kapat
27.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Loizidu'ya yine ödeme yapmadık

Dışişleri Bakanı Gül, "Bizim beklediğimiz bir formül var. O gerçekleşirse o zaman, yoksa yok" dedi

Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin Türkiye'ye, Kıbrıs'lı Rum kadın Titiana Loizidu'ya yaklaşık 1 milyon doları bulan tazminatı ödemesi için tanıdığı 1 haftalık ek süre dün doldu. Dışişleri Bakanlığı, tazminat tutarını örtülü ödenekten Strasbourg'a aktardığı halde Türkiye'nin öne sürdüğü şartlar kabul edilmediği için ödeme yapılmadı.

Türkiye ve Avrupa Konseyi arasında yapılan görüşmelerde tazminatın ödenmesinin AİHM'deki benzer davalara emsal teşkil etmemesi ve 1996 yılında alınan ve Türkiye'yi "mülk ihlali" yapmakla suçlayan esasa ilişkin kararın 2005 yılının sonuna ertelenmesinin kayda geçirildiği bir metin hazırlandı. Konsey üyelerinin çoğunluğunun metin üzerinde mutabık kaldıkları, ancak Rum-Yunan ikilisinin baskısıyla genel uzlaşmaya varılamadığı bildirildi.

GÜL'DEN YOKSA YOK
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Loizidu tazminatının ödenmesi konusunda, "Bizim beklediğimiz bir formül var. O gerçekleşirse o zaman, yoksa yok" dedi. Avrupa Konseyi'nin büyükelçiler seviyesinde toplanan delegeler komitesi, geçen hafta yapılan toplantıda, AİHM kararının yerine getirilmesi için Türkiye'ye son olarak bir haftalık süre vermişti. Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'nin arabuluculuğunda, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının en asgari düzeye indiğini belirten diplomatik kaynaklar, sorunun kısa sürede çözümlenmesinin beklendiğini söylediler.

ATİNA DİRENİYOR
Atina'yı ziyaret etmekte olan Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Türkiye'nin AİHM'in verdiği kararı kayıtsız şartsız uygulaması gerektiği gibi, Titina Loizidou'nun Girne'deki evine geri dönmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis te, Türkiye'nin gerek AİHM'in, gerekse de BM'nin Kıbrıs ile ilgili kararlarını uygulaması durumunda Avrupa yolunda attığı adımları destekleyecek daha çok dost ülke bulabileceğini söyledi.

Dün sabah saatlerinde bir araya gelen Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi toplantısı da akşama kadar sürdü. Türkiye'yi temsilen görüşmelere Avrupa Konseyi'ndeki daimi temsilcisi Büyükelçi Numan Hazar katıldı.

46 ülkeli Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, Türkiye'ye karşı "aşamalı" olarak bir dizi yaptırımı uygulayabilecek. Öneriler arasında, Avrupa Konseyi içinde, komisyon ve komitelerde Türklere önemli görev verilmemesi, Avrupa Konseyi'nin toplantılarına Türkiye'nin ev sahipliği yapmaması, Türkiye'ye parasal ceza verilmesi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantılarına katılanTürk parlamenterlerin yetki belgelerinin askıya alınması gibi önlemler bulunuyor. Önerilerin en sonuncu sırasında, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması yer alıyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 1996 ve 1998'de aldığı kararlara göre, Türkiye'nin Loizidou'ya gecikme faiziyle birlikte yaklaşık 1 milyon 100 bin dolar tutarındaki maddi tazminatı ödemesi ve Kıbrıs'ın kuzeyinde kalan 10 parsel arazisini kullanmasına izin vermesi gerekiyor.

Evren MESCİ - ANKARA - Fikret AYDEMİR - BRÜKSEL - Stelyo BERBERAKİS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır