kapat
27.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Sınırda yatılı bayramlaşma

Hatay'ın Cilvegözü sınır kapısında binlerce kişi kucaklaştı. Bayramlaşmaya Türkiye ve Suriye'den de üst düzey yetkililer katıldı. Suriye'den gelen beş bin kişiye izin belgesi verildi. Suriyeliler 48 saat boyunca Türkiye'de kalabilecek

Hatay ve Suriye'nin İdlip Kenti'ndeki akrabaların, Ramazan Bayramı nedeniyle 48 saat yatılı olarak gerçekleşecek ziyaretleri başladı. Hatay Valisi Abdülkadir Sarı, Reyhanlı İlçesi'nin Cilvegözü Sınır Kapısı'nda İdlip Valisi Hüseyin Ali Elhaddar, Vali Yardımcısı Selim Zekkur, Emniyet Müdürü Abdurrahman Karbuç ve diğer yetkililerden oluşan heyeti hediyeler vererek karşıladı. Vali Sarı, bayramlaşma töreni için Suriye'den 5 bin kişiye izin belgesi verildiğini anımsatarak, Reyhanlı ya da çevresinde akrabası bulunan Suriyeliler'in 48 saat süreyle kentte kalabileceklerini vurguladı.

Türk konukseverliği
Ziyaretlerle ilgili her türlü önlemin alındığını ifade eden Vali Sarı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yapılacak giriş-çıkışlarla ilgili tüm işlemlerin Reyhanlı Kaymakamlığı'nca yürütüldüğünü bildirdi. Sarı, "3 yıldır gerçekleşen bu ziyaretler, akrabaların yanı sıra iki ülke arasındaki dostluk bağlarını da güçlendiriyor'' dedi.

İdlip Valisi Elhaddar ise Türk insanının konuksever olduğunu, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Hatay Valiliği'nin görüşmelerin rahatça yapılabilmesi için büyük kolaylıklar gösterdiğini söyledi. Elhaddar, ''Vatandaşlarımıza gösterilen bu ilgi ve kolaylık bizleri çok mutlu etti. İnanıyorum ki; bu ziyaretler kırgınları barıştıracak, akrabaları kaynaştıracak. Türkiye ve Suriye'nin ilişkilerini daha güçlü kılmak için ilişkilerimizi hep zirvede tutacağız'' diye konuştu.

ARAÇLAR KONVOY OLUŞTURDU
İki heyetin görüşmesinin ardından, Suriye'den gelenler akrabalarıyla Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki Hac Konaklama Tesisleri'nde buluştular. Otobüslerle Suriye'den topluca gelen konuklar, kendilerini bekleyen akrabaları ile kucaklaşarak, onların temin ettiği araçlarla konuk olacakları evlere gittiler. Yaşlısı, genci, çocukları ile birbirleriyle sarmaş dolaş olan akrabalar duygulu anlar yaşadı. Suriye'den bayramlaşma için gelenler, 48 saat sonra tekrar ülkelerine dönecekler.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda son 3 yıldan beri gerçekleştirilen bayramlaşma nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun bir kalabalık yaşandı. Vatandaşlar, araçların konvoy oluşturduğu sınır kapısına güçlükle girerek Suriye'den gelecek yakınlarını Hac Konaklama Tesisleri'nde bekledi.

Kilis'te gerginlik
Kilis'te ise bu yıl 7.'si gerçekleştirilen sınırda bayramlaşma merasimi, yoğun güvenlik önlemleri ve Suriye güvenlik güçlerinin sert tutumu yüzünden olaylı bir şekilde gerçekleşti. İstanbul'daki bombalı saldırılar sebebiyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Türk ve Suriyeli vatandaşların birçoğu, El Muhaberat görevlilerinden sopa yedi. Oluşan izdiham nedeniyle birçok vatandaş ezilme tehlikesi atlatırken bazıları da baygınlık geçirdi. Öncüpınar Sınır Kapısı'nda ambulans olmadığı için rahatsızlanan kişilere müdahale edilemediği görüldü. Olayların artması üzerine takviye asker istendi. Görüntü almak isteyen basın mensupları engellendi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır