kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Hayalet Operasyonu

Çarşamba - 20.27 (ABD); Başkanlık uçağı Air Force One, Andrews Hava Üssü'ne doğru havalandı. 21;15; Gazetecilere üzerinde başkanlık mührü bulunan kartlar dağıtıldı.

Gidilecek yer, varış saati, irtifa gibi bilgiler yazılıydı. Irak'a giden ilk ABD Başkanı'nın ziyaretinde Associeted Press, Reuters, Bloomberg, AFP gibi haber ajanslarından muhabirler ile Fox News televizyonundan yapımcı ve iki kameraman, Washington Post gazetesi temsilcisi vardı. Gazetecilere Bağdat'ta yeni cep telefonları verileceği söylendi.

22:31; Uçak Andrews Üssü'ne indi.

22:45; Muhabirler kendilerini Bağdat'a götürecek ikiz Air Force One'a aktarıldı. Uçağa binerken gazetecilere el sallayan Bush, telefon etmemelerini işaret etti.

23:06; Air Force One, Bağdat'a doğru havalandı. Bush'a eşlik eden Condoleeza Rice ve Andrew Card'ın dışında iki Beyaz Saray basın danışmanı daha uçaktaydı. Beyaz Saray Haberleşme Sorumlusu Dan Barlett, gazetecilere eğer Bush'un bu ziyareti dışarı sızarsa, havada derhal geri dönecekleri uyarısında bulundu. Uçağın telefon sistemi kapatıldı. Sadece birkaç güvenli telefon hattı acil durum için bekletildi.

Bush, ziyaretin gizli kaldığından emin olmak için, inişten 3 saat önce son olarak video konferans yöntemiyle Başkan Yardımcısı Dick Cheney'i aradı. Herşey yolundaydı. Ancak bir ara British Airways'e ait bir yolcu uçağı, Air Force One'ın yakınından geçti. Pilot, telsiz hattına girerek "Air Force One'ı mı gördüm?" diye pilota sordu. Pilot "Hayır sadece Gluf Stream 5" dedi. Yani daha alt düzey bir ABD resmi uçağı olduğunu söyledi.

08:30; Gazetecilere güvenlik için kamuflaj pantolon ve ceketler, kurşun geçirmez yelekler dağıtıldı.

VE BAĞDAT'A GELDİLER
Bağdat saatiyle 17:09; Başkent havalimanına yaklaşan Air Force One'da bütün ışıklar kapatıldı, uçağın pencere perdeleri indirildi.

17:31; Bush ve beraberindekileri taşıyan uçak Bağdat'a indi. Havalimanındaki görevliler uçağın Air Force One olduğundan habersizdi. Bush'un ziyaretini Irak'taki sivil yönetici Paul Bremer, General Ricardo Sanchez ve Bush'un gideceği üssün komutanı biliyordu. Bush, bir ambulansın da eşlik ettiği 12 araçlık konvoyla, Bob Hope Aşevi'ne gitti. Bremer'in kendileriyle Şükran Günü yemeği yiyeceğini sanan 600 asker, karşılarında Bush'u görünce alkış ve tezahüratlarda sevinç gösterilerinde bulundu. Bush, "Sıcak yemek yiyecek bir yer arıyordum. Beni davet ettiğiniz için teşekkür ederim" diyerek askerlerden büyük alkış aldı. Askerleryle birlikte Şükran Günü yemeğini yiyen Başkan ve beraberindekiler, askerlerle fotoğraf da çektirdiler

19:56; Gazeteciler yeniden Air Force One'a bindirildi.

20:00; Uçak havalandı. Gazetecilerle kısa bir konuşma yapan Bush, "Eğer bana eşlik etme imkanınız doğmasaydı bu ziyareti yapmayacaktım" dedi. Bush'un uçağı güvenli şekilde alandan kalktıktan sonra, dönüş yolunda gazetecilere sürpriz ve sır ziyaret hakkında haber yapma izni verildi. Dünya, Bush'un gezisini o evine dönerken öğrendi. Teksas'taki çiftliğinde onu bekleyen babası ve annesi ise o eve geri döndükten sonra...

BAŞKAN'IN ZİYARETİNDEN NOTLAR...

Kızarmış hindi yedi
* Şükran Günü için önce Afganistan, sonra da Bağdat'taki Amerikan askerlerini ziyaret eden Senatör Hillary Clinton'un gezisi, son anda öğrenilen Bush ziyaretinin gölgesinde kaldı.

* Çiftliğinden tebdili kıyafet kaçışını anlatan Bush, "Bizi siyah camlı normal bir arabaya bindirdiler. Beyzbol şapkamı yüzüme iyice indirdim." dedi.

* Air Force One uçağı, kimse istikametini öğrenmemesi için her zaman kullandığı üst düzey güvenlikli şifresini ve radyo hattını kullanmadı. Uçuş 13 saat, toplam ziyaret ise 33 saat sürdü.

* Bush, Bağdat'a yaklaştıklarında kokpite girerek pilotlarla sohbet etti.

* Andrew Card ve Bush, bu gizli Irak ziyareti planlanırken konuşmalarında şifreli cümleler, kodlamalar kullandı.

* Bush'un kızları Jenna ve Barbara, babalarının Bağdat'a gideceğini uçak kalkmadan bir saat önce öğrendi. Başkan'ın ziyaretini sadece Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Merkez Karargah Komutanı General John Abizaid biliyordu.

* Bush, ziyaret fikrini "Eğer kimseye zarar vermeyecekse ve risk doğurmayacaksa kabul edebilirim" dedi.

* Irak'taki üste yediği Şükran Günü yemeğinin menüsünde kızarmış hindi, kızılcık sosu, turşu, tereyağlı patates pure, haşlanmış mısır, elma ve çilekli pay, kabak tatlıları, yeşil fasulye, salatalar, fındık, narenciye suları ve alkolsüz malt birası vardı.

* Irak'taki birliklerin komutanı General Sanchez, ziyareti sadece 72 saat önce öğrendi.

* Washington Post gazetesi, Irak ziyaretinin Bush'un başkanlığının en önemli üçüncü "anı" olduğunu yazdı. Yorumda ilkinin 11 Eylül saldırılarından 3 gün sonra ziyaret ettiği enkazda yaptığı konuşma, ikincisi ise Irak'tan dönen Abraham Lincoln uçak gemisine kendi kullandığı uçakla 1 Mayıs'ta inmesi olduğu belirtildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır