kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Recm kurbanlarını unutmadılar

Diyarbakır'da bulunan kadın örgütleri, Mardin ve Diyarbakır'da recm edilerek öldürülen Şemse Alak ile Kadriye Demirel'in mezarlarını ziyaret etti

Diyarbakır'da bulunan kadın örgütleri, "Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü" ve Ramazan Bayramı'nın birinci günü nedeniyle dün recm kurbanlarının mezarları başındaydılar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadın haklarını savunan sivil toplum örgütleri KA-MER, Kadın Platformu ve DEHAP Kadın Kolları Mardin ve Diyarbakır'da töre gereği denilerek recm edilen Şemse Alak ile Kadriye Demirel'in mezarını ziyaret etti. Çok sayıda kadın ellerinde kırmızı karanfillerle önce ağabeyi Ahmet Demirel tarafından taş, sopa ve satırla karnındaki bebeği ile birlikte öldürülen 16 yaşındaki Kadriye Demirel'in mezarına geldi. Kadriye'nin cenaze törenini de üstlenen ve cenazeyi morgdan alarak toprağa veren kadınlar, dün de dua okuduktan sonra olayı bir kez daha kınadılar ve genç kızın mezarını kırmızı karanfillerle süslediler.

ŞEMSE'YE DE ÇİÇEK
Kadınlar daha sonra Mardin'de taşlanarak recm edilen Şemse Alak'ın mezarına geçti. Yeniköy Mezarlığı'nda bulunan Alak'ın mezarına gelen kadınlar burada da ellerinde kırmızı karanfilleri mezara bırakarak olayı bir kez daha hatırlattılar.

Grubun sözcüsü Ezgi Dursun, namus ve töre adına öldürülen kadınlara ailelerinin sahip çıkmadığını hatırlatarak, "Topluma acı veren olaylar yaşandı. Bu olayların bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Kadınlar olarak biz töre kurbanlarına sahip çıktık. Onların cenazesine nasıl sahip çıktıksak bugün de onları mezarı başlarında anıyoruz. Onları hiçbir zaman yalnız bırakmadık bırakmayacağız da" diye konuştu.

Bebekleriyle birlikte öldüler
2002 Temmuz'unda evli ve beş çocuk sahibi Halil Açıl, komşusu Şemse Alak'a tecavüz etmişti. Olay genç kızın hamileliği ile ortaya çıkmıştı. Halil Açıl genç kızla evlenmeyi kabul etmişti ancak ağabeyleri Rıdvan, Zülfikar ve Emrullah Şemse'nin töre gereği öldürülmesine karar verdiler. Üç genç, çifti Mardin' Yalım'da yakalayarak taş ve sopa yağmuruna tuttu. Halil Açıl olay yerinde öldü. Şemse ise altı ay komada kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.

Kadriye Demirel 16 yaşındaydı.Yeğeninin tecavüzüne uğradı. Hamile kalan Kadriye, karnı büyüyünce durumu ailesine anlatmak zorunda kaldı. Aile meclisinin kararıyla ağabeyi Ahmet Kadriye'yi bir akşam iftar sonrası yanına alıp evden çıktı. Karanlık bir sokağa geldiklerinde de infazı gerçekleştirdi. Bir taş ile kardeşinin kafasını ezdi, satırla her yerini kesti. Kadriye karnındaki 6.5 aylık bebeği ile birlikte dört gün sonra son nefesini verdi.

Hüseyin KAÇAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır