kapat
27.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Etiketteki çip, market hırsızlarını ele verecek

Perakende sektöründe cironun yüzde 1.7'si tutarındaki mal, satılamadan kayboluyor. Bunun sebebi personel ve müşteri hırsızlığı Wall-Mart, Marks & Spencer ve GAP'in dünyada denediği çipli etiket sistemine Türkiye'den bir hipermarket de hazırlanıyor

Paradan para kazanma dönemi sona erince operasyonel kârlılığın önemini fark eden market zincirleri, şimdi verimliliği artırmanın derdine düştü. Dünya şirketleri maliyetleri düşürmek, verimlilik, kârlılık ve müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla "iş zekası" olarak tanımlanan teknoloji çözümlerine yönelirken, Türkiye'de de bu konuya ilgi artmaya başladı.

Türkiye'deki perakende zincirlerine karar destek sistemleri ve iş zekası konusunda hizmet veren Obase'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve E-İş Grup Başkanı Bülent Dal ile Obase'nin hizmetlerini ve perakende sektöründe yaşanan gelişmeleri konuştuk. Ve o cıvıl cıvıl ürünlerin sıralandığı raflarda, sadece ürün değil, akla gelmeyecek pek çok çalışmanın da saklandığını öğrendik

* Obase tam olarak ne yapıyor? Müşterileriniz kimler?

Şirket, detay veriye ve çok sayıda müşteriye sahip tüm şirketler için karar destek sistemleri geliştirmek üzere 1995 yılında kuruldu. Yıllar içinde perakende sektöründe uzmanlaştık. Şu anda da ekonomik kriz sonrası şirketlerin doğru yatırım kararları ile toparlanma sürecine katkıda bulunmak ve verimliliğini artırmak üzerine yoğunlaştık.

Perakende sektörüne yönelik sunduğumuz kurumsal bilgi teknolojileri çözümleri ile bu pazarda yüzde 56'lık bir paya sahibiz. Şimdi perakende sektöründeki deneyimimizi, veri analiz ederek bilgiye dönüştürmeye ihtiyaç duyan diğer tüm sektörlere de taşımaya başladık. Migros, Gima, Tansaş, Marks&Spencer, Abbate, Benetton, Çarşı gibi perekande zincirlerinde Karar Destek Sistemlerinde elde ettiğimiz know-how'ı Turkcell gibi telekomünikasyon şirketlerinin de hizmetine sunuyoruz.

BOŞ KUTULAR RAFTA
* Perakende zincirlerinde en önemli aksaklık nedir?

Birincisi 'yok satma.' Yani rafta ürün olmaması. Bunun çeşitli nedenleri var. Bir diğeri de stok kayıpları. Tüm dünyada perakendeciler stok kaybını azaltmaya yönelik olarak çalışıyor. Kimi ürünlerde hırsızlık oranı çok çarpıcı. Örneğin Doğu Bloku'ndaki marketlerde en fazla Gillette Mac 3 hırsızlığına rastlanıyor. Bir markette ortalama stok kaybı 1.7 iken, bu ürünün stok kaybı yüzde 30. Türkiye'de de aynı üründe hırsızlık dikkat çekici olduğu için bazı perakendeciler raftaki boş kutuyu, kasadaki dolusuyla değiştiriyor. Araştırmalara göre, marketlere stok kaybı oranı yüzde 1.7. Bunun yüzde 48'i personel, yüzde 32'si müşteri hırsızlığından kaynaklanıyor. ABD ve Avrupa, hırsızlığı önlemek için etiketlere özel bir çip yerleştirilmesi uygulamasına yavaş yavaş hazırlanıyor. RFID (Radio Frequency Identification) denen sistemle ürün etiketine yüklenen çip, ürünün mağazadan çıktıktan sonra gittiği güzergahın izlenmesini sağlıyor. Wall-Mart, Marks & Spencer ve GAP bazı mağazalarında bu sistemi uygulamaya başladı.

Şu anda bir çipin maliyeti 25-30 cent. Ancak zamanla 5 cent'e kadar düşmesi bekleniyor. Ve Türkiye'deki büyük perakende zincirlerinden biri de bir yıl içinde bu uygulamaya geçmeye hazırlanıyor.

STOK YÖNETİMİ DEVRİ
* Marketlerdeki diğer verimsizlik nedenleri neler?

Stok maliyetleri tabii. Son dönemde tedarikçiyle e-ticaret yöntemiyle alışveriş yapan Migros, Tansaş ve Gima'da belirgin kârlılık artışları oldu. Örneğin Migros'un en büyük cirolu malverenlerinden X firmasının tüm depolardaki stoğu 12 günden 7.9 güne indi. Stoksuzluk nedeniyle meydana gelen satış kayıpları azaldı ve e-ticaret sistemi ile çalışan firmaların raf bulunurluk oranlarında yüzde 5-10 arasında değişen iyileşme oldu.

Yine e-ticaretten önce Migros'un en yoğun çalıştığı malverenlerden Z firmasının 100 faturasının 30'u için fark faturası düzenleniyordu. Bugün Migros'un siparişleri ile Z firmasının irsaliyeleri arasındaki farklar ortadan kalktı; artık, Z firmasının 100 faturasının sadece 7'si için fark faturası düzenleniyor.

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır