kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Irak polisine Türk eğitmen

Savaşın üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen Irak'ta asayiş hâlâ sağlamadı. Talabani Ankara'dan yardım istedi. Irak polisini Türk emniyeti eğitecek

Geçtiğimiz hafta Ankara'ya gelen Irak geçici hükümet konseyi başkanı Celal Talabani Türk yetkililerle Irak'ın "kanayan yarası" güvenlik sorununu da ele aldı. Yönetimin tamamiyle Iraklılar'a geçmesini öngören takvimi BM'ye sunan Talabani, Iraklı polis ve güvenlik güçlerini Türkler'in eğiteceğini açıkladı. Washington Post'ta yer alan habere göre Talabani "Türkiye'nin doğusundaki Kürt sorunu nedeniyle yıllardır Türkler ve Kürtler arasında yüksek gerilim yaşanıyor. Tüm bunlara rağmen yetkililer Iraklı polisleri eğitmeyi kabul etti" diyerek iki ülke arasında güvenlik konusunda işbirliği yapılacağını açıkladı.

KARŞITLARA TAVİZ YOK
Türk polisinin Irak polisin ne zaman ve ne koşullar altında eğiteceği henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili çok fazla bilgi vermeyen Talabani ise sadece "Türk yetkililere Türk karşıtı aktiviteleri desteklemeyeceklerinin sözünü" verdiklerini söyledi. Talabani konuşmasında Türkiye'de 52 kişinin ölümüne neden olan saldırılara değinmeyi de unutmadı. Türkiye'nin Amerika'nın müttefiki olduğu için değil laik fakat müslüman bir ülke olduğu için terörist saldırıların hedefi olduğuna dikkat çeken Talabani "Teröristlerle mücadeleye devam edeceğiz" dedi. Amerika'nın Irak'taki kontrolünü kaybetmeye başladığına dikkat çeken Talabani'nin Iraklı polisleri Türklerin eğitmesinin ülkedeki güvenlik açısından daha iyi olacağı yorumunu yaptığı da iddialar arasında.

Irak yeni takvimi BM'ye sundu
Irak geçici hükümet konseyi, ülke yönetiminin tamamen Iraklılar'a geçmesini öngören yeni takvimi Birleşmiş Milletler'e sundu. Konsey Başkan'ı Celal Talabani'nin BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta yer alan takvime göre, 24 üyeli konsey 31 Mayıs 2004 tarihine kadar ''geçici yasama kurulu'' oluşturacak. Kurul 2004 Haziran sonuna kadar yeni hükümeti seçecek ve bu süreçte koalisyon güçleri Irak'ı terk etmeye başlayacak. Takvime göre anayasa 15 Mart 2005'te tasarı haline getirilecek. Yeni hükümetin oluşturulması için 31 Aralık 2005 tarihinden önce genel seçimleri yapılacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır