı   / 06-12-2003
 Bakan Tüzmen'den "Çal koçum..."   / 05-12-2003
 İstanbul Avrupa Birliği Zirvesi’nde   / 03-12-2003
 Gül'den El Şara'ya gece yarısı telefonu   / 02-12-2003
MUHARREM SARIKAYA
Ankara’nın Irak açmazı
ANKARA, başından beri olduğu...
YAVUZ DONAT
Güncel sorular
İki hafta boyunca "Almanya'yı...
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.40
"Red Kit"
 TRT 1 17.20
"Yuvadan Bir Kuş Uçtu"
 TRT 1 18.05
"Pako'ya Mektuplar"
 TGRT 16.00
"Ekstra Magazin"
‘Öldüren kader kurbanı oluyor, ya biz?’
Adana’da aşkına karşılık vermediği için sabıkalı Necmettin But...
Sen karışma moruk!!
"Şunları biraraya toplayayım. Bir güzel muhabbet edelim" diye...
Çatal-bıçak daveti
Çatal-bıçak daveti
Sofra sanatı üzerine yoğunlaşan, dünyanın prestijli markası...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.