kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Barbarların İstilası

Dipsiz Kuyu'da "tanıtım" pek olmaz. Ancak, mesela bir kitabın, bir filmin, bir insanın yüreğimde, aklımda yaptığı "uyarıcı" etki üstüne onları anar, uyarının etkilerini paylaşmaya çabalarım bazen. Bu da öyle bir şey. Birlikte yaşanırken tadı kaçırılan, çoğu kez değerleri ıskalanan, sonlu ve sınırlı olduğu pek düşünülmeyen hayatın, bir ölüm sürecinde "hayat" olarak kutsanmasına dair. Reklamı, gürültüsü, çok sayıda salonu olmayan mütevazı bir Kanada filminden içime işleyenler. Yakınınızda bir yerlerde oynuyorsa, "Barbarların İstilası"na belki gider, kendi manalarınızı da çıkarırsınız zaten.

***


Kimileri, ölümün hiç akla getirilmemesinin, "hiç ölmeyecekmiş gibi yaşanması"nın hayata asıl lezzeti, asıl motivasyonu kattığını düşünür. Kimileri ise, asıl "ölümün hiç unutulmaması"nın hayatı daha değerli, başkalarıyla paylaşımları daha insani kılacağı, bir nefis, vicdan ve akıl terbiyesi olacağı kanaatindedir. Aslında, bir çok ahlak öğretisinin yanında, dinler de büyük ölçüde bu ikinciyi vaaz etmeye çalışır; hatta "ölümden sonraki hayat"a vurgu da yaparak. Hesap verme anını telkin ederek. Biraz da, onunla adeta tehdit ederek. Fark ediyorum ki, "ölümden sonra hayat" üstünde pek durmasam da, giderek daha fazla, "ölümün hep hatırlanarak yaşanması" görüşüne yakın düşer oldum. Çocukluğumun daha altıncı yılında babamı kaybetmiş olmanın, hani o "doyamamışlığın, yaşanamamışlığın" etkisiyle hep içimde bir yerlerde diri olmuştu bu duygu ama... Zamanla; sevdiklerim, tanıdıklarım, özellikle genç sayılanlar yakınımda daha çok gider oldukça... Hiç tanımadıklarımın ölümlerinden bile hayat üstüne çıkarsamalar yapmaya meylettikçe, daha daha yakın düşer oldum. Böylesi doğrudur, iyidir demiyorum elbette. Ama hayat-ölüm ilişkisine nasıl bakarsak bakalım, ikisi de var ve ikincinin birinciyi nerede kıstıracağı genellikle belirsiz.

***


Film, aslında "belirli, beklenen, vadeli" bir ölümün, bitişinin farkında olunan bir "hayat"ın çevresinde, son günleri yüzleşme ve muhasebelerle idrak etme kadar, yaşananların tüm tadını, tüm zaaflarıyla beraber "hep birlikte son kez yeniden paylaşabilme" üstüne. Mutlulukları hep sorunlarla, bunalımlarla yontulmuş bir hayatın son anlarını, o mutluluk, yakınlık, birliktelik hassasına, içten olduğu kadar, kurmaca çabalarla da son kez kavuşturabilme üstüne. Yaşadıklarımız, yaşayamadıklarımız, gururlarımız, pişmanlıklarımız, yapabildiklerimiz, yapamadıklarımızla "biz" olduğumuzu... Bunların hepsinin bileşiminde sadece acıyı, üzüntüyü, kayıpları değil, keçiboynuzu tadı gibi kalmış hayat lezzetinin de, pekala lezzetli olduğunun kavranmasını hatırlatmak üzerine. Hayatın ölüm bilinciyle daha değerli, daha keyifli, daha duyarlı, daha paylaşmacı... muhteris değilse de daha tutkulu kılınabileceği... Ölümün de ancak bu "hayat bilgisi"yle daha katlanır olabileceği üzerine.

***


Kim bilir, filmi her gören belki aynı kıssadan hisseyi çıkarmaz. Ne değişir ki! Şu anda ölümümüzün kesin olduğunu idrak etsek, hiç ölmeyecekmiş gibi mi, ölecekmiş gibi mi yaşamayı ve çevremizle hangisi çerçevesinde, nasıl ilişki kurmayı tercih ederiz? Film bir yana, bu soru hayatın orta yerinde, ölümün menzili içinde hep yok mudur? Hiç sormasak, hiç akıl, yürek ve vicdan yormamış olsak bile... Ya bir ölüm sürecinde ya bir ölümün yakınında hala yaşarken, "muhasebe, icmal, tefekkür" talep edecek yok mudur?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Nazar etme ne olur!..   / 01-12-2003
SAVAŞ AY
Subaşı’ndan zaptiyeye zaman tüneli!..
Sen uzaklarda...
REFİK DURBAŞ
Sis: Anayurdu anıların...
Neredeyse bir hafta oldu, sis...
EMRE AKÖZ
Cosmo kızı dine döndü
Bazı haberler vurucudur,...
UMUR TALU
Barbarların İstilası
Dipsiz Kuyu'da "tanıtım" pek olmaz.
Bush’a karşı omuz omuza
Ünlü rock’çılar, 2004 seçimi öncesinde George Bush’un yeniden başkan...
Sivrisineğin sırrı çözüldü
Sivrisineklerin kimi, neden ısırdıkları sonunda anlaşıldı
NEDEN...
AH O 9 SANİYE
AH O 9 SANİYE
3 yıllık ayrılıktan sonra yeniden lige dönen Bursa ekibi, 39 dakika...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.