kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



AB'de 'tribün' oyunu

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye "komşu" statüsü veren bir karar aldı. Avrupa Konseyi de, 2004'teki Türkiye toplantılarını terör gerekçesiyle erteliyor

Avrupa Parlamen-tosu'ndaki (AP) Hıristiyan Demokratlar, terör eylemlerini bahane ederek Türkiye'yi dışlamak için, bir manevra daha yaptı.

17 Kasım'da AP Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Genişleyen AB'nin komşuluk ilişkileri'ni konu alan 23 sayfalık raporda, AB'nin doğu ve güneydeki komşularıyla ilişkileri değerlendirilerek, "Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'nin gelecekteki tam üyeliği göz önünde bulundurulmaksızın, genişleyen AB'nin komşuluk ilişkileri içinde ele alınması" cümlesine yer verildi. Söz konusu 12. paragrafının rapordan çıkarılması için, Hollandalı parlamenter Joost Lagendijk bir değişiklik önergesi verdi, ancak sonuç alamadı. AP ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Bazı parlamenter arkadaşlar 2004'te yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaştıkça, Türkiye'yi iç politika malzemesi yapıyorlar. Bu çok yanlış ama, maalesef önümüzdeki süreçte buna benzer bir çok girişimle karşı karşıya kalacağız" dedi.

Hıristiyan Demokratlar'ın oyuyla AP Genel Kurulu'nda kabul edilen raporun 11. paragrafında ise, "Bulgaristan ve Romanya'nın 2007'de AB üyeliği ve Türkiye'nin AB Konseyi tarafından Aralık 2004 tarihinde alacağı karar ile tam üyelik perspektifinin bulunduğu" vurgusu yapıldı. Avrupa Parlamentosu'nun toplam 626 sandalyesinden 232'sinde, 15 AB üyesinin Hıristiyan Demokrat milletvekilleri oturuyor. AK Parti'nin de üye olmak istediği Hıristiyan Demokratlar, Türkiye'nin AB üyeliğine en soğuk bakan grubu.

Kararları tavsiye niteliği taşıyan ve Avrupa Konseyi üzerinde yaptırım gücü bulunmayan AP'nin bu kararının ardından, Avrupa Konseyi de, Türkiye'deki faaliyetlerini, terör olaylarını gerekçe göstererek ertelemeyi gündeme aldı. Buna göre, Konsey'in Türkiye'ye ziyaretleri tek tek incelenecek ve Özel Kalem onay verirse gerçekleşecek. AB'nin Türkiye'ye insan hakları alanında çok sayıda faaliyeti bulunuyor.

Fikret AYDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır