kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Sigara içmek yalnız sizofrene serbest

Ünlü bilim dergisi Journal of Psychiatry'de çıkan bir makale ilginç bir gerçeği gözler önüne serdi. Buna göre nikotin, gençlerdeki şizofreni hastalığını engelliyor

Sigara hakkında bir psikoloji dergisinde yayımlanan ve "Sigaranın beyni koruduğunu" ifade eden yazı, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Amerikalı bilim adamlarının şizofreni üzerinde yaptığı bir araştırmayı temel alan yazıya göre, sigarada bulunan nikotin, vücuttaki dopamin maddesini etkileyerek, gençlerde şizofreninin gelişimini engelliyor. "Journal of Psychiatry" dergisinde yer alan yazı, tıp dünyasında büyük yankı uyandırdı. Araştırmaya göre, dopamin eksikliği ya da düzensizliğiyle ortaya çıkan şizofreninin oluşumu, nikotin sayesinde engelleniyor.

Konu hakkında uzun yıllar araştırma yapan Prof Dr. Gordon Parker, "Dopamin eksikliğinin en tehlikeli sonuçlarından biri şizofreni. Araştırmalarımız sigara içiminin dopamin seviyesini düzenlediğini gösterdi" dedi. Parker, birçok şizofreni hastasının da sırf bu yüzden sigara içtiğini belirtti. Şizofreni hastalarının, normal yaşam süresinden 20 sene daha erken öldüğünü de belirten Parker, "Şizofreni beyni vuran bir rahatsızlık. Duygusal ve davranış sorunları yaşayan bu kişiler için en basit çözümler bile büyük önem taşıyor" yorumunu yaptı.

ŞİZOFRENİ
Şizofreni, özellikle 16 ila 25 yaş arasında ortaya çıkan ve duygu, düşünce ile davranışlardaki bozulmayla kendini gösteren bir beyin hastalığıdır. Beyinde dopamin ve setotonin maddelerinin düzensizliği sonucu ortaya çıkan şizofreni, tıbbın bugün geldiği noktada ilaç tedavisiyle belli bir düzeye kadar tedavi edilebiliyor.

DOPAMİN
Dopamin beyin tarafından salgılanan bir hormon. Dopamin seviyesinin yüksek olması, ruhsal durumunuzun olumlu gelişmesini ve yaratıcılığınızın güçlü olmasını sağlıyor. Alkol ve uyuşturucu maddeler dopamin salgısını hızlandırıyor. Sigara da aynı etkiyi yapıyor. Dopaminin duygu dünyasındaki etkisi ABD' nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi'nde yapılan araştırmayla kanıtlandı. Araştırma dopaminin beyinde tatmin duygularını harekete geçirdiğini ortaya çıkardı. Dopaminin az ya da çok olması ya da düzensiz çalışması, bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor Şizofreni ve Alzheimer hastalığı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır