kapat
27.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Juventus tamam Chelsea sırada

UEFA'nın önceki gün verdiği, Türkiye'deki Avrupa Kupası maçlarını tarafsız sahaya alma kararı Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Oluşan tepkiler sonrası kararın değişme olasılığı doğdu

UEFA Acil Durum Komitesi'nin önceki gün Brüksel'de yaptığı toplantıda daha önce 2 Aralık'a ertelenen Galatasaray-Juventus ve 9 Aralık'taki Beşiktaş-Chelsea maçlarının İstanbul'da yaşanan bombalama olayları sonrası Türkiye dışında oynanmasına karar verilmiş; İzmir'deki Maccabi Haifa-Valencia UEFA Kupası karşılaşması da başka bir ülkeye alınmıştı.

Dün UEFA'nın Galatasaray-Juventus maçının yerini açıklaması bekleniyordu. Ancak Türkiye'nin tekvücut olup karara hükümet boyutunda büyük tepki göstermesi olayları farklı platformlara taşıdı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, UEFA kararından duyulan rahatsızlığı iletmek üzere İtalya ve İngiltere'nin Ankara büyükelçilerini konutuna çağırdı. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Vittorio Claudio Surdo ile dün sabah Dışişleri Bakanlığı konutunda görüşen Gül; öğleden sonra da İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott ile yine konutta biraraya geldi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, konunun artık diplomatik boyuta ulaştığını belirterek, UEFA'nın kararını değiştirebilmesi için, öncelikle Juventus ve Chelsea kulüplerinin itirazlarını geri almalarını sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.

KARAR UEFA'NIN KARARI
5 Yıl önce yine Galatasaray ile Juventus arasında benzer bir kriz yaşanmış ve o dönemde Türkiye topyekun İtalyan mallarını boykot etmişti. Şimdi benzer bir hareketin İtalyan ve İngiliz ürünlerine ve şirketlerine uygulanması olasılığı da, konunun hükümetler düzeyinde ele alınmasında bir etken oldu.

Devlet Bakanı Şahin, dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Basketbolda bir İtalyan takımı İstanbul'a gelip Ülkerspor ile Avrupa Ligi maçı yapıyor. Bu, son derece anlamlıdır. Uluslararası terörle mücadele, geri adım atılarak yapılmaz. Taviz verildiği taktirde üstünüze üstünüze gelir. UEFA'nın kararını değiştirmek için gerekli her türlü girişimde bulunacağız. Fakat herhangi bir sonuç alınamaması durumunda, Türkiye'nin ne gibi bir tavır alacağı konusunda son kararı Başbakan Erdoğan verecek" diye konuştu.

UEFA'nın maçların yerleri konusundaki kararını Cuma gününe (yarın) ertelediği öğrenilirken, UEFA'ya yakın kaynaklar, "Karar kulüplerin başvurusuyla değil, UEFA tarafından alındı. Bu yüzden Juventus veya Chelsea'nin 'İstanbul'a gitmek istiyoruz' demesi sonucu değiştirmez" dediler.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Başbakan Erdoğan ise dün Üsküdar'daki evinden çıkışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden aldığım bilgiye göre, İtalyan kulübü itirazını geri almış. Arkadaşlarıma 'Bunun yazılı belgesini isteyin' dedim. Ondan sonra neticelerden sizi bilgilendireceğiz" ifadesini kullandı.

Şimdi Hükümetin UEFA'ya yapılacak itirazla ilgili planı özetle şöyle

* Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, iki ülkenin büyükelçilerini çağırıp, itirazlarını geri almalarını, bu itirazlarını geri aldıklarına dair yazıların da Türk Hükümeti'ne ulaştırılmasını isteyecek.

* Bu yazılarla birlikte Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA'ya itirazda bulunacak. Burada Türk makamlarının en üst düzeyde güvenlik garantisi verdikleri de tekrar vurgulanacak.

* Yeni maç yerleri için Galatasaray ve Beşiktaş talepte bulunmayacak. Örneğin, Galatasaray'a alternatif stat önerisi için UEFA'nın verdiği süre 17.00'de doldu.

* Galatasaray Kulübü, 'Herhangi bir stat adı verirsek, olayı kabullenmiş oluruz' düşüncesiyle hareket ederek hiçbir bildirimde bulunmadı.

Erdoğan: İtalya İtirazını geri aldı
Bayramı İstanbul'daki evinde karşılayan Başbakan Tayyip Erdoğan, İtalya'nın maçın tarafsız bir sahada oynanmasıyla ilgili UEFA'ya yaptığı başvuruyu geri aldığını söyledi. Erdoğan, "UEFA'nın; Galatasaray'ın Juventus, Beşiktaş'ın da Chelsea ile yapacağı Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarının terörist saldırılar gerekçesiyle İstanbul yerine tarafsız sahada oynanması" yolundaki kararına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi

ULUSLARARASI TERÖRE PRİM
"Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile de konuyu görüştüm. Özellikle Juventus yönetiminin iddiasıyla alakalı olarak... Ve bakanıma söyledim. İtalya ve İngiltere büyükelçilerini Dışişleri'ne çağırmak suretiyle, her iki ülkenin de UEFA'ya olan itirazlarını geri almalarını, bu itirazlarını geri aldıklarına dair yazılarını da bize göndermek suretiyle ekli bir itiraz ile bizim federasyonumuzun UEFA'ya itirazını planladık. Bu, işin şu andaki prosedürü. Ancak, olaya yaklaşım tarzına gelince, bir defa ben bu olayı uluslararası teröre karşı bir dayanışma değil, tam aksine uluslararası bir prim olarak görüyorum. Ve bu ne yazık ki bir dayanışma anlayışı değildir."

Federasyon itirazını gönderdi
UEFA'nın, G.Saray-Juventus ve Chelsea-Beşiktaş Şampiyonlar Ligi maçlarını Türkiye dışına alma kararına Futbol Federasyonu'ndan resmi tepki gönderildi. Federasyon'dan UEFA Müsabakalar ve Operasyon Birimi'ne gönderilen metinde ağır eleştirilere yer verildi. UEFA'nın aldığı kararın öncelikle basından öğrenildiği ve resmi yazının ise ancak dün 10.45'te ulaştırıldığı kaydedilen yazıda, şu görüşlere yer verildi

"Alınan kararı Türkiye Futbol Federasyonu olarak kabul etmemiz mümkün değildir. İstemiş olduğunuz devlet garantileri bizzat Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından imzalanarak gönderilmiştir. Buna rağmen ülkemizi hiçe sayarak bu kararı almış bulunuyorsunuz. Terör olaylarının dünyanın her ülkesinde olabilir. Bu gibi bombalama olaylarının daha önce de İngiltere, İspanya ve Fransa'da gerçekleştirildiği bilinmektedir. Türkiye gayet güvenli bir ülkedir. Hatta bugün (dün) Erkekler Avrupa Basketbol Ligi'nde Ülkerspor'la İtalya'nın Lottomatica Roma takımları arasındaki karşılaşma İstanbul'da oynanacaktır."

Futbol Federasyonu; alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini isterken, aksi halde İsviçre'deki Hakemlik Mahkemesi'ne başvuruda bulunabileceğini belirtti.

JUVENTUS NE DİYOR?

Talep bizden çıkmadı ama memnunuz...
UEFA'nın kararı İtalya'da büyük yankı bulurken İstanbul'a gitmemek için büyük uğraş veren Juventus Kulübü yetkilileri ise "Bizim İstanbul'a gitmemek gibi bir talebimiz olmamıştı" açıklamasını yaptılar.

Juventus Genel Direktörü Luciano Moggi, "Sevinçliyiz. Türkiye'ye gitmek istemediğimiz doğru değildi, bu yönde bir talebimiz de olmadı ama UEFA sağduyuyla hareket etti. Dolayısıyla karşılaşmanın tarafsız bir sahada oynanmasını memnuniyetle kabul ediyoruz" dedi.

Teknik Direktör Marcello Lippi de "Bizimkisi korku değildi, mantıklı olmanın gereğiydi. Herkes İstanbul'dan kaçmaya çalışırken oraya top oynamaya mı gidecektik? Bu, anlamsız bir şeydi" yorumunu yaptı.

BEŞİKTAŞ'IN TEPKİSİ

Bu skandal karara pabuç bırakmayız
Beşiktaş ikinci Başkanı Hüsnü Güreli, kararı "Çok büyük bir skandal" olarak yorumladı ve "Bu ucuz ve skandal karara pabuç bırakmamak için her türlü girişimi yapacağız" dedi.

Güreli, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde terör olayları sürerken oynanan maçlar var. Gerekli itirazları yapıyoruz. Yönetim kurulu olarak bazı kararlar aldık. Ancak asıl önemli olan konu, bu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne ve milletine karşı alınmış bir karardır. Bu tip kararlar terörün engellenmesini önler. Bu tip uygulamalar karşısında ulusça birleşmeliyiz. Uluslararası platformda da hukuki girişimleri sonuna dek yapacağız. Bu ucuz ve skandal karara pabuç bırakmamak için her türlü girişimi yapacağız. Saygısızca bir karar. UEFA'dan böyle bir karar çıkması düşündürücü" diye konuştu.

GALATASARAY'IN TEPKİSİ

Bu bir komplodur tavrımızı koyarız
Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, "Sayın Başbakan ile telefonla görüştüm. Konuyla yakından ilgilendiğini ve konunun devlet politikası olduğunu izah etti" dedi. Ramazan Bayramı nedeniyle Bursa'da bulunan Canaydın, Başbakan Erdoğan'ın konuyla ilgili toplantı düzenlemesi halinde İstanbul'a gideceğini belirterek şöyle konuştu

"Sayın Başbakan, UEFA'nın aldığı kararın teröre prim vereceğini söyledi. Ben de aynı kanaatteyim. Federasyon ve devlet olarak ne karar alınırsa ona uyarız." Canaydın, önceki gece katıldığı bir canlı yayında da, "Bu bir komplodur. UEFA'nın bu kararına sonuna kadar direnecek ve tavır koyacağız. Bu, sadece Galatasaray ve Beşiktaş'ın değil, Türkiye'nin sorunudur. ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra hiç mi spor karşılaşması oynanmadı?"


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır