kapat
27.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



AB Türkleri geliyor

Almanya ve Fransa'nın sürekli büyüyen bütçe açıkları AB'yi ikiye böldü. Avrupa Komisyonu'nun bu iki ülkeye yaptırım uygulamaması tepki çekti. İspanya Başbakanı Aznar, "İstikrar Paktı darbe aldı" dedi

Büyüme ve işsizlik sorununu çözmek isteyen Avrupa Birliği'nin iki dev ülkesi Almanya ve Fransa, AB'yi böldü. AB ekonomi ve maliye bakanlarının, AB Komisyonu'nun talebine rağmen Euro kriterlerine uymayan bu iki ülkeye karşı yaptırım uygulamaması, büyük tepki gördü. AB Komisyonu, Fransa ve Almanya'ya, bütçe açıklarının, Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının yüzde 3'ü geçtiği gerekçesiyle, uzun zamandır yaptırım uygulanmasını talep ediyordu.

AB'nin mali ve ekonomi bakanları toplantısında, yaptırım kararının çıkmaması, AB Komisyonu ile birlikte başta İspanya olmak üzere diğer ülkelerin de sert tepkisine yol açtı. Brüksel'de yapılan toplantıda, Fransa ve Almanya'ya Euro kriterlerinin belirlendiği İstikrar Paktı'na uymamasından dolayı herhangi bir yaptırım kararı çıkmamasını sert bir dille eleştiren İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, "Bugün Avrupa ve Avrupa ekonomisi için kötü bir gün. Geri bir adım atılmıştır ve İstikrar Paktı ciddi bir darbe almıştır'' dedi.

EURO-SKANDAL
AB Komisyonu'nun talebi üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Avrupa Merkez Bankası ise bu kararın, Euro'nun saygınlığı için ciddi bir tehlike oluşturduğunu bildirdi.

Almanya'nın bütçe açığının GSMH'ye oranı yüzde 3.6, Fransa'nın da yüzde 3.7 seviyesinde. İspanyol basınında yer alan haberlerde, Euro kriterlerine uymayacak şekilde bütçe açıkları gayri safi milli hasılalarının yüzde 3'ünü geçen Fransa ve Almanya'ya yaptırım uygulanmasını AB içinde sadece İspanya, Belçika, Avusturya ve Finlandiya'nın istediği, bunun da kararın çıkması için yeterli olmadığı vurgulandı.

Gazetelerde ''Euro krizi'', "Almanya ve Fransa, AB'yi İstikrar Paktı'nı dondurmaya zorluyor'', ''Euroskandal AB, Almanya ve Fransa'nın lehine olacak şekilde kurallarından yara alıyor'', "Fransa ve Almanya, İstikrar Paktı'nı koparıp AB'de ciddi bir krize neden oluyorlar'' ifadeleri ön plana çıkarıldı.

Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi El Pais'te yapılan değerlendirmede, "İstikrar Paktı, 1997 yılında ekonomik amaç birliğindeki kriterleri sert bir şekilde yerine getirmek için kuruldu. Ama bu pakt, ölümcül bir yara aldı. AB'nin iki büyük ekonomisi Almanya ve Fransa bütçe açıklarını kriterlere uygun hale getirmek için yaptırıma tabi tutulmayacaklar'' denildi.

Avrupalı Türkler'in yıllık cirosu 35 milyar Euro
Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nın (TAM) yaptığı araştırma AB ülkelerinde yaşayan Türklerin girişimcilik gücünü ortaya çıkardı. AB ülkelerindeki yaklaşık 4 milyon Türk'ten 82 bin girişimci işadamı, yılda 35 milyar Euro ciro ve 9.2 milyar Euro yatırım yapıyor.

* 1992 yılında Almanya'da 35 bin civarında bulunan Türk işadamı sayısı 2002 yılı sonunda 56 bin 800'e ulaştı.

* Girişimcilerimizin yüzde 22'sini kadınlar, yüzde 70'ini 40 yaş altındakiler oluşturdu.

* Türk girişimcilerin yüzde 10'u 10 yıldan az, yüzde 36'sı 11-20 yıl arasında, yüzde 37'si ise 21-30 yıl arasında bir süredir Almanya'da ikamet ediyor. Yüzde 40'ı ise Alman vatandaşlığına sahip.

Avrupa'da yaşayan Türkler 40 senelik işçilik döneminden sonra işverenliğe terfi etti. Türk firmaları artık sadece Türklere değil, tüm Avrupalılara hitap ediyor.

100 FARKLI SEKTÖR
* AB'deki Türk firmaları yaklaşık 100 farklı sektörde üretim gerçekleştiriyor.

* Almanya'da çalışma hayatına başlayan Türkler, yaşadıkları ülkelerin vatandaşlarından yaklaşık 120 bin işçinin patronluğunu yapıyor.

* Türk firmalarında toplam 411 bin kişi istihdam ediliyor.

* 2002 yılı sonu itibariyle AB ülkelerinde bulunan 944 bin Türk hanesinin yıllık tasarruf hacmi 4.5 milyar Euro'ya ulaşıyor.

* AB ülkelerindeki Türk vatandaşları ile Batı Avrupalı Türkler'in toplam tasarrufları ise 55 milyar Euro'yu buluyor.

Banu AKTAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır