kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



YAVUZ SEMERCİ


2.5 milyon turist gelmese ne olur?

İngiltere ve İtalya, vatandaşlarını 'Türkiye'ye gitmeyin' diye uyardığı için Türkiye'ye turist gelmeyecek mi?

UEFA, Galatasaray ve Beşiktaş maçlarının tarafsız sahada oynanması kararı alınca Avrupalılar korkacak mı?

Diyelim ki korktular, 1 milyon İngiliz, 200 bin İtalyan gelmedi. Ne olacak? Türkiye ne kaybeder?

Her yıl sektirmeden yaz tatilini bu ülkede geçiren milyonlarca Alman vatandaşı, bombalara alışkın Ruslar Antalya'dan neden vazgeçsin ki?

Veriler, akıllı politikalarla turizm gelirimizi, turist sayısı azalsa bile artırabileceğimizi gösteriyor.

Dünyayı yönetmiş bir çok imparatorluğa mekan olmuş İstanbul'u yılda 2 milyon kişi ziyaret ediyor. Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kurtulmak isteyen Hristiyanlar'ın 300 yıl boyunca saklandığı, dinlerini geliştirdiği, yer altı şehirleri inşa ettiği Kapadokya bölgesine gelenlerin sayısı sadece 1 milyon.

2002 yılında, 13 milyon turistin 9 milyonu güneşlenmek, denize girmek, miskinlik yapmak için (mayıs ile eylül arası) Ege ve Akdeniz sahillerine gitmiş. İstanbul'a hiç uğramamışlar. Uçaktan inip, 5 yıldızlı otellere giriyorlar, tatili burada bitirip evlerine dönüyorlar. Çarşıya bile çıkmıyorlar.

Sadece güneş ve denizin değil, tarihin peşinde koşanların sayısı ise (ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında) 5 milyon kişi.

13 milyon turist 8.4 milyar dolar döviz bırakmış. Kişi başına 639 dolar harcamışlar.

Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun verdiği bilgiye göre, kasım ayında 150 bin kişi Türkiye'ye gelmekten vazgeçmiş. Kasım aylarının ortalamasına bakıldığında yüzde 25 rezervasyon iptali, 95 milyon dolarlık da gelir kaybı olmuş. Diyelim ki, en kötü senaryo gerçekleşti. Yüzde 20 azalmayla, gelen turist sayısı 13 milyondan, 10 milyon 500 bine düştü. 1.5 milyar dolar kaybederiz. Bu rakam bizi sarsmaz.

Hedef, turistlere daha fazla harcama yaptırmak ve ülke içinde daha fazla dolaştırmak olmalı. Kişi başına yaptıkları harcamayı 800 ile 1000 dolara çıkarabildiğimizde tablo değişecek.

Örneğin, Aksaray, Kayseri, Nevşehir, Niğde (Kapadokya) Çorum, (Hitit) İstanbul gibi şehirleri onlar için, 'mutlaka görülmesi gereken yerler' haline getirmeliyiz.

Bunu kim yapacak?

Elbette turizm yatırımcıları. Ama onların önünü açmak destek vermek gerekiyor.

Türkiye'nin en büyük rakipleri, Portekiz, Yunanistan, İspanya neler yapıyor? Bu ülkelerde eğer turizm yatırımı yapıyorsanız, yatırımın yüzde 40 ile 75'i kadar kredi temin edebiliyorsunuz. Ülkesine göre değişmekle birlikte, kredinin vadesi birkaç yıl ödemesiz, 10 ile 20 yıla yayılıyor.

Ayrıca yatırımın belli bir kısmı için devlet karşılıksız hibe yapıyor. Altyapı yatırımlarının ise yüzde 20 ile 50'sini karşılıyor.

Türkiye ise sıfır teşvik, bol milliyetçilik ve içi boş kuvvet gösterileriyle debelenip, vakit kaybediyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır