kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Güncel sorular

İki hafta boyunca "Almanya'yı... Almanya'da destan yazan Türkler'i" anlattık... Bugün ise Almanya gözlemlerinin ışığında "birkaç soruyu" gündeme taşıyacağız. Almanya'da "siyaset kanalları" Türkler'e açık. Hangi belediyeye gittiysek "Meclisinde" Türk vardı. Eyalet parlamentolarında da... Federal Parlamentoda da. Ama biz "aynı kanalı" onlara açıyor muyuz?

***


Alanya'da "dörtbin yabancı" mülk aldı. Yüzde 70'i Alman. Alanya Belediyesi onlara "mezarlık tahsis etti." Kilise olmadığı için "ibadet yeri" tahsis etti. "Eski... Kullanılmayan kiliseyi" Kültür ve Turizm Bakanlığı "restore etme kararı aldı." Gazipaşalı bir kasap, Alanya'da "yaban domuzu kasap dükkanı" açtı. Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, "onların da Belediye Başkanı... Onlarla çok iyi ilişkiler içinde." Ama Alanya Belediye Meclisi'nde "onlardan tek kişi bile" yok... Neden?

***


Şimdi çok kişi "şu itirazda" bulunacak: - Avrupa'da siyaset yapan Türkler, o ülkenin vatandaşlığına girdiler... Ya Alanya'da yaşayan yabancılar? 1999 yerel seçimlerinde Alanya'da "Türk vatandaşlığına geçmiş olan" 13 yabancı kökenli seçmen oy kullandı. Birkaç ay sonraki seçimde bu sayı "yüzü aşacak." Seçim yaklaşırken "bu konuyu" siyaset sektörünün dikkatine sunmak istedik.

***


Bir Türk, Almanya'da ev almak isterse... "Satıcı ve alıcı" notere giderler. Alıcı "evin parasını" notere verir. Ve o anda "eve girip, oturabilir." Noter, tapu işlemini bitirir ve "parayı, evin sahibine öder." İşlem "şipşak... Bir saat bile sürmez." Ya bizde? Yanıtı Alanya Belediye Başkanı Hasan bey versin: - Talep çok... Ama her satış işlemi için Ege Ordu Komutanlığı'nın izni gerekiyor... Bu izin bazen zaman alıyor... İş uzayınca yabancı, mülk almaktan vazgeçiyor... Veya başkasının adına alıyor... Sonra o başkası, evin üzerine yatıyor. Hasan Sipahioğlu'nun "akıl erdiremediği" bir şey var: - Diyelim ki bir apartmanda on Alman daire almış, yıllardır oturuyor... Aynı apartmanda bir Alman daha daire alacak olsa, yine Ege Ordu Komutanlığı'nın izni gerekiyor... Neden?

***


Almanya'da konuştuğumuz yetkililere hep "şunu" sorduk: - Siz özelleştirmeyi "nasıl" başardınız?.. Ve biz "neden" yapamıyoruz? Aldığımız yanıt: - Biz özelleştirme öncesi medya, sendika, sivil toplum örgütleri, öğretmenler ve kilisenin desteğini aldık... Halkın desteği olmadan özelleştirme yapılamaz... Siz halk desteğini aramadan, halkı ikna etmeden özelleştirmeye soyundunuz... Hatanız orada.

***


Almanya'da "güç ve itibar araştırması" da yaptık. Ve gördük ki "güç" de "itibar" da siyaset sınıfında değil. "Belediyeler, başta sendikalar olmak üzere sivil toplum örgütleri, öğretmenler ve kilise" Almanya'nın "dörtlü sacayağı." "Güç" de onlarda, "itibar" da. Siyaset "daha geriden" geliyor.

***


Almanya'da her eyalette "yatırımı teşvik dairesi" gördük. Ve her belediyede "ticaret yapmak isteyenlere" hizmet veren bir büro. (Gewerbeamt) Bu büroya girip "yapacağınız işle ilgili" bir form dolduruyorsunuz. Bir yandan size "çay, kahve" ikram edilirken, bir yandan da "bütün işlemleriniz" hızla yürütülüyor... Ticaret Odası, vergi, kayıt. Ne "pul" var, ne "harç", ne de herhangi bir "ücret." Almanlar'a "bunu nasıl becerdiniz" dedik. "Eğitimle" dediler: - Bürokratı eğiterek. İşte "bizim yapamadığımız."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Avrupa’daki ilk ekranımız   / 06-12-2003
 Bilinmeyen Metropol   / 05-12-2003
 Avrupa’nın “dönerle” fethi   / 04-12-2003
 Kapkaçı nasıl önledik?   / 03-12-2003
 Welcome package...   / 02-12-2003
 Düdüklü protesto...   / 01-12-2003
MUHARREM SARIKAYA
Ankara’nın Irak açmazı
ANKARA, başından beri olduğu...
YAVUZ DONAT
Güncel sorular
İki hafta boyunca "Almanya'yı...
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.40
"Red Kit"
 TRT 1 17.20
"Yuvadan Bir Kuş Uçtu"
 TRT 1 18.05
"Pako'ya Mektuplar"
 TGRT 16.00
"Ekstra Magazin"
‘Öldüren kader kurbanı oluyor, ya biz?’
Adana’da aşkına karşılık vermediği için sabıkalı Necmettin But...
Sen karışma moruk!!
"Şunları biraraya toplayayım. Bir güzel muhabbet edelim" diye...
Çatal-bıçak daveti
Çatal-bıçak daveti
Sofra sanatı üzerine yoğunlaşan, dünyanın prestijli markası...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.